home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Világító növények utcai lámpák helyett
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.03.26.
LXIX. évf. 13. szám
Világító növények utcai lámpák helyett

Szentjánosbogár-effektus a növényvilágban — A mély tenger világa — Samsung Galaxy S5 ujjlenyomat-érzékelővel — Hangalapú keresés egér nélkül

Szentjánosbogár-effektus a növényvilágban

Az energiatakarékosság egyre fontosabb tényező. Energiaínséges világunkban a szakemberek újabb és újabb források után kutatnak. Alex Krichevsky, az innovációval foglalkozó Bioglow vállalat tudósa szerint a Föld energiafelhasználásának nyolc százalékát világító növényekkel lehetne kiváltani. A Krichevsky által kidolgozott eljárás során a sejtek genetikai kódját olyan baktériumokkal módosítják, amelyek alkalmassá teszik a növényt fény kibocsátására. Ez az úgynevezett szentjánosbogár-effektus, avagy biolumineszcencia, amikor egy organizmus magától képes világítani. Ez a jelenség egyébként régóta ismert, csakhogy korábban az ilyen növényeket vegyszerekkel kezelték, vagy UV-fénnyel sugározták be. Krichevsky Avatar névre keresztelt növényei azonban önmaguktól világítanak egész életükben. Sőt, ezt a képességüket az utódjaiknak is átörökítik.

A mély tenger világa

Egy nemzetközi kutatócsoport először készített felvételeket a Csendes-óceán egyik legmélyebb pontja, a több mint hét kilométer mély Új-Hebridák-árok élővilágáról. A kutatók kamerákkal felszerelt leszállóegység segítségével vették filmre a mélytengeri teremtményeket. A világon több mint harminc mélytengeri árok létezik, a tengerfenék keskeny hasadékainak többsége a Csendes-óceánban rejtőzik. Az Új-Zélandtól mintegy 1500 kilométerre északra fekvő Új-Hebridák-árkot ember eddig még nem tanulmányozta. A harmincnapos utazás során készült felvételeken nagy, szürke, körülbelül egyméteres kígyóhalak láthatók, melyek a leszállóegységre rögzített csalétket rágcsálják. Körülöttük hatalmas vörös rákok kúsznak a homokos tengerfenéken, mely meredeken lejt a legalsó, 7200 méteres mélységben fekvő pont felé. Megfigyeltek sugaras úszójú halakat, az angolnaalakúak rendjébe tartozó fajtákat és kisebb rákokat, amelyek közül sokat összegyűjtöttek, és a felszínre hoztak.

Samsung Galaxy S5 ujjlenyomat-érzékelővel

A Samsung Electronics a Barcelonai Mobil-világkiállításon lebbentette fel a fátylat legújabb Galaxy mobiltelefonjáról. A Samsung Galaxy S5 nevű készülékkel az a cég egyik célja, hogy felélénkítse az utóbbi időben lelassult eladást. Az új mobiltelefonon végrehajtott legnagyobb változtatás az ujjlenyomat-érzékelő. A készülék 5,1 inch átmérőjű, tehát egy kicsivel nagyobb, mint a Galaxy S4-es, de a felbontása ugyanolyan. Az új Samsung okostelefonnak 16 megapixeles kamerája van, 2,5 gigahertzes processzora pedig gyorsabb az S4-esénél. A Samsung bejelentette, hogy új okostelefonját áprilisban dobja piacra négy színben: fehér, kék, fekete és arany.

Hangalapú keresés egér nélkül

A Google bevezette a hangalapú keresést. Egyelőre azonban a szolgáltatás csupán béta-változatban érhető el. A Google Chrome ezt azoknak ajánlja, akiknek nem a stabilitás, hanem az újdonságokhoz való minél hamarabbi hozzáférés a fontos. A vállalat böngészője egy ideje már képes hangalapú keresésre, ám eddig egy extra kattintásra is szükség volt. A lehetőség a windowsos és a linuxos böngészőkön is megjelenik a következő napokban. Hamarosan nemcsak angolul lehet vezérelni a keresést, hanem más nyelven is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..