home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vigyázz, kész, tűz!
Tóth Tibor
2018.12.21.
LXXIII. évf. 50. szám
Vigyázz, kész, tűz!

Gyermekkorunkban gyakran játszottunk háborúsdit. Ilyenkor általában kukoricapuskával és egyéb fából készített „fegyverekkel” lőttük egymást.

A mai fiataloknak azonban már élethű másolatok állnak rendelkezésükre, szenvedélyüknek pedig egy bejegyzett klubban, az október 10-én Zentán megalakult Green Berets Airsoft Sportegyesületben hódolhatnak. A sportágról Bűn Zoltánnal, a klub vezetőjével, Nagy Mélykúti Gábor titkárral, valamint Ostojin Olivér és Szalma Róbert alapító tagokkal beszélgettem.

Az airsoft az extrém sportok kategóriájába tartozó stratégiai és taktikai játék, melyet 2 joule-nál kisebb torkolati sebességű, elektromos, gázos vagy rugós működtetésű fegyverekkel játszanak. A csőtorkolati sebesség alapján megkülönböztetünk rohamfegyvereket, úgynevezett DMR-fegyvereket és mesterlövészfegyvereket. A játékosok füstgránátot, kézigránátot, gránátvetőt és taposóaknát is használnak. A szerepköröket tekintve a rajon belül létezik a közkatona, a rajparancsnok, a medic, a mesterlövész és a támogató fegyveres. A játék — mely lehet katonai feladatok szimulációja és szerepjáték — kint a szabadban, erdőkben, elhagyott gyárépületekben űzhető. A több mint tíz tagot számláló zentai csapat minden vasárnap délután tart edzéseket, nemcsak a Tisza-parti városban, hanem gyakran Szabadkán, Horgoson és Kispiacon is.

— A sportág stresszoldó, emellett kiváló kikapcsolódási és barátkozási lehetőség, sőt, még kapcsolati tőkét is szerezhetünk általa. Tagjainkat katasztrófaelhárításra szeretnénk kiképezni. Ha Zentát valamilyen elemi csapás érné, akkor a Green Berets azonnal bevethető lenne. Búvártanfolyamot is elvégeztetek a tagokkal, hiszen egy elit csapat esetében, mint amilyen mi vagyunk, ez nélkülözhetetlen. Olyan osztag alakítása a cél, amelyre a polgárok bármilyen körülmények között számíthatnak — mondta Bűn Zoltán, a sportegyesület vezetője.

Nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra, így a tagoknak védőszemüveget kell viselniük, maszk használata is tanácsos, de nem kötelező. A felszerelés fontos része a lábbeli, mely lehet túrabakancs vagy munkáscipő, a lényeg, hogy vastag legyen a talpa. A sportág nem túl költséges, hiszen megfelelő puska 100 euróért vásárolható, a taktikai mellény 20-30 euróba, a tárak 10 euróba kerülnek, a háton hordozható ivózsák 2000 dinár, a 4000 golyó ára 1300 dinár, a védőszemüvegé pedig 200 dinár.

Az egyesületben fontosnak tartják a fiatalok virtuális világból való kimozdítását, hiszen az airsoft által a számítógépen játszható játékok a természetben életre kelnek. A sportág erősíti a csapatszellemet, a játék folyamán pedig kiderül, valójában ki az igazi csapatjátékos. A tagok óvják a természetet, illegális tevékenység láttán azonnal jeleznek az illetékeseknek. Hulladékgyűjtési akciókban, hulladéktelepek felszámolásában szívesen részt vesznek, hiszen a természetnek valamit vissza szeretnének adni abból, amit kapnak tőle.

A sportág iránt érdeklődők 18 éves kortól jelentkezhetnek az egyesületbe. Előbb próbajátékon vehetnek részt, majd két hónapos próbaidő után, a vizsga sikeres teljesítése esetén válhatnak az egyesület tagjává. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportágról bővebb információt a Green Berets Facebook-oldalán találhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..