home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vidám, színes ékszerek minden alkalomra
Szakáll Laura
2022.06.15.
LXXVII. évf. 14. szám
Vidám, színes ékszerek minden alkalomra

A tavasz beköszöntével a vidámabb, színesebb ruhák kerülnek elő. Ilyenkor sokan új kiegészítőket választanak. A divatékszerek terén szerencsére egyre nagyobb a kínálat. A fast fashion butikok polcain is helyet kapnak a kiegészítők, de a vajdasági kézművesek is változatos ékszereket készítenek, így azok is megtalálhatják a stílusukhoz illő darabokat, akik az egyedi, különleges dolgokat kedvelik.

A szabadkai Székely Zsófia huszonhárom éves, a Szegedi Tudományegyetemen a dizájn- és művészetmenedzsment mesterszakán tanul, valamint néptáncot is oktat. Párja Adán él, néptánccal és bőrművességgel foglalkozik. Zsófi munkái között a színes, extrém, valamint az egyszerűbb, letisztultabb fülbevalók, gyűrűk és egyéb ékszerek is megtalálhatóak.

— Nagyon szeretem az ékszerkészítést, úgy látom, igény is van rá. Nagyon szeretném ezt bővíteni, fejleszteni. Az egész úgy indult, hogy varrogatni kezdtem. Két éve vettem meg magamnak az első varrógépemet, de az egyetem mellett egy ideig nem volt időm próbálgatni, tanulgatni rajta. Amikor viszont a COVID miatt átálltunk az online oktatásra, hazaköltöztem Szegedről, és több időm jutott a varrásra. Nagyon sok ruhát és kiegészítőt készítettem magamnak, ezeket folyamatosan megosztottam a közösségi médiában. Sokan jelentkeztek, hogy szeretnének hasonlót. Volt egy nyaram, amikor azon gondolkoztam, miként indítsam be a vállalkozásomat. Rábukkantam a süthető gyurmából gyártott ékszerekre, ezek nagyon megtetszettek, utánajártam, hogyan készülnek. Ősszel beszereztem a szükséges dolgokat, majd először az egyik legjobb barátnőm születésnapjára készítettem néhány ilyen ékszert, elkezdtem posztolni őket, és nagyon sokan érdeklődtek irántuk. Novemberben csináltam meg az Instagram- és a Facebook-oldalam, akkor lett hivatalos. Másfél éve, november-december környékén indult be az egész. Eleinte csak fülbevalókat és nyakláncokat készítettem, de most már karpereceket és gyűrűket is gyártok, nagyon sok technikával, anyaggal kísérletezem. Az ékszereim alapja a süthető gyurma, mely könnyen formázható anyag. Ennek a színeit, textúráit tudom manipulálni. Ebből formázom meg az ékszert, majd kisütöm, és utólag illesztem össze a fém alkatrészekkel.

* Ami a színeket illeti, mi jellemző a munkáidra?

— Én nagyon szeretem a színes dolgokat, az élénk színeket, nem is tudnék egy kedvenc színt választani. Emellett a feketével és a fehérrel is szívesen kísérletezem. Az ékszereim között nagyon sok stílusban, színkombinációban lehet találni darabokat. Vannak színesebb, extrémebb, nagyobb méretűek, de készítek egyszerűbb, letisztult, elegáns, minimalista fazonúakat is. A szívemhez az extrémebb fazonok állnak közelebb, melyek kreatívabbak, és több munka van velük. Sokszor azonban olyan megrendelésekkel fordulnak hozzám, hogy készítsek egy egyszerűbb, picike alapdarabot, és azokat is mindig szívesen elvállalom. Én ezeket az ékszereket a hétköznapokban is hordom, de esküvőre, elegáns alkalomra, ruhákhoz illő komplettet is készítek.

* Mi inspirál?

— Ez is nagyon változó. Van olyan, hogy megyek az utcán, meglátok valamit, megtetszik a színkombinációja, felírom magamnak. A telefonos jegyzettömböm aranyat ér, mert tele van mindenféle ötlettel. Ha nem tudok aludni, akkor is peregnek az ötletek a fejemben, vagy éppen a neten görgetek, hiszen onnan is lehet inspirálódni, vagy akár az emberekből. Az évszakok, a növények, a hangulatok is motiválnak. Ezeket összegyűjtöm, és a kérdés inkább az, hogy mikor van időm mindezt megvalósítani. Sokszor nem is azt csinálom meg, amit előre elterveztem, hanem az anyag adja magát, és abból válik valami ékszerré.

* Mire van leginkább igény a vásárlóid körében?

— Szerencsésnek mondhatom magam, mert a környezetem nagyon érdeklődően fogadta a munkáimat, sok jóbarátom osztotta meg a bejegyzéseimet, vásárolt tőlem. Amikor elkészítek egy kollekciót, figyelem, milyen hamar kapkodják szét, mi marad rám, habár olyan nem szokott sűrűn előfordulni. Sokszor azt hiszem, hogy a fekete és az arany ékszereim, melyek elegánsabb darabok, nem lesznek a fiatalok számára érdekesek, de nem mindig azok a darabok lesznek kapósak, amelyekre én számítok. Az időszaktól is függ, hogy most éppen a színes dolgokat veszik-e, vagy az egyszerűbbeket. Sok gimis, középiskolás lány vevőm van, akiknek nagyon örülök, hogy be tudtam őket vonzani, mert általában a fiataloknak az a legkönnyebb, ha bemennek egy fast fashion üzletbe, és ott vesznek kiegészítőt. Nagyon sokan érdeklődnek a fiatal felnőtt korosztályból, húszas, harmincas, negyvenes vevőim is vannak, de az idősebbek is megtalálnak, általában az anyukám közvetítésével.

* Szeretnél-e nagyobb rendezvényeken részt venni kiállítóként?

— Minden lehetőséget meg akarok ragadni. Ha minden igaz, lesz egy egyetemi rendezvény májusban Szegeden, ahol több tervező is előad és kiállít majd. Oda engem is meghívtak, ezt nagyon várom. Most készítem az ékszertartó állványaimat, az ékszereket, melyeket majd ott állítok ki. Egyébként tervezek a nyári fesztiválokon bemutatkozni, kiállítani, ékszereket eladni. Ahogyan a sors hozza, majd kiderül. 

Székely Zsófia munkáit a Facebookon (Sofistica) és az Instagramon (Sofisticadesign) is megtalálhatják az érdeklődők.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..