Veterán ministránsok találkozója Szabadkán
Balázs Szilvia
2022.01.16.
LXXVII. évf. 2. szám
Veterán ministránsok találkozója Szabadkán

A Szent György-templomban tartották meg a hálaadó szentmisét, tizennégy résztvevővel. Az ötlet karácsonykor született meg, Msgr. Fazekas Ferenc atya pedig támogatta, így már csak a veterán ministránsokat kellett megtalálni.

— Felkerestünk mindenkit, akire emlékeztünk, akit ismerünk — meséli Grgo Tikvicki, a szervezők egyike. — Mindazokat szerettünk volna meghívni, akik visszamenőleg negyven-ötven, de akár hatvan-hetven évvel ezelőtt rendszeresen ministráltak. Tizennégy veterán ministránst találtunk, a legidősebb közülük nyolcvanöt éves, a legfiatalabb pedig körülbelül ötvenöt, mindannyiuknak van jó sok „munkaévük”. Néhányan ma már külföldön élnek, egyikük éppen kórházban volt, és néhányan igazolt okból nem vettek részt a hálaadó szentmisén december 31-én. Aki csak tudott, eljött, és nagyon örült a lehetőségnek. Ez egy kétnyelvű plébánia, így a szentmisét is magyarul és horvátul tartották meg, s úgy esett, hogy éppen hét-hét veterán jött el. A jó hangulat a résztvevőkön kívül a híveket is átjárta. Ez egy valódi, szívből jövő hálaadás volt nemcsak az elmúlt évért, hanem az egész életünkért is. Mindannyian régóta magunk mögött hagytuk a ministránsi éveket, de most lehetőségünk adódott közösen ünnepelni, és ez óriási örömmel töltött el bennünket, hiszen itt lehettünk, ennyi év után, együtt.

A szentmisén most is gyermekek ministráltak, a veteránok aktív közreműködésével, az istentisztelet végén pedig a kicsik meg is ajándékozták a nagyokat, ami szintén nagy öröm volt számukra.

— Sokat nevettek rajtunk a ministráns gyerekek — mondja Grgo. — Azt mondták, olyanok vagyunk, mint a pingvinek, ahogyan kacsázva lépkedünk az oltár körül. Nekünk annyira nem volt vicces, hiszen már kijöttünk a gyakorlatból, de mindenképp megfiatalodtunk egy szentmise erejéig. Most már az unokám ministrál, ő immár harmadik generációs ministráns a családunkban.

— Beszélgettünk arról, hogy a találkozót rendszeressé kellene tenni. Most, hogy a telefonszámok, elérhetőségek már megvannak, ez nem lesz nehéz — mondja Bisztriczky Gábor szervező. — Hogy húsvétkor, karácsonykor tartjuk-e meg, nem tudom, de az év végi hálaadó szentmise szerintem kiváló alkalom volt erre, hiszen megköszönhettük Istennek mindazt, amit értünk tett.

Ft. Fazekas Ferenc atya is örült a kezdeményezésnek. Azt mondja: fél éve szolgál a Szent György-templomban, és mára úgy érzi, beilleszkedett az új környezetbe.

— Nagyszerű emberek vannak a közösségben, hálás vagyok nekik mindenért, a veterán ministránsok találkozójáért is, mellyel a híveknek is nagy örömet szereztek. Kívánom nekik, hogy a továbbiakban is tevékenykedjenek ugyanígy, jó egészségben. Én is próbálkozom, szeretném, ha a hívek minél jobban éreznék magukat a templomban, és várom az ötleteiket, hiszen nagyon sok tehetséges ember van közöttük. Plébánosként különösen értékelem az olyan kezdeményezéseket, amelyekkel valaki valami szépet szeretne átadni a közösségnek, melyben él. Erre biztatom a híveket, és mindig támogatom az ötleteiket — mondja Ferenc atya.

A veterán ministránsok találkozójának résztvevői: Kórász József, Kéméci György, Szabó Attila, Ökrös István, Bisztriczky Gábor, Kasziba Szilveszter, Angélovity Róbert, Ivanović Franjo, Čović Ivica, Perme Slavko, Šimić Jašo, Skenderović Mico, Ivan Tikvicki, Grgo Tikvicki.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..