home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vessük magunkat a kékbe!
Bíró Tímea
2019.07.31.
LXXIV. évf. 30. szám
Vessük magunkat a kékbe!

A nyári kánikulában szívesebben tartózkodunk a vízben, mint a szárazföldön. Aki csak teheti, igyekszik lehűteni magát, és milyen jól teszi, hiszen az úszás testre és lélekre egyaránt pozitívan hat.

A test összes izmát megmozgatja. Javítja az általános erőnlétet, és kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségekre, illetve tökéletes fitneszprogram, mivel serkenti a pulzusszámot és az izomműködést.

Sokan megnyugtatónak találják a vizet, hiszen csökkenti a stresszt, a feszültséget. Az ember ilyenkor csak magával foglalkozik, átmozgatja minden porcikáját, miközben élvezi a víz ringató hatását. A stressz evésre ösztönöz, ezért az úszással duplán fogyókúrázhatunk: egyrészt kalóriákat égetünk, másrészt csökken az étvágyunk! Úszással egy óra alatt körülbelül 450 kalóriát égetünk, a versenyúszók és a gyakorlott sportolók viszont akár 900-at is elégethetnek egy óra úszóedzés alatt. Tehát minél keményebben csináljuk, annál többet fogyunk.

A víznek 14%-kal nagyobb az ellenállása, mint a levegőnek, ezért ebből a szempontból hatékonyabb az úszás, mint a levegőn végzett kardioprogramok, hiszen nagyobb erőfeszítést kell tenni a mozgáshoz. Amíg égetjük a kalóriákat a medencében, az ízületeink keményen dolgoznak, főként a vállunk, a csípőnk és a törzsünk. Ettől az ismétlődő mozgássorozattól az egész testünk rugalmasabbá válik. A gyereksportként elkezdett rendszeres úszás hatása révén megelőzhetőek az ülő életmód okozta negatív hatások, mint például a gerincferdülés és a rossz testtartás. Az úszás emellett segít a harmonikus izomzat kifejlesztésében, a jobb hajlékonyság elérésében, valamint a keringési rendszer feljavításában.

Egyfajta meditációnak tekinthető, mert e tevékenység alatt egyetlen dologra koncentrálunk, és nincsenek zavaró tényezők. Arra kényszerít, hogy figyeljünk oda a légzésünkre, lehetővé teszi az egyvalamire való összpontosítást, szabályozza a szívritmusunkat. Az úszás asztmás betegek esetében a tünetek enyhítésére ajánlott, hiszen jótékony hatása van a légzésszabályozásra. Csontritkulás esetén javítja az ideg-izom koordinációt, illetve segít megelőzni a csonttörést.

Az úszás vidám, szórakoztató tevékenység. Akár meleg időben a tengerparton, akár egy fedett uszodában, a víz vonzza az embereket. Csatlakozzunk egy víziaerobik-programhoz, vagy próbálkozzunk profi úszással, biztosan új emberekkel fogunk megismerkedni, új barátokat szerezhetünk. Kortól, súlytól, képzettségi szinttől függetlenül mindenki tud úszni. Kiváló választás mindazok számára, akik szeretnének egy relaxáló, kellemes testmozgást végezni. A túlsúlyos emberek, a fogyatékkal élők, a terhes nők és az idősek is bátran úszhatnak.

Egy nemrég készült tanulmány szerint azok, akik rendszeresen úsznak, hosszabb ideig élnek. A kutatás több mint 40 000, húsz és kilencven év közötti férfit vizsgált. Az úszók 50%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a megfigyelés harminckét éves periódusa alatt, mint azok, akik rendszeresen futottak vagy sétáltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..