home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Versszolgálat
Tóth Lívia
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám
Versszolgálat

Átjáró címmel a gombosi Keszeg Szabolcs filmverseit láthatta nemrégiben a csókai közönség. A hat verset és egy videoanimációt tartalmazó film a fiatalember vizsgamunkája volt a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán, ahol angol és televíziós újságírás szakon diplomázott. Az alkotást a 2004. évi népszavazás ötödik évfordulójára készítette.

— Arra gondoltam, a filmben benne kell lennie annak is, hogy vajdasági, délvidéki vagyok, de Magyarországon tanulok. Azt a kettős állapotot is ábrázolni szerettem volna, hogy milyen Magyarországon határon túlinak lenni, és milyen itthon magyarnak lenni. A háborúnak is bele kellett kerülnie, hiszen én testközelből tapasztaltam meg Gomboson azokat az éveket, valamint annak az örök harcnak is, amely bennünk van, hogy elérjük a jobbat, a szebbet — mondta Szabolcs a csókai irodalmi találkozón. — Nem téríteni szeretnék, de az egész film készülése alatt a jóisten vezérelt. Kértem, hogy a megfelelő emberekkel találkozhassam, ami sikerült is, és minden kellék meglett. A vágás és az utómunka idején azt gondoltam, hogy a történet nem állt össze igazán, nem egész, nem kerek. Egy belső hang azt mondta, tegyek bele idézeteket, de már nagyon kevés időm volt keresgélni. Aztán „kidobott” egy oldalt a net, és ott voltak a keresett, éppen ideillő idézetek. Vagyis véletlenek nincsenek, soha.

Teljesen átadtam magam az alkotásnak, a megérzésem alapján végeztem a dolgom, a racionalitás, az agy volt a szűrőm, a lélek és a szív pedig az alkotás. Én úgy érzem, mindannyian a jóistennel teremtjük és alkotjuk ezt a világot, vele együtt teszünk valami jót egymásért, magunkért. Azt tanultam meg, hogy ez egy szolgálat, szolgálnom kell, ha lehet, akkor a költészettel, az írással, az újságírással.

A filmemben megjelenik a víz is. Nekem a víz a jót, a szabadságot, a megtisztulást jelképezi, de a filmben inkább azt sugallja, ha nem kérsz segítséget az életben, elveszel. Úgy gondolom, józan, paraszti ésszel egyszerűen menni kell előre, az kivezet a bajból. A jóisten segít nekünk, meg a védőangyalunk, csak menni kell előre. A mai világ azt diktálja, rugalmasnak kell lennünk, de a régi szabályok és az erkölcsi törvények még mindig működnek.

Keszeg Szabolcs tizenöt éve ír verseket, de a költeményei kötetben még nem jelentek meg. Azt is megtudtuk tőle, hogy a tanulmányai befejezése után hazatért Gombosra, egyelőre munkát keres.

A csókai bemutatkozásán a közönségnek is elmondta az egyik meghatározó versét, amely természetesen a filmben is helyet kapott.                

Ó, Kedvesem

Ó, Kedvesem
ne tedd ezt!
semmidet sem akarom
elvenni
csak hadd melegedjek meg
a tudattal, hogy vagy Nekem
egyetlen kedvesem
ha fázom
magányomban és hiányodban
hadd melegedjek
engedd, hogy szeresselek
engedd, hogy legyek Neked
tudom, hogy hiányzom
(Édes Magyarországom)

2014. 12. 05.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..