home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Versmondók ajándéka
Tóth Lívia
2016.12.05.
LXXI. évf. 48. szám
Versmondók ajándéka

A hétvégén huszadik alkalommal tartották meg Bácsfeketehegyen a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót, mely az elmúlt két évtizedben a Kárpát-medence egyik jelentős kulturális rendezvényévé vált. A két nap alatt fellépő hetven versenyző a határon túli és az egyetemes magyar irodalom több mint százhatvan alkotását adta elő. 

Az esemény megnyitóján Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke elmondta, a dr. Szőke Anna és Molnár Krekity Olga által megálmodott találkozó Kishegyesen indult útjára. Tíz év után a kezdeményezők azzal a szándékkal hagyományozták rájuk, hogy továbbvigyék és megőrizzék, ami sikerült is.

A jubiláris szemlét dr. Szőke Anna nyitotta meg, és visszaemlékezett a kezdetekre:

— Az első Dudás-versenyre nyolcvanöt részvevő nevezett be, abban az évben a kísérőkkel együtt száznegyven vendéget fogadott Kishegyes. Ez a szám lassan apadni kezdett, aminek több oka is volt: részben az egyre kisebb anyagi támogatás, valamint hogy az elmúlt időszakban elszaporodtak az ehhez hasonló rendezvények. Szomorúan tapasztalom, hogy osztódunk, felaprózódunk, pedig így mindannyian kicsik maradunk. Nehéz idők voltak, emlékszem, a kishegyesi iskola pedagógusai nem mertek velünk szóba állni, féltek a hatalomtól, mert úgy kezelt bennünket, mint valami bűnözőket. Az egyetlen személy, aki a kezdetektől pártfogolta a rendezvényt, és biztatott bennünket, Pál Károly volt.

Molnár Krekity Olga a versmondók szerepéről beszélt, majd Petőfi Sándor Jövendölés című költeményét tolmácsolta. Miután a jelenlévők meghallgatták Csőke Andrea zongorajátékát, kezdődhetett a megmérettetés.

A kilenc éven aluli gyermekek versenyen kívül mutatkozhattak be. A 3—4. és az 5—6. osztályosok teljesítményét Lőrinc Tímea színművész, Bori Fekete Ágnes színész-drámatanár és Tóth Péter Lóránt versmondó, a 7—8.-osokét, a középiskolásokét és a felnőttekét Kovács Frigyes színművész, Pataki András rendező, színházvezető és Wischer Johann színművész, színházigazgató bírálta el. Az első napon mindenkinek két verset kellett elmondania, majd másnap a harmincnégy továbbjutónak még egyet-egyet.


A szerző felvételei

Az összegzések szerint az adventi időszak kezdetén megtartott rendezvény a vers karácsonya is lehetne, hiszen a jelenlévők költeményekkel ajándékozták meg egymást. A versmondók megmutatták, hogyan lehet a poézis által újjászületni, és reményt adtak kultúránk megújulására is. Pataki András a többi közt arra mutatott rá, hogy a színvonalas produkciók mögött több évtizedes kitartó verspedagógiai munka áll, és jótanácsokat is adott a versenyzőknek:

— A győzelem számotokra az, hogy irodalommal foglalkoztok, és ezáltal más emberek lesztek. Mivel van véleményetek, a versekkel mondani is akartok valamit magatokról vagy a világról. Ha nem értek el eredményt, azt sem kell tragédiaként megélni. A kudarc nem ti magatok vagytok, hanem egy esemény, mely tapasztalattal jár, és melyet fel kell dolgozni. Azzal pedig, hogy meghallgattátok egymást, mindenki nyert.

A találkozó legrangosabb elismerését, a Dudás Kálmán-díjat — Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotását — az idén Marx Éva, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója vihette haza, aki saját kategóriájában az első helyet is megszerezte.

Éva jelenleg a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium végzős tanulója. Ezekben a hetekben teljes erőbevetéssel készül Szegeden az emelt szintű érettségire magyar nyelv és irodalomból, de még nem döntötte el, melyik egyetemen szeretné folytatni a tanulmányait. Szülőhelyén kilenc-tíz éves kora óta tagja az egyesület irodalmi csoportjának, több versmondói díjjal büszkélkedhet, az idén tavasszal pedig Győrben, a Szép Magyar Beszéd versenyen Kazinczy-érmes lett. Bácsfeketehegyen Nádas Péter Temetés című művének és Terék Anna Kunigunda útja című versének részletével, valamint Sziveri János Álompolgárok című versével mutatkozott be.

A XX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót kísérőrendezvényként a Solymosy Könyvesház könyvvására, a bácskossuthfalvi Toma Erzsébet cserepekre festett képeinek kiállítása, Zakinszky Toma Viktória Szél Jankó és a kiscsalád újabb kalandjai című kötetének bemutatója, valamint Tóth Péter Lóránt előadóművész Forr a dal már című rendhagyó történelem- és irodalomórája gazdagította.

A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt kulturális rendezvényként számontartott eseményt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte meg a Feketics Művelődési Egyesület közreműködésével, a Szekeres László Alapítvány, Kishegyes önkormányzata, a bácsfeketehegyi helyi közösség, valamint számos vállalat és magánszemély támogatásával.


A XX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó eredményei:

Kisgyermekek: 1. Erdei Anna Dorka (Kishegyes), 2. Bába Lujza (Újvidék), 3. Kiskomáromi Zsolna (Óbecse). 5—6. osztályosok: 1. Szabó Rebeka (Topolya), 2. Kormányos Ákos (Muzslya) és Vajda Noa Pálma (Bácsfeketehegy), 3. Bácsi Virág (Kishegyes). 7—8. osztályosok: 1. Kerekes Zalán (Bácsfeketehegy), 2. Horvát Bengedúz (Nagykanizsa) 3. Bede Anett (Bácsfeketehegy). Ifjúsági kategória: 1. Marx Éva (Csóka), 2. Major Lili (Kishegyes), 3. Dupák Fanni (Csóka), különdíjas Hodik Annabella (Bácsfeketehegy). Felnőttek: 1. Binszki Teréz (Szabadka), 2. Miklenovics Aranka (Szabadka). Dudás Kálmán-díj: Marx Éva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..