home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Versklipek is készültek a filmes táborban
Tóth Lívia
2018.08.19.
LXXIII. évf. 33. szám
Versklipek is készültek a filmes táborban

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium berkeiben már tizenharmadik éve működik a filmműhely.

A műfajt kedvelő fiatalok — az iskola jelenlegi diákjai és a visszajáró „mozgóképesek” — a múlt héten tartották meg a nyári szakmai táborukat.

A filmes szakkörként indult foglalkozás mára magas színvonalon működő, számos rangos elismerést kiérdemlő műhellyé fejlődött, mely egyébként középiskolás szinten az egyetlen Szerbiában.

A csoport tagjai — az elsősöktől a végzősökig — a tanév közben is folyamatosan ténykednek. Egyrészt minden olyan megmozdulást követnek, amely az oktatási intézményükhöz kötődik — szalagavató, ballagás, táborok, versenyek stb. —, másrészt a saját alkotásaikon is dolgoznak. A dokumentum-, kisjáték- vagy animációs filmjeik különféle fesztiválokon, megmérettetéseken vesznek részt, ahol általában a díjak sem maradnak el. Mentoruk a kezdetektől fogva Póth Imre újvidéki rendező, aki az elméleti tudnivalókat és a kamerakezelést oktatja, Megyeri Gábor a műszaki háttér felelőse, valamint Farkas Miklós, aki főleg a vágást tanítja.

A Bolyai Filmműhely és a Mayfly Filmklub hat napig tartó nyári táborában mintegy húsz fiatal vett részt. Az egyik projektumuk a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesülethez is kötődik, két versmondónak, Dupák Fanninak és Jaksa Dominikának készítettek ugyanis versklipet. A lányok bejutottak a Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett Nemzeti VERSeny középdöntőjébe, ahol a beküldött klipeket bírálja el a szakmai zsűri. A tét természetesen a döntős részvétel. A megmérettetést novemberben szervezik meg Budapesten, a Nemzeti Színházban.

A két klip rendezését a magyarkanizsai Nyilas Orsolya vállalta, aki szeptemberben kezdi meg a negyedik osztályt a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium matematika szakán, filmezéssel viszont már hetedikes kora óta foglalkozik. Elmondta, negyedszer vesz részt a táborban, és mivel szeretne új dolgokat megtapasztalni, nagy örömmel fogadta a klipforgatás lehetőségét.

— Hetedikes koromban barátkoztam meg jobban a filmezéssel, ekkor Farkas Miklós tanár úr vezetésével, aki tavalytól ismét a tanárom lett, egy kis médiacsoport alakult nálunk, az általános iskolában. Póth Imre és Horváth Mihály jöttek előadást tartani, majd a szerzett tudást felhasználva nyolcadikban készítettünk egy kisfilmet Magyarkanizsáról. A tanár uraktól meghívást kaptam a táborba, és szívesen el is fogadtam, mivel engem akkor már felvettek a Bolyaiba. Egyébként az iskolaválasztásomban nagy előnynek számított a filmműhely megléte és a kollégium. Nagyon megragadott a gimnázium társasági hangulata, hogy mindenki mindenkit ismer. Matematika szakos vagyok, viszont a matekversenyekre inkább az általános iskolában jártam, a középiskolában több tantárgyban is kipróbáltam magam, például kémiában, biológiában, magyar nyelvben vagy éppen filmezésben. (Itt jegyzem meg, hogy Orsolya az idei KMV-n publicisztika kategóriában az első helyet érdemelte ki.) Az első alkotásom, melyet rendeztem, az Ötödik ajtó volt, a már említett, Magyarkanizsát bemutató kisjátékfilm. Ezt hoztam elsőben a Bolyaiba, beküldtük a lakiteleki filmszemlére, és különdíjas lett. Ezt hatalmas sikerélményként éltem meg, hiszen még középiskolás sem voltam, amikor született, a fesztiválon viszont mindenki sokkal idősebb volt, mint én. Több kisfilmet készítettünk a sulinak, például két évben a Bolyai-iskolák találkozójáról, ha pedig valakinek videóklip kell valamilyen versenyre, abban is tudok segíteni. A nyári táborokban hosszabb projektumokba is belefogunk, tavaly forgattuk a Nem mered! című filmet, melyet az idei szezonban versenyeztettem. Szerbiában, az országos diákfilmfesztiválon első helyezést ért el, illetve a vágói különdíjat is megkaptam érte. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjéről a legjobb rendezőnek járó díjat vihettem el. Engem egyébként a rendezés vonz leginkább, persze, a kamerát is tudom kezelni, de nem olyan jól, mint az operatőrök, ezért én inkább kitalálni szeretem a dolgokat. Mivel már régebb óta terveztem, hogy vershez vagy zenéhez készítsek klipet, kapóra jött a tábor kezdetén érkező felkérés. Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című költeményét már korábban is ismertem. Dominikát egyszínű, kék háttér elé állítottuk, elmondta a verset, a többi, vagyis a színkavalkád megidézése utómunkában készül. Fanni, illetve Kányádi Sándor Tudod című verse több fejtörést okozott, szinte sorokra lebontva írtam meg a forgatókönyvet. Ez egy sokkal érzelmesebb és mélyebb költemény, szerintem a se veled, se nélküled kapcsolatról szól, melyet elég nehéz néhány percben bemutatni. A jelenetek egy része szobában, a többi a szabadban játszódik, és úgy érzem, megbirkóztunk a feladattal.

A klipek készítésében Orsin kívül Fajka Viktor, Bálint Márk és Mancfeld Egon vett részt.

Beszélgetőtársamat arról is megkérdeztem, milyen tervei vannak a középiskola utánra.

— Még nem tudom pontosan, merre visz az utam, de Magyarországon szeretnék továbbtanulni valamilyen filmmel, kommunikációval, médiával kapcsolatos szakon.

A zentai filmes tábor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta Község Önkormányzata, illetve a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium támogatásával valósult meg.


A szerző és a Pannon RTV felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..