home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Versfolyam a magyar költészet napján
Király Adrián
2024.04.11.
LXXIX. évf. 15. szám
Versfolyam a magyar költészet napján

Szabadkán április 11-én, a magyar költészet napján a líráé volt a főszerep. Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar idén is megrendezte az immár hagyománnyá vált Versfolyamot.

A verselni vágyók délelőtt a bajmoki Vuk Karadžić Általános Iskolában mondták el a kiválasztott költeményeket, délután pedig a Tanítóképző Kar könyvtárában folytatódott a program. A cél az volt, hogy ezen a napon 100 vers hangozzék el, de ezt a számot már kora délután sikerült meghaladni. A rendezvény bebizonyította, hogy Szabadkán élénk a magyar irodalom iránti érdeklődés, és sokan örömmel osztották meg verseiket a közönséggel. A Versfolyam nem csupán a tehetségek bemutatkozásának adott teret, hanem összekötötte a különböző korosztályokat és a magyar nyelvű oktatási intézményeket is. A rendezvényen részt vettek óvodások, iskolások, egyetemisták, de felnőttek is, akik elszavalták kedvenc verseiket, vagy saját alkotásaikat mutatták be.

Barát Magdolna, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagja elmondta, szívesen jött verset mondani.

— Azért álltam ki verset mondani, mert tudomásomra jutott ez a maratoni rendezvény, és szerettem volna elmondani egy olyan verset, amit már előzőleg megtanultam, vagy felléptünk vele irodalmi esten is. Úgy gondolom, fontos megünnepelni akár csak egy verssel is a magyar költészet napját.

Tóth Zsuzsanna nem egyszerű verssel jött, hanem megzenésített egyet és zongora kísérettel adta elő.

— Számomra az irodalom és a zene elválaszthatatlanok. Mindig is vonzott a kettő ötvözése, és az elmúlt években már zenésítettem meg verseket. Úgy gondoltam, ez a remek alkalom arra, hogy megosszam itt mindenkivel ezeket a szerzeményeket. Remélem, hogy a mai nap folyamán mindenki átélheti a zene és a költészet varázsát, és elmerülhet a magyar nyelv szépségében. A verseim és a zeném talán sok embert megszólít, elgondolkodtatja őket a körülöttünk lévő világról, és új érzelmeket kelt.

Basity Gréta, a Versfolyam szervezője elmondta, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör 16. alkalommal rendezi meg a már hagyományosnak számító Versfolyamot, egy egész napos versmondó maratont, melynek célja minél több vers összegyűjtése és elmondása.

— A rendezvény során iskolákkal is együttműködünk, hogy a diákok is bekapcsolódhassanak a programba. A mai nap folyamán a bajmoki Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában kezdődött a Versfolyam, ahol 67 verset adtak elő a gyerekek, tanárok és óvodások. A délelőtti program rendkívül népszerű volt, délután pedig a Tanítóképző Karon folytatódott a versmondás.

A szervezők arra számítottak, hogy a nap folyamán legalább 150 vers hangzik majd el.

— A Versfolyam ötlete Horváth Emma tanárnő fejéből pattant ki, aki úgy gondolta, hogy a magyar költészet napját, József Attila születésnapját egy olyan versmondó akcióval kellene megünnepelni, ahol mindenki elmondhatja a kedvenc versét, és megoszthatja a többiekkel a szeretetét a költészet iránt. A kezdeményezés 2007-ben indult, és az elmúlt években egyre népszerűbbé vált. A Covid miatti kényszer szünet után 2023-ban ismét megszerveztük a Versfolyamot, és a számok alapján egyre többen csatlakoznak a programhoz. Számomra nem a résztvevők száma a legfontosabb, hanem az, hogy minél többen érezzék magukat megszólítva a rendezvény által. A Versfolyam célja, hogy élénkítse a magyar költészet iránti érdeklődést, és összekösse a különböző korosztályokat a magyar nyelv és irodalom iránti szereteten keresztül – nyilatkozta Basity Gréta.

Fényképezte: Király Adrián

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..