home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Versemlékezés – újabb ösvényeken lépegetve
Martinek Imre
2019.11.11.
LXXIV. évf. 45. szám
Versemlékezés – újabb ösvényeken lépegetve

Budapesti tudósítónktól

A 110 évvel ezelőtt született és 75 esztendeje elhunyt költőre, Radnóti Miklósra emlékeztek a budapesti S4-ben, a HÁLÓ Közösségi és Kulturális Központban november tizedikén.

A Lélek vagyok, élni szeretnék címet viselő történelmi-irodalmi összefoglalóval az előadó, vagyis Tóth Péter Lóránt versvándor az ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosok kelet-szerbiai Bor városából 1944 őszén útnak indított erőltetett menetének helyszíni érintőpontjait járta végig az elmúlt hónapokban. Bortól Abdáig, ahol a költőt tömegsírba lőtték a második világháború végén. Mi több, Csehországba is elvitte e nemes vállalkozás üzenetét… A legújabb emlékező és emlékeztető, november 8-án rajtoló vállalkozásának keretében a kunszentmiklósi tanár úr Kunszentmiklós és Abda állomáshelyek után érkezett meg a főváros emlékező és befogadó közösségébe.

Az est záróakkordjaiban az Oly korban éltem én… kezdetű Radnóti-verset a házigazda szerepét betöltő Schön György saját énekhanggal és gitáron tolmácsolta. A budapesti múltidéző irodalmi találkozót személyes jelenlétével Kőszegi Ábel (mint ismeretes, e szerzőnek a Töredék című, Radnóti Miklós utolsó hónapjait feldolgozó krónikája is helyet kapott a Bori notesz és a költő más verseit is felölelő irodalmi projektum-ötvözetbe), illetve dr. Csapody Tamás tanár úr, a témakörben hiteles kutatási eredményeket felmutató és publikáló jogász-szociológus is megtisztelte.

Az útirány soron következő pontjai november 24-i tervezett célba éréssel, az anyaországi Hatvan és Foktő, Horvátország fővárosa, valamint az erdélyi Torockó, Torda és Beszterce lesznek.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..