home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Versekbe zárt szeretet
Kónya-Kovács Otília
2022.04.29.
LXXVII. évf. 17. szám
Versekbe zárt szeretet

Nemrég jelent meg Kovács László muzslyai költő legújabb, sorrendben 13. kötete, a Muzslya, szeretlek! című, melyet a Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében annak nagytermében mutatott be.

Az irodalmi esten közreműködött néhány diák a Szervó Mihály Általános Iskolából, név szerint Kardos Beatrix, Kósa Nikoletta, Duga Beáta, Kószó Teó, Mészáros Tamás és Lakatos Teodor, akikkel Gyurity Erzsébet magyartanárnő foglalkozott. Fellépett még a művelődési egyesületből Süveg Emma, Rontó Márta és Miklós Adrián.

— Négy-öt kivételével ezek a versek mind a tavalyi évben íródtak. Mint a cím is mondja, a településünkről, Muzslyáról szólnak, magáról a faluról, a templomáról, az itt élő emberekről, a civil szervezetekről, ismerősökről, jóbarátokról — mesélte Kovács László. — A könyvben benne van a szülőföldem, a településem, az emberek szeretete. Harminchat éve élek Muzslyán. Lukácsfalvi származású vagyok, édesanyám tősgyökeres muzslyai, édesapám lukácsi. Itt házasodtam Muzslyán, itt vannak a gyermekeim, nagyon sok rokonom, jóbarátom, tehát ez nem csak egy cím, tényleg szeretem az én településemet, mert annyi jót átéltem itt, valójában itt váltam költővé is. A helyi emberektől jómagam is sok szeretetet kaptam vissza, huszonegy évig voltam a Muzslyai Újság fő- és felelős szerkesztője, közben civil szervezetekben, társadalmi munkában aktívkodtam. Úgy érzem, a kedves településem megérdemelt egy ilyen verseskönyvet.


Az est moderátora, Kónya-Kovács Otília és Kovács László

* Hány költemény van ebben a kötetben?

— Mint minden verseskötetemben, ebben is mintegy száznyolcvan vers található. Ez a kiadvány is százoldalas, és többfajta vers került bele. Természetesen más témával is foglalkozom, de a kötet 50-60 százaléka kizárólag Muzslyáról szól. Vidám versek is vannak benne, néhány apró politikai téma stb.

* A politikai témákban van némi társadalomkritika is?

— Annak is nevezhetjük. Különben ha vicces verset akarunk írni, a legkönnyebb a politikai téma, mivel főleg a kampányok idején az ember nagyon sok érdekes dolgot hallhat, mellyel érdemes foglalkozni, de nem a hatalmat kritizálom. Ez kizárólag ilyen vidámabb, vicces írás. Van egy kis kritika is benne, de én ezeket a dolgokat kerülöm.


A közreműködők egy csoportja

* Neked mely versek a kedvenceid? Azok, amelyek a település sokszínűségét, szépségét helyezik előtérbe?

— Igen, ebben a kötetben valóban azokat szeretem a legjobban. Az volt a célom, hogy az itt élő, itthon maradt embereknek is ugyanúgy örömet tudjak szerezni, mint azoknak, akik elvándoroltak a nagyvilágba. Szerencsémre van egy zenész ismerősöm Ausztráliában, aki ezeket a verseket megzenésíti, és az elköltözött muzslyaiak már a YouTube-on találkozhattak velük.

* Támogatóid is mindig vannak a könyveidhez?

— Az első kötetemet még 1997-ben a mindszenti városi könyvtár és Muzslya Helyi Közössége Tanácsa támogatásával adták ki Mindszenten. A többi tizenkettőre én magam találtam védnököket, és olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Dijamant étolaj- és margaringyárban dolgozom, és minden alkalommal a cég állja az anyagi költségek egy részét. A vezérigazgató, Vladimir Milović úr azt mondta, ha bármikor rászánom magam, hogy új verseket írjak, a vállalat szívesen fedezi egy újabb kötet megjelentetését. Ezúton is megköszönném a Dijamantnak a segítséget, mert nekem ez sokat számít.

* Milyen témák foglalkoztatnak a jövőben?

— Elárulhatom, ha egy újabb kötetre összegyűlik az anyag, az csakis gyermekverseket tartalmaz majd.

Kovács László eddig megjelent kötetei: Az álmok néha segítenek (1997), Ha rád törnek a szavak (1998), Az ébren felejtett álmok (1999), Romance (2016), Csillagkapu (2016), Időutazók (2017), Üzenetek a Földről (2018), A fényjelek legendája (2018), Az idő túloldalán (2019), Nyomok a végtelenben (2020), Az évszakok kertjének titka (2021), Történetek (2021), Muzslya, szeretlek! (2022).

Fényképezte: Zsáki Ervin

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..