home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vérnyomáscsökkentő ételek
Bíró Tímea
2020.02.11.
LXXV. évf. 6. szám
Vérnyomáscsökkentő ételek

Ahhoz, hogy valaki jól érezze magát a bőrében, jó közérzete kell hogy legyen, ehhez pedig természetesen az egészségi állapota is hozzájárul. A vérnyomásra sajnos nem figyelünk oda eléggé, holott nagymértékben hat a szervezetünk működésére. A front is kihat rá, ezért érdemes odafigyelni a táplálkozásra, hogy azzal segítsük az optimális érték megőrzését.

Akik magas vérnyomással küzdenek, azok számára különösen fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszanak, amelyek csökkentik a vérnyomást, de ne feledkezzünk meg az alacsony vérnyomásúakról sem, hiszen nekik pedig éppen ezért kerülendőek ezek a táplálékok.

 

1. Tojás

A tojás rendkívül egészséges csemege, hiszen D-vitaminban gazdag, illetve olyan tápanyagokban, amelyek jót tesznek a gyomornak. Azoknak is érdemes azonban fogyasztaniuk, akiknek magas a vérnyomásuk: kutatásokból kiderült, hogy a tojásfehérje csökkenti az értéket.

 

2. Hal

Az összes állati eredetű táplálék közül a hal a legegészségesebb, a benne található omega-3 zsírsavak ugyanis csökkentik a gyulladásokat, így a plakkok képződését, segítve a magas vérnyomás megelőzését. Természetesen ebből is azokat a fajtákat fogyasszuk, amelyeknek magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Ha nem szeretjük a halat, olyan étrend-kiegészítőt válasszunk, amely megfelelő arányban tartalmazza a jó zsírsavakat. 

 

3. Cékla

Nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, mely a szervezetbe jutva nitritté, majd nitrogén-oxiddá alakul át, mely tágítja az ereket és csökkenti a vérnyomást.

 

4. Fokhagyma

A benne található allicin is hozzájárul a vérnyomás szabályozásához. Fogyasztását nyersen ajánlják.

 

5. Banán

Káliumtartalmának köszönhetően kedvezően szabályozza a vérnyomást. Egy közepes méretű banánban 400-500 milligramm kálium található.

 

6. Étcsokoládé

Fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint a vérnyomást.

 

7. Olívaolaj

Polifenolt tartalmaz, mely amellett, hogy gyulladáscsökkentő, a vérnyomást is optimalizálja.

 

8. Uborka

Ennek a zöldségfélének igen magas a folyadéktartalma, ezért kitűnő hidratáló és vérnyomáscsökkentő hatással bír. A legjobb, ha mindennap megeszünk néhány szelet friss uborkát.

 

9. Almaecet

Ez az ecetfajta kiváló lúgosító és természetes vérnyomáscsökkentő. Akinél már kialakult magas vérnyomás, az jól teszi, ha minden reggel megiszik egy evőkanál almaecetet 2-3 dl langyos vízbe keverve, esetleg egy teáskanál mézzel édesítve. Ez utóbbi a bélműködést is segíti, ami nem elhanyagolandó, hiszen a székrekedés is súlyosbíthat a hipertónián.

 

10. Bogyós gyümölcsök

Az áfonya, az eper és a szeder színét adó vegyületek, az úgynevezett antociánok az emberi érhálózatra is kedvezően hatnak. Ezek a természetes vegyületek támogatják, hogy az artériák fala szélesebbé és rugalmasabbá váljon, ezáltal pedig csökkenjen a vérnyomás.

 

11. Pisztácia

Mind a dió, mind a mandula nagyszerű forrása az egészséges zsíroknak, melyek hasznosak a szív egészsége szempontjából. Ha azonban magas vérnyomásról van szó, a pisztácia a legjobb választás, mivel ennek a legerősebb a hatása mind a szisztolés, mind a diasztolés érték csökkentését illetően.


Az illusztráció forrása: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..