home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vermes Lajos emléke előtt tisztelegve
Tóth Tibor
2021.03.26.
LXXVI. évf. 10. szám
Vermes Lajos emléke előtt tisztelegve

A Szabadkai Szabadegyetemen tizenötödik alkalommal adták át a Vermes Lajos-emlékérmeket az elmúlt évben legjobb teljesítményt nyújtott sportolóknak és egyesületeknek.

A harminctagú, sportújságírókból, edzőkből és sportmunkásokból álló bírálóbizottság — melynek tagjai a Nove subotičke novine hasábjain adhatták le voksukat — döntése értelmében az 1. helyet az aktív versenyzéstől az év végén visszavonult birkózó, Davor Štefanek szerezte meg, aki ötödik alkalommal érdemelte ki a Vermes Lajos-emlékérmet. A 2. helyen Juhász Krisztián teniszező, a 3.-on pedig Violeta Slović, a Spartacus Női Labdarúgóklub csapatkapitánya végzett. A 4.-től a 10. helyezést elért sportolók Vermes Lajos-emlékplakettben részesültek, ők pedig: Kajdocsi Tamás (súlyemelés), Leona Rogić (műkorcsolya), Lazar Tufegdžić (labdarúgás), Barna Andrej (úszás), Nina Šabić (torna), Stefan Kostadinović (asztalitenisz), Filip Kulić (torna), Bognár Nóra (sportmászás), Boja Krisztina (vitorlázás) és Nemanja Jungić (röplabda). Külön elismerést Priboj István (veterán úszó) és Saghmeister Gábor (motorversenyző) vehetett át, az év legkimagaslóbb teljesítményéért járó Luka Andrašić-díjat pedig Danilo Dulić, a Spartacus úszója érdemelte ki. A legjobb csapatnak járó elismerést Demeter László, a Spartacus Teniszklub edzője vehette át dr. Pásztor Bálinttól, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnökétől.


A győztes Davor Štefanek és Vermes Mihály (

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy nemrégiben vendégül láthatta a Szerbiai Olimpiai Bizottság küldöttségét, és nagy örömére szolgál, hogy a magas rangú delegációt ott fogadhatta, ahol az olimpiai lángot először meggyújtották, még Pierre de Coubertin báró, a modern kori olimpiai játékok megteremtője előtt.

— Vermes nem sajnálta sem magát, sem az eszközeit, hogy Szabadka és Palics a szélesebb régióban jelentős sportközponttá váljon. Az általa teremtett alapokra építve erősítjük a sportot és a sportinfrastruktúrát azzal a céllal, hogy a sport minden sportolni vágyó számára elérhetővé váljon — mondta a polgármester.


Dr. Pásztor Bálint és Demeter László, a Spartacus Teniszklub edzője

Pásztor Bálint emlékeztette a jelenlévőket arra, mi mindent tett Vermes a városért, gratulált a díjazottaknak, és sok sikert kívánt nekik a további pályafutásukat illetően.

— Nagy tisztelője vagyok Vermes Lajos személyének és életművének, hiszen ő mindenki más előtt járt, nemcsak a mi városunkban vagy régiónkban, hanem az egész világon. Az újkori olimpiai játékok előtt tizenhat évvel olimpiát szervezett Palicson, ami szinte felfoghatatlanul hatalmas teljesítmény volt. Szabadkának nem lett volna villamosjárata a várostól Palicsig Vermes Lajos és a palicsi olimpiai játékok nélkül, ahogy a Palicson épült épületek, melyeket mindannyian szeretünk, és a települést felismerhetővé tették, Vermes és az olimpia érdemei — mondta Pásztor.

Vermes Mihály, Vermes Lajos unokája nagyapja életútját, életének főbb állomásait ismertette. Gratulált az emlékérmet kapott sportolóknak, további sikereket kívánt nekik, külön kiemelve Nikola Stantić fő szervezőt, akinek köszönhetően minden évben megemlékeznek Vermes Lajosról.

A Vermes Lajos emléke előtt tisztelgő rendezvényt a Vermes 1860 Sport- és Szabadidő-egyesület szervezte, Szabadka Önkormányzatának támogatásával, az esemény médiapartnere pedig a Nove subotičke novine hetilap.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..