home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Vendégjáróban
Kartali Róbert
2023.04.13.
LXXVIII. évf. 15. szám
Vendégjáróban

Soros-pórázon a Fehér Ház? — Ébredésre szólította fel Macron Európát — Maradtak a kínai hadihajók

Soros-pórázon a Fehér Ház?

A Soros család befolyása a Fehér Ház politikájára még sosem volt erősebb: visszajáró vendég a Fehér Házban Soros György fia, aki azóta kap rendszeres meghívást az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének lakó- és munkahelyére, amióta Joe Biden tölti be a tisztséget. Az amerikai sajtó szerint Alexander Soros az édesapját képviseli ezeken a találkozókon. A Fox News konzervatív hírcsatorna információi szerint a spekuláns fia rendszeres vendég az elnöki rezidencián, 2021 óta legalább tizennégyszer fordult meg a Fehér Házban. Mint arra a Fox News is emlékeztetett, a Soros család az utóbbi időben akkor került ismét reflektorfénybe, miután kiderült, hogy a Donald Trump volt republikánus elnök ellen vádat emelő ügyészt legalább 1 millió dollárral támogatták. Alvin Bragg a demokrata párt segítségével került a kerületi ügyészi székbe 2021-ben. Sajtóhírek szerint Soros György az évek alatt tetemes mennyiségű pénzt költött el arra, hogy az általa kijelölt és hozzá hűséges ügyészei nyerjenek a választásokon, így az amerikai igazságszolgáltatás jelentős része felett az oligarcha rendelkezhet. Mint írják, a spekuláns összesen 75 amerikai ügyész kampányára több mint 40 millió dollárt költött. (MTI)

 

Ébredésre szólította fel Macron Európát

Ismét hangot adott Emmanuel Macron annak a meggyőződésének, hogy Európának nem kellene mindenben az Egyesült Államokat követnie világpolitikai kérdésekben. „Európának fel kell ébrednie, különben vazallussá válik, miközben lehetne a harmadik pólus” — nyilatkozta hazafelé Kínából a francia köztársasági elnök, aki háromnapos, hivatalos látogatást tett a távol-keleti országban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kíséretében. Elemzők szerint a francia elnök azért utazott Pekingbe, hogy megakadályozza azt, hogy Kína katonailag támogassa Moszkvát. A tárgyalások hangsúlya azonban inkább a gazdaság felé terelődött. A Politico rámutat: amíg Emmanuel Macront a legnagyobb pompával, kiemelt elbánásban részesítették, állami banketten ünnepelték, katonai parádéval fogadták, addig az Európai Bizottság vezetőjét alig hívták meg egy-egy programra. Volt olyan hivatalos kínai sajtóorgánum, amelyben azt írták, hogy „Ursula von der Leyen egy jól ismert USA-párti személyiség, aki kiárusítja Európát”. Emmanuel Macron később el is határolódott az Európai Bizottság elnökének beszédétől, melyben Kínát bírálta. (MTI)

 

Maradtak a kínai hadihajók

8 kínai hajó továbbra is a Tajvan körüli vizeken maradt, a háromnapos kínai hadgyakorlat befejezése után — közölte Tajvan védelmi minisztériuma. Peking korábban azt hozta nyilvánosságra, hogy a háromnapos hadgyakorlat április 8-ától 10-éig tart a Tajvani-szorosban. A hadgyakorlat azután történt, hogy Tajvan elnöke, Caj Jing-ven a múlt héten Kaliforniában találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével. A hét elején Tajvan 91 kínai repülőgépet észlelt, ezek közül 54 lépte át a Tajvani-szoros középvonalát, és hatolt be Tajvan délnyugati és délkeleti légterébe. Közben a kínai hadsereg 12 hajóját figyelték meg Tajvan környékén. Tajvan törvényhozása felszólította a kínai hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel az ellene irányuló fenyegetésekkel. Egyúttal arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy közösen ítéljék el Kínát. (MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..