home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Vendégházavató Kisoroszon
Tóth Tibor
2022.11.08.
LXXVII. évf. 44. szám
Vendégházavató Kisoroszon

Ma délelőtt Kisoroszon ünnepélyes keretek között átadták rendeltetésének a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban, azaz a Torontál Szórványközpontban az új vendégházat, melynek munkálatai az idén tavasszal kezdődtek. Az impozáns épület, melyben hat szoba, fürdőszoba, teakonyha, étkezde és fűtőház is helyet kapott, Magyarország Kormánya és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően jöhetett létre.

Az avatóünnepségen Talpai Sándor, a Torontál Szórványközpont elnöke elmondta, hogy a központ az átadó napján ünnepli fennállásának 18. évfordulóját, és ebből az alkalomból úgyszólván ajándék a vendégház megnyitása.

— Nem volt egyszerű eljutni idáig. Induláskor többen azt mondták, álmunkat lehetetlen megvalósítani. Rengeteg erő, munka és kitartás kellett ahhoz, hogy eljussunk a mai napig. 2004-ben itt szántóföld volt, az évek múlásával azonban fazekas- és hímzőműhelyt, nyitott éttermet, emléktárgyakat árusító épületet, pavilonnal ellátott tavat, teniszpályát, sétányt létesítettünk. A központban különböző foglalkozásokat szerveztünk, ami nemcsak a helyi, hanem a környéken működő egyesületek igényeit is kielégítette. Itt külön említeném az MNT által kiemelt jelentőségű rendezvénynek nyilvánított kisoroszi népművészeti tábort. Kijelenthetem, hogy a 2004-ben megfogalmazott tervek megvalósultak, a tervezett épületek mind felépültek. Vannak, akik felteszik a kérdést: kinek építkeztünk? Mindannyiunknak, nemcsak az itt és a környéken élőknek, a szülőföldön itthon maradtaknak, hanem azoknak is, akik ma külföldön élnek, hiszen rájuk is számítunk. A kultúra és a hagyományok mellett a központnak gazdasági kérdésekkel is foglalkoznia kell. Gazdasággal kapcsolatos képzéseket, konferenciákat, előadásokat tartanánk, amivel az itthon maradt fiatalokat vállalkozások indítására biztatnánk, támogatnánk, segítenénk. A magyar háztartásokban ismert házi termékek, legyen az befőtt, savanyúság, sajt, túró vagy bármi más, polgárainknak anyagi hasznot tudnának hozni. Újabb célt tűztünk ki magunk elé, amelyet próbálunk megvalósítani. Kérem Önöket, november 13-án mindannyian menjünk el szavazni, és szavazzunk a Magyar Összefogás listájára! — mondta Talpai Sándor.

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője kiemelte, hogy a vendégház épülete ékes bizonyítéka annak, hogy amit ígérnek, azt valóra váltják.

— A vendégház alapkövét az év első felében az akkori választási kampány keretében tettük le. Akkor azt ígértük, hogy az épület hamarosan felépül, és a szórványban élő közösséget fogja szolgálni. Ez így is lett, hiszen az épületet ma átadjuk rendeltetésének. Szeretném megköszönni azt a támogatást és erőt, amelyet sok éve Önöktől kapunk, hiszen csak akkor tudjuk Önöket képviselni, ha mögöttünk erős közösség áll. A november 13-ai MNT-választás arról szól, fontos-e számunkra a vajdasági magyar autonómia, a magyar anyanyelvünk, a magyar oktatás, kultúra, tájékoztatás. Az elkövetkező időszakban is mindent megteszünk intézményeink fennmaradása érdekében, ezen belül a szórványközpontokat kiemelten kezeljük, hiszen mindenkire számítunk, mindenkire szükség van. Bízom benne, hogy rengeteg ötlet hangzik el, amit majd megvalósíthatunk. A ma átadásra váró projekt egy újabb példája annak, hogy a helyiek kezdeményezését közösen képesek vagyunk valóra váltani — mondta Fremond Árpád, majd Talpai Sándorral és Hajnal Jenővel, az MNT elnökével együtt átvágta a vendégház átadását jelképező szalagot.

Az épületet Csipak Csaba plébános szentelte fel, majd az eseményen nagy számban részt vevő helyiek és vendégeik körbejárták a minden igényt kielégítő vendégházat.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..