Véletlenül ókori temetőre bukkantak a csákberényi domboknál
MTVA
2022.07.01.
LXXVII. évf. 26. szám
Véletlenül ókori temetőre bukkantak a csákberényi domboknál

Koponyát találtak a munkások egy lőtér kiépítése közben tavaly Arató-szérűnél, majd a kiérkező régészek több másik sírhelyet fedeztek fel a környéken. A teljes temető feltárását megkezdték a szakemberek, amelyről az M5 kulturális hírösszefoglalója, az Agenda is beszámolt.

1200 éves, késő avar kori temetőt találtak egy építkezés során a csákberényi dombok oldalában, amelynek feltárását már tavaly elkezdték a szakemberek. Az első becslések szerint körülbelül 30 sírhely lehet a területen, ami a magyarok érkezése előtt ott élő avarok és más népek temetkezési helyéül szolgált. Az M5 Agenda című műsora a helyszínen követte az első ásatások folyamatát, ahol Szücsi Frigyes régész beszélt a honfoglalás kora előtti leletek jelentőségéről.

„Fontos megismernünk, hogy Árpád népének érkezése előtt milyen volt az élet a Kárpát-medencében. A feltárandó terület segít nekünk abban, hogy képet kapjunk az Avar Kaganátus államalakulatáról, másrészt az annak felbomlását követő időszakról. Az újonnan felfedezett avar maradványok vizsgálatával közelebb kerülhetünk ehhez” – hangsúlyozta a szakember, aki csapatával a hőség ellenére is nagy lelkesedéssel folytatja a történelmi jelentőségű feladatot.

Az Agenda idézett adása újranézhető a Médiaklikken, ahol 60 napig elérhetők a korábbi kulturális hírösszefoglalók is.

Agenda – hírek és aktualitások a kultúra, a tudomány és az oktatás területéről egész nyáron az M1 műsorán és minden nap 18:45-től az M5-ön!

A fotó illusztráció: a Móra Ferenc Múzeum munkatársa dolgozik egy feltárt avarkori fülkesírban Szegeden 2019. július 10-én. (Késő avar kori fülkesírokat találtak egy szegedi családi ház építése során a Móra Ferenc Múzeum régészei, a területet egykor a közgyűjtemény névadója is vizsgálta.). Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..