home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Véleményezik a készülő szerbiai alkotmányt
(Tha)
2005.02.02.
LX. évf. 5. szám

Február 7-én ül össze a zentai községi képviselő-testület - Dolgozik a panaszbizottság A zentai önkormányzatban a február 7-ei községi képviselő-testületi ülésre készülnek - hallottuk a szokásos heti sajtótájékoztatón. Juhász Attila polgármester elmondta, a Reformpárt indítványára állást foglalnak a...

Február 7-én ül össze a zentai községi képviselő-testület - Dolgozik a panaszbizottság
A zentai önkormányzatban a február 7-ei községi képviselő-testületi ülésre készülnek - hallottuk a szokásos heti sajtótájékoztatón. Juhász Attila polgármester elmondta, a Reformpárt indítványára állást foglalnak a készülő szerbiai alkotmány bizonyos szakaszairól. Ilyen például az a kérdés, hogy az önkormányzat vagyona mikor kerül vissza a saját jog- és hatáskörébe. Vagy Szerbia és a régió területi szerveződésének véglegesítése kapcsán az új alkotmánynak nem a jelenlegi helyzetet kellene szentesítenie, hanem egy olyan modern formát, mely révén megvalósulna az önkormányzatok decentralizációja. A községeknek meg kell adni azt a jogot, hogy ne Belgrád utasítása szerint, hanem a maguk döntése alapján egyesüljenek és alkossanak körzetet. Legalább ilyen jelentős a tartomány státusának a rendezése, törvényhozó és végrehajtó hatáskörének a kibővítése. A községi képviselő-testület az észrevételeket javaslat formájában továbbítja majd az illetékes minisztérium, valamint az alkotmányt előkészítő parlamenti bizottságnak.
Nagyon fontos, hogy a következő ülésen a testület állást foglaljon az Alkotmánybíróságnak arról a döntéséről, amellyel hatályon kívül helyezte a 2002-ben bevezetett helyi járulékot a Központ-Tópart és a Tisza-part-Alvég helyi közösségekben. A lezajlott közvitán egyértelművé vált, hogy a lakosság többsége helyijárulék-párti. Az igazsághoz tartozik, hogy vannak csoportok, amelyek elégedetlenek az eddigi munkálatok ütemével, ellenzik a pótadó fizetését, mert az ő utcájukba még nem jutott el sem a csatorna, sem az aszfalt. Úgy tűnik, ezek az emberek nincsenek tudatában annak, hogy a polgárok áldozatvállalása nélkül a közművesítés nem is folytatódhat. A két helyi közösségben a megszüntetett helyett új határozatot hoztak, ha a képviselő-testület is jóváhagyja, akkor a helyi járulék megfizettetése legkésőbb március elsejétől ismét megkezdődhet.
A sajtótájékoztatón Barsi Márta, a községi képviselő-testület panasz- és folyamodványügyi bizottságának elnöke tájékoztatta az újságírókat, hogy megtartották az első ülésüket. A panaszládában, amely a városháza kupolája alatt, a bejárattal szemben található, mindössze négy levél volt. Ezek közül egy-egy a kóbor kutyákra, a közlekedési nehézségekre, a kosárlabdapályák és a medence állapotára, valamint a helyi kábeltévé műsorára vonatkozott. A bizottság mindegyikről záróhatározatot hozott, amelyet továbbított az illetékeseknek. Egyben szeretnék felhívni a polgárok figyelmét, hogy a bizottság létezik és dolgozik, ha újabb beadványok és kérelmek érkeznek, azoknak is utánanéznek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..