home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Végtelen maraton — Zack Snyder: Az Igazság Ligája
Brasnyó Zoltán
2021.04.15.
LXXVI. évf. 13. szám
Végtelen maraton — Zack Snyder: Az Igazság Ligája

Kezdjük talán az elején: 2017-ben jelent meg Az Igazság Ligájának moziváltozata, melyet elsősorban Zack Snyder rendező lányának tragikus halála miatt Joss Whedon vett át. A film keserédes fogadtatása után a rajongók világszerte követelték Snyder eredeti víziójának megvalósítását, mely végül el is készült.

Snyder változata több ponton is eltér Whedonétól, annyira azonban mégsem, hogy megváltást reméljünk tőle. A film gyötrelmesen hosszú, játékideje bő négy óra, cserébe viszont részletesebb, teljesebb karakterépítést és egy kiváló Joker-monológot kapunk, melynek méltatására Jared Leto valóban rászolgált.

Superman (Henry Cavill) halott, egy idegen harcos, Steppenwolf (Ciarán Hinds) pedig azért jött a Földre, hogy megtalálja a három „anyadobozt”, melyek a végtelen pusztítás és újjászületés energiáját hordozzák. Batman (Ben Affleck) minden szuperhőst összetrombitál, akit csak lehet: Wonder Woman (Gal Gadot), Aquaman (Jason Momoa), Cyborg (Ray Fisher) és Flash (Ezra Miller) is visszatér, hogy közösen próbálják megállítani Steppenwolfot. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, a feltámadt Superman is csatlakozik majd az Igazság Ligájához, hogy elejét vegyék a pusztításnak. Egy epikusabb, jóval keményebb és teljesebb történetet láthatunk, Snyder-féle világépítést és végre a jól megírt háttérsztorikat, melyek kimaradtak az első változatból. Wonder Woman találkozása Steppenwolf tervével, Cyborg kapcsolata az anyadobozokkal (és általában a karakter jelentősége), illetve még számos izgalmas részlet. Sőt, még Steppenwolf külseje is előnyére változott, azaz félelmetesebb lett. Ami nagyon jó, hogy az első moziváltozathoz képest a karakterek részletes bemutatásával és felépítésével kerekebb, kiforrottabb sztorit kapunk, melyben jóval több súlya van hőseink tetteinek és a végkifejletnek is.

A 4 óra 2 perces film hat fejezetből áll, mivel hat szuperhősünk is van. Ezzel azonban nincs vége, hiszen a Snyder Cut lényege, hogy mindenből többet kapjunk: robbanásokból, vérből, harcból és különleges effektusokból. A baj csak az, hogy a CGI minősége még mindig steril, és alulmarad a Marvel-filmekhez képest. Akiket azonban ez egy kicsit sem érdekel, esetleg eleve elhatárolódnak a Marvel-féle filmes univerzumtól, azoknak minden bizonnyal tetszeni fog ez a mozi. A DC ikonikus karakterei képregényes (azaz eredeti) formájukban véleményem szerint még mindig jóval érettebbek marveles társaiknál, sőt, az olyan alkotók, mint Frank Miller vagy Alan Moore mesterművei máig a műfaj abszolút csúcsai. Akik tehát ismerik és olvasták is ezeket, azoknak jó szívvel lehet ajánlani a Snyder-féle Igazság Ligáját, mert határozottan jobb, mint a 2017-beli verzió. A film alapszerkezete és ritmusa ugyanaz maradt, a megvalósítás azonban sokban változott. Izgalmas, hogy Superman visszatérésének körülményeit mennyivel jobban sikerült tető alá hozni ebben a változatban. Ha már Supermannél tartunk: a fekete ruhának és Cavill alakításának hála talán még sohasem volt ennyire kőkemény és könyörtelen a popkultúra egyik legrégebbi szuperhőse.

Ami a 4:3-as képarányt illeti, az elején még zavarónak és értelmetlennek találtam (utólag is), a film közepére viszont sikerült beletörődnöm. Nem értem, hogy mivel adott ez többet, de el kell fogadni, hogy ez volt Snyder víziója. Az Igazság Ligája tehát sokkal sötétebb és keményebb szuperhősfilm, bár abban nem vagyok biztos, hogy maradéktalanul kielégít majd minden olyan rajongót, aki az elkészítéséért kampányolt. Ezzel viszont nincs baj: lehetetlen lett volna száz százalékban megfelelni annak az óriási hype-nak, amely a film körül kialakult.

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája az HBO Go streamingszolgáltató műsorán nézhető meg.

(Képe: puliwood.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..