home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Végre úgy működik majd az okosotthon, ahogy kell
Apró József
2022.10.10.
LXXVII. évf. 39. szám
Végre úgy működik majd az okosotthon, ahogy kell

Az új szabványnak köszönhetően okosotthonunk szinte minden eszköze gond nélkül tud majd kommunikálni az összes többivel, ráadásul a telepítése is sokkal egyszerűbb lesz.

Azért, valljuk be, egy okosotthon sem éppen mindennapi dolog, hát még a telepítése! Néha még egy egyszerű izzócsere is emberfeletti teljesítményt, de minimum több óra hossza próbálkozást kíván. Nem látja a rendszer; látja, de nem csatlakozik; csatlakozott, de azonnal ledobja; szétkapcsol az app és az izzó; látszólag minden jól van csatlakoztatva, de az app befagy; csak az a telefon látja, amelyiken nincs fent az app; látja is, működik is, de nem reagál semmilyen gombnyomásra… 

A Matter nevű okosotthonrendszer ötlete még évekkel ezelőtt született meg a legbefolyásosabb cégek, az Apple, az Amazon, a Google és a Samsung együttműködésével. A lakásokban lévő okoseszközök kezelésének egyszerűbb, újszerű módját ígéri, vagyis nem kell azonnal egy informatikai szakembert hívni, ha ki akarjuk cserélni az okosizzónkat. A Matter segítségével lehetővé válik, hogy az eltérő cégek által gyártott termékek gond nélkül kapcsolódjanak egymáshoz, és a különböző rendszerek közötti átjárhatóság ne okozzon semmi fennakadást. Eddig az IoT (a dolgok internetje) eszközök sokszor csak a saját gyártójuk által kiadott appal működtek, vagyis minden egyes különböző márkájú termék megvásárlása után új alkalmazást kellett letölteni és telepíteni, vagy akár hubot is vásárolni, ha ugyanazon cég eszközeit akarta összekapcsolni. A berendezések vezérlése többnyire csak a megfelelő alkalmazás segítségével volt megoldható, és ez a helyzet elérhetetlenné, a képzeletünk világába száműzte a régóta megálmodott okosotthonokat, melyek az elképzelés szerint teljesen önállóan szolgálják ki a lakókat.

A Matter-szabvány előzményei, azaz a cégek által kompatibilissé tett eszközök már megjelentek az elmúlt néhány évben, de a több gyártó együttműködésével megvalósított új rendszer jelentősen megkönnyíti a csatlakozást, és lehetővé teszi, hogy az okosotthon ideálisan működjön, kevesebb figyelmet és energiát emésszen fel a felhasználó részéről, a kiépítése pedig egyszerű legyen. A Matterrel kompatibilis egységek telepítéséhez nem kell majd minden egyes új vásárlásnál beüzemelni az új rendszert, hanem automatikusan csatlakozik a már meglévő ökoszisztémához, és egy Amazon, Google Nest vagy akár Samsung termék is vezérelhető lesz a másik cég alkalmazásával, illetve intelligens személyi asszisztensével.

A fejlesztést végző CSA (Connectivity Standards Alliance) a rendszer megjelenését az idei évre ígérte, az első alkalmazásokat pedig már az IFA 2022 kiállításon bemutatták. A rendezvényen az Eve Energy okoskonnektorát, melyet korábban az Apple okosotthonrendszerével, a HomeKittel lehetett vezérelni, a Google Nest Hubhoz, a Samsung SmartThingshez és az Amazon Alexához kapcsolták, amivel megoldották a vezérlését. A cég bejelentése szerint a jövőben megjelenő új termékek is bírnak majd a Matter csatlakozási képességgel. A Matter az Apple iOS 16.1 és iPadOS 16.1 bétaverzióiban is szerepel, így a fejlesztők már megismerkedhetnek a működésével, bár a szabvány bevezetésére még várni kell. A The Verge beszámolója szerint a Matter kiegészítőknek az iOS 16.1-et futtató iPhone-ok és iPadek beállítási menüjében kellene megjelennie, ahol a Matter-kompatibilis eszközök listája lesz látható, mely a rendszer bevezetése után különféle okosotthontermékekkel bővülhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..