home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Végre elindul az F—1
Lábadi Loránd
2021.04.14.
LXXVI. évf. 13. szám
Végre elindul az F—1

Az idei év sorrendben a 72. versenysorozatát jelzi az autóversenyek királykategóriájának. A szezon elindulását a hosszú téli napok sporteseményszegény történései miatt is sokan várják, de legjobban az autóversenyzés, ezen belül a Forma—1 rajongói türelmetlenkednek. A tavalyi év katasztrofális kezdése, mely végül igen jól és szerencsésen végződött, minden szurkoló számára egy különleges élményt nyújtott. Közvetlenül az idény előtt most már beszámolhatunk az újdonságokról, változtatásokról, melyek véglegesnek tűnnek.

Az átigazolás, azaz a csapatváltás négy pilótát érint: Daniel Ricciardo a Renault csapattól a McLarenhez került, Carlos Sainz Jr. a McLarentől a Ferrari istállóhoz, Sergio Pérez a Racing Point versenyzője a Red Bullhoz, míg Sebastian Vettel a Ferraritól az Aston Martin csapatát erősíti majd. Az új versenyzők, akik a Forma—1 előszobájából kerültek a központba, Mick Schumacher és Nyikita Mazepin, akik a Haas pilótái lesznek 2021-ben, és Cunoda Júki, aki az AlphaTauri autóban fog remekelni. Fernando Alonso mint visszatérő versenyző az Alpine csapatnál próbál szerencsét. A távozó pilóták, akik majd egyszer visszatérnek, mert senki sem úgy száll ki a legmagasabb szintű autóversenyből, hogy nem szeretne visszajönni, Romain Grosjean és Kevin Magnussen, akik a Haas versenyzői voltak. Továbbá Danyiil Kvjat, aki az AlphaTauritól távozott, de az Alpine tesztpilótájaként láthatjuk majd, és végül Alexander Albon, aki a Red Bulltól távozott.

2021-ben új csapatok is megjelennek, így a Racing Point F1 Team helyett az Aston Martin F1 Team, valamint a Renault F1 Team elnevezés helyett az Alpine F1 Team lesz látható. Érdekesség, hogy a McLaren csapat a Renault erőforrásokról Mercedes motorokra vált, mely váltás remélhetőleg gyümölcsöző lesz majd.

Az idei versenynaptár meglehetősen hosszúra sikeredett, aminek a Forma—1-es rajongók nagyon örülnek, hiszen december közepéig izgulhatnak, hogy ki nyeri meg a világbajnokságot. A már megszokott Ausztrál Nagydíjjal induló sorozat az idén a Bahreinivel kezdődik, de az Albert Parkban rendezett verseny nem marad el, csak későbbre halasztották, pontosabban november 5-ére. Most pedig következzen a versenynaptár:

 

Március

26—28.: Bahreini Nagydíj, Szahír

Április

16—18.: Emilia-romagnai Nagydíj, Imola

30. — V. 2.: Portugál Nagydíj, Portimão

Május

7—9.: Spanyol Nagydíj, Barcelona

21—23.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

Június

4—6.: Azeri Nagydíj, Baku

11—13.: Kanadai Nagydíj, Montreal

25—27.: Francia Nagydíj, Le Castellet

Július

2—4.: Osztrák Nagydíj, Spielberg

16—18.: Brit Nagydíj, Silverstone

30. — VIII. 1.: Magyar Nagydíj, Mogyoród

Augusztus

27—29.: Belga Nagydíj, Spa

Szeptember

3—5.: Holland Nagydíj, Zandvoort

10—12.: Olasz Nagydíj, Monza

24—26.: Orosz Nagydíj, Szocsi

Október

1—3.: Szingapúri Nagydíj, Marina-öböl

7—10.: Japán Nagydíj, Szuzuka

22—24.: Amerikai Nagydíj, Austin

29—31.: Mexikói Nagydíj, Mexikóváros

November

5—7.: Brazil Nagydíj, São Paulo

19—21.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne

December

3—5.: Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda

10—12.: Abu-dzabi Nagydíj, Jasz Marina

Mint látjuk, a naptárból kikerült a Német, a Török, a Vietnámi és a Kínai Nagydíj, de ezek helyett más helyszínek jelentek meg. Most nézzük, hogy mely pilóták melyik istállónál versenyeznek majd:

A Mercedes-AMG két versenyzője Lewis Hamilton és Valtteri Bottas, a tesztpilóták Stoffel Vandoorne és Nyck de Vries. A Red Bull két versenyzője Max Verstappen és Sergio Pérez, a tesztpilóták Alexander Albon és Sébastien Buemi. A McLaren két ülése Daniel Ricciardóé és Lando Norrisé lett, az Aston Martinnál a Sebastian Vettel — Lance Stroll-kettős versenyzik. Az Alpine F1 Teamet Fernando Alonso és Esteban Ocon alkotja a két tesztpilótával, Danyiil Kvjattal és Csou Kuan-jüvel. A Scuderia Ferrarit Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. képviseli, valamint a tesztpilóták, Antonio Giovinazzi és Callum Ilott, az AlphaTauri versenyzői Pierre Gasly és Cunoda Júki, az Alfa Romeóé Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi, de a tesztpilótáknál megtalálhatjuk Robert Kubicát és Tatiana Calderónt. A Haasnál a Mick Schumacher — Nyikita Mazepin-kettős szerepel Pietro Fittipaldi tesztpilótával, a Williams csapatnál pedig Nicholas Latifi és George Russell, mellettük Jack Aitken és Roy Nissany tesztpilótákkal.

Az erőforrások is érdekesen alakultak a csapatoknál, van ugyanis olyan, amely váltott, és így próbál meg nyerni vagy legalábbis sok értékes pontot szerezni. A Mercedes saját motorral indul neki az évadnak, a Red Bull a Hondával, a McLaren pedig Mercedes motorral szerelte fel az autóit. Az Aston Martin Mercedes, az Alpine Renault erőforrást választott, a Ferrari természetesen saját fejlesztésű motorral szeretne a legjobb helyen végezni az idény végén. Az AlphaTauri a Honda mellett tette le a voksát, az Alfa Romeo természetesen ragaszkodik a Ferrari motorhoz úgy, ahogyan a Haas istálló is, míg a Williams marad a Mercedes által kifejlesztett erőforrásnál.

Újdonságnak számít, hogy a Mercedes mellett az Aston Martin is megjelenik mint biztonsági, illetve orvosi autó.

Az estleges változtatások, melyeket a jövőbeli események hatására hozhatnak, természetesen előfordulhatnak, de ezeket a közvetítések alkalmával mi is láthatjuk majd. Aki szeretné megnézni az új autószíneket, valamint az első futamot a 2021-es évadban, az március 28-ára ne tervezzen más programot, mert újra elrajtol a száguldó cirkusz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..