home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Véget ért az első Winteretno Fesztivál Szabadkán
Szakáll Laura
2013.02.13.
LXVIII. évf. 7. szám
Véget ért az első Winteretno Fesztivál Szabadkán

A Pusztaszó együttes Sinka István-esttel lépett fel a téli fesztivál első napján, a Népkör Magyar Művelődési Központban. A Végy karjaidra idő című összeállításban népi dallamok egyvelege is hallható volt.

A zenekar stílusát a Kárpát-medence zenei világa, valamint a romantikus, a reneszánsz és az impresszionista dallamok jellemzik. A főleg magyar költők verseit feldolgozó együttes 2009-ben alakult meg. Érdekessége, hogy a zenekar az első lemezük megjelenése után kapta meg a nevét. Pusztaszó címmel jelent meg ugyanis az album, amely Sinka István műveit dolgozta fel. A Winteretno Fesztivál második napján a Budaörsi Játékszín előadását tekinthették meg az érdeklődők a házigazda intézményben, a Népkörben. Csengeri Attila és Serbán Attila, a Madách Színház két sztárja önálló esttel lépett fel. Népszerű musicalek legismertebb dalait énekelték a szabadkai közönségnek. Felcsendült például a Rómeó és Júlia című produkció egyik legismertebb dala, a Lehetsz király is. Csengeri Attila a Madách Színházban most az Operaház Fantomjában alakítja a főszerepet. A Jézus Krisztus szupersztár című musicalben pedig ő játssza Jézust. Serbán Attila a Macskák, a József és a színes szélesvásznú álomkabát, a Spamalot, a Jézus Krisztus szupersztár és a Marry Poppins című előadásokban szerepel.  
A Színház van az én utcámban! alcímű rendezvény harmadik napján a békéscsabai Jókai Színház vendégjátékát tekinthette meg a termet megtöltő közönség. Egressy Zoltán kortárs magyar szerző Sóska, sültkrumpli című darabját hozták el a vendégművészek. Ez az előadás egyébként a Jókai Színház egyik legnépszerűbb produkciója. Két éve repertoáron van, ami manapság rekordnak számít a színház életében — hangsúlyozta Koleszár Bazil Péter rendező. A háromszereplős előadás egy fociöltözőben játszódik. A különféle karakterű férfiakat, a bírót és a két partjelzőt egy nő köti össze, Marianna. Ő nem jelenik meg a színpadon, mégis a történet középpontjában áll. Az előadás férfias, ugyanakkor a női közönséghez is szól. A fociöltözőben a játékvezetők életébe is bepillanthat a néző, s a különféle emberi sorsokról is szól a darab. A feltörekvő bírót Gulyás Attila játssza, az I. partjelzőt Bartus Gyula, a II. partjelzőt pedig Csomós Lajos alakítja. A társulat még nagyon sok ismétlő előadást kíván a Sóska, sültkruplinak. Az alkotók azt mondják, amíg a színészek fizikuma bírja, addig repertoáron tartják ezt a népszerű előadást. Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója is ellátogatott a Színház van az én utcámban! fesztiválra. Azt mondta: bízik abban, hogy a Sóska, sültkrupli meghozza a szabadkaiak kedvét ahhoz, hogy időnként ellátogassanak Békéscsabára, és megnézzék a többi előadásukat is. 
A Turay Ida Színház vendégjátékát a fesztivál negyedik napján tekinthették meg a nézők. A Svejk vagyok című előadás a zenés sörözgetés egy derék katonával és a közönséggel alcímet kapta. A címszerepet Mikó István alakítja.
A Winteretno Fesztivál a Pribojszki Band koncertjével zárult szombaton este a Népkörben. Az ötnapos rendezvényen a legkisebbekre is gondoltak a szervezők. Őket gyermekszínházi produkciókkal és egyéb programokkal várták. Az első Winteretno Fesztivált a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ és a Magyar Teátrum szervezte. A tervek szerint a téli fesztivál a nagysikerű Interetno Fesztivál szerves része lesz. 
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..