home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Véget ért a téli varázslat
Tóth Tibor
2014.02.26.
LXIX. évf. 9. szám
Véget ért a téli varázslat

Látványos záróünnepséggel ért véget Szocsiban a XXII. téli olimpiai játékok. Az olimpia előtt sokan kétségüknek adtak hangot a sportrendezvény sikerességét illetően, a sportlétesítmények egy része ugyanis az utolsó pillanatban készült el, a kísérő létesítményeké pedig még akkor sem teljesen. Többen is aggódtak az állandó terrorfenyegetettség miatt, ám a példátlan biztonsági intézkedéseknek köszönhetően minden a legnagyobb rendben zajlott.

Az idei olimpia nemcsak abban tért el az eddigiektől, hogy a versenyekre szikrázó napsütésben került sor (a sífutók például rövid ujjú pólóban vágtak neki a távnak), hanem abban is, hogy nem voltak óriási meglepetések — többnyire az esélyesnek tartott versenyzők közül kerültek ki az olimpiai bajnokok.

Általában a férfi jégkorongtorna fináléja a téli olimpiák koronája. Nem volt ez másként Szocsiban sem, ám a vasárnapi döntő sokkal simább volt a vártnál. A kanadaiak Toews, Corsby és Kunitz góljával 3 : 0 arányban legyőzték a Backström, Sedin, Zetterberg és Franzén nélkül játszó svédeket. A juharlevelesek megvédték olimpiai bajnoki címüket, mindössze három gólt kaptak a tornán, és kilencedik alkalommal nyerték meg az ötkarikás játékokat. Érdekességként megemlíthető, hogy a kanadaiak mind a négy csapatsportágban a dobogó legmagasabb fokára állhattak, hiszen megnyerték a férfi és a női curlinget, valamint a férfi és a női jégkorongtornát is.


A szlovén Tina Maze (középen) két aranyat nyert Szocsiban, majd bejelentette,
hogy több olimpián már nem vesz részt

Triplázók és duplázók

A Fekete-tenger partján található üdülővárosban három versenyző triplázott, azaz hárman szereztek három olimpiai bajnoki címet. A fehérorosz sílövő, Darija Domracseva aranyérmet nyert a 10 km-es üldözéses versenyben, a 12,5 km-es tömegrajtban és a 15 km-es egyéni indítású futamon is. Szintén három olimpiai bajnoki címet nyert a koreaiból orosszá lett rövidpályás gyorskorcsolyázó, Victor An (5000 méter váltó, 500 és 1000 méter) és a norvég sífutó, Marit Björgen (15 km, 30 km, csapatsprint). Az előbbi hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát, mivel 2006-ban, Torinóban is háromszor volt első, az utóbbi pedig minden idők legsikeresebb női téli olimpikonja lett, hat aranyán kívül ugyanis (korábban ő is szerzett már hármat) három ezüstje és egy bronza is van. Két olimpiai bajnoki címet nyert a svájci sífutó, Dario Cologna (30 és 15 km), a lengyel Kamil Stoch (síugrás, normál– és nagysánc), az orosz Vic Wild (hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás és műlesiklás), a szintén orosz Alekszandar Zubkov és Alekszej Vojvoda (bob, páros és négyes), a német Felix Loch, Natalie Geisenberger, Tobias Arlt és Tobias Wendl (szánkó, egyéni és csapat), a koreai Seung Hi Park (rövidpályás gyorskorcsolya, 3000 váltó és 1000 méter egyéni), a holland Ireen Wust (gyorskorcsolya, 3000 méter és csapat), Jorien Ter Mors (1500 méter és csapat) és Sven Kramer (5000 méter és csapat), a norvég Joergen Graabak (északi összetett egyéni és csapat), a francia Martin Fourcade (sílövészet, 12,5 km üldözéses, 20 km egyéni), a szlovén Tina Maze (lesiklás és óriás-műlesiklás), a norvég Emil Hegle Svendsen (sílövészet, vegyes váltó és 15 km tömegrajt) és a szintén norvég Ole Einar Björndalen (vegyes váltó és 10 km sprint). Björndalen tizenhárom éremmel a téli olimpiák történetének legeredményesebb versenyzője — ebből nyolc arany, négy ezüst és egy bronz.


Miklós Edit

Miklós Edit és a női váltó

A tizenhat tagú magyar csapat egyetlen pontszerző helyét a női 3000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya váltó szerezte. A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra és Kónya Zsófia alkotta négyes a B-döntőben csak a harmadik helyen ért célba, ám az A-döntőben második helyet szerző Kínát kizárták, így a magyar kvartett a hatodik helyre lépett előre. A magyar versenyzők közül a legjobb teljesítmény az Erdélyből Magyarországra települt Miklós Edit nevéhez fűződik, aki lesiklásban a szenzációsnak mondható 7. helyen fejezte be a versenyt. Ez minden idők legjobb magyar eredménye alpesi síben, az pedig már-már a csoda kategóriájába tartozik, hogy a magyar síző maga mögé utasította az összes egyesült államokbeli, francia, osztrák és német versenyzőt. Ebben a versenyszámban egyébként két olimpiai bajnokot avattak, a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin ugyanis hajszálra azonos eredménnyel ért célba. S ha már Szlovéniát említettük, feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az egykori jugoszláv tagköztársaság sportolói két arannyal (Tina Maze — lesiklás és óriás-műlesiklás), két ezüsttel (Peter Prevc — síugrás, normálsánc és Žan Košir — hódeszka, párhuzamos műlesiklás) és négy bronzzal (Žan Košir — hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás; Peter Prevc — síugrás, nagysánc; Vesna Fabjan — sífutás, sprint és Teja Gregorin — sílövészet, 10 km üldözéses) zárták az ötkarikás játékokat, és ezzel alaposan felülmúlták vancouveri szereplésüket, amikor mindössze három érmet szereztek.


Jégkorongban Kanada megvédte címét

Győztesek, vesztesek

A holland gyorskorcsolyázók valósággal taroltak. A hat női számból háromban, a hat férfi számból pedig ötben holland aranyérem született. Gyorskorcsolyában harminc érmet osztottak ki, ebből huszonegy a narancsmezesekhez került, négy számban pedig a dobogó mindhárom fokára holland sportoló állhatott fel. Szánkóban a németek taroltak, mindhárom számban övék lett az arany, bobban pedig az oroszok nyertek két aranyat, csak a nők versenyében született kanadai győzelem. A műkorcsolya új királynőjét Adelina Szotnikovának hívják, a jég új királya pedig a japán Yuzuru Hanyu. Síakrobatikában és hódeszkában főleg a tengerentúli versenyzők domináltak, az európaiak ritkábban jutottak szóhoz. A finnek egy hosszú böjt végére tettek pontot. A szocsi olimpia előtt a skandináv ország sportolói 2002 óta nem szereztek aranyérmet a téli játékokon. A rossz sorozat megszakadt, miután sífutó csapatsprintben a Livo Niskanen—Sami Jauhojaervi-kettős a dobogó legfelső fokára állhatott. Az olimpia egyik legnagyobb vesztesei az olaszok. Noha szánkóban Armin Zöggeler sorozatban hatodik olimpiáján nyert érmet, hosszú idő után először végzett aranyérem nélkül az olasz csapat.

Oroszország az éremtáblázat élén

A játékok során 26 ország szerzett érmet, 21 pedig a legfényesebb medállal is büszkélkedhet. Az éremtáblázat élén a házigazda Oroszország végzett 13 arannyal, 11 ezüsttel és 9 bronzzal, megelőzve a 11 aranyat gyűjtő Norvégiát és a 10 aranyat szerző Kanadát.

Vasárnap este kialudt a láng. Négy év múlva újra fellobban a dél-koreai Pjongcsangban, ahol ismét felejthetetlen két hétre számíthatnak a téli sportágak szerelmesei.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..