home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Véget ért a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia 40. plenáris ülése
2023.06.01.
LXXVIII. évf. 22. szám
Véget ért a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia 40. plenáris ülése

Szentmisével fejeződött be a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia 40. plenáris ülése, a letnicai Mária-kegyhelyen, ahol együtt imádkoztak a Püspöki Szinódus 16. közgyűlésének sikeréért, amely ősszel kerül megrendezésre Rómában.

A szentmisét Msgr. Angelo Massafra skadari érsek, az Albán Püspöki Konferencia elnöke vezette, a jelenlévő püspökök és a szomszédos püspöki konferenciák apostoli nunciusai és küldöttei koncelebrálásával, nagyszámú egybegyűlt hívő részvételével. A szentmise szónoka, Msgr. Massafra hangsúlyozta, hogy azon a kegyhelyen, ahol Kalkuttai Szent Teréz anya végleges döntést hozott, hogy az Úrnak szenteli életét, imádkozzunk azért, hogy mindannyian a lehető legjobban válaszolhassunk személyes elhivatottságunkra, és ily módon járuljunk hozzá a zsinati folyamat lendületéhez az Egyházban. „Ezt a misét a Püspöki Szinódus sikeréért mutatjuk be, megújult missziós lendületért imádkozva, Szent Péter közbenjárására. Teréz anya és a letnicai Szűzanya példáitól felbuzdulva, járjuk bátran e világ ösvényeit, vigyük el Krisztust mindenkihez, ahogy a Boldogságos Szűz Mária is tette Szent Erzsébetnél tett látogatásán. Teréz anya, aki a leginkább rászorulókat szolgálta, megmutatta mindenkinek a Megváltó Krisztust” – mutatott rá a szónok.

Négy apostoli nuncius részvételével zajlott a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia 40. plenáris ülése: Szerbiából Msgr. Santo Gangemi érsek, Bosznia-Hercegovinából és Montenegróból Msgr. Francis Assisi Chullikatt érsek, Bulgáriából és Észak-Macedóniából Msgr. Luciano Suriani, Szlovéniából, koszovói apostoli küldöttként, Msgr. Jean-Marie Speich valamint a szomszédos Püspöki Konferenciák küldöttei: az Albán Püspöki Konferencia elnöke skadari érsek és metropolita, Msgr. Angelo Massafra, a Bosznia-Hercegovinai Püspöki Konferencia elnöke, Msgr. Tomo Vukšić érsek, metropolita, a horvát püspöki konferencia küldötteként Ranko Vidović ill. a bolgár püspök Püspöki Konferencia segédpüspöke Msgr. Sofia Rumen Stanev.

A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjai: Msgr. Dr. Német László SVD belgrádi érsek és metropolita, valamint a Nagybecskereki Egyházmegye apostoli kormányzója, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke; Msgr. Rrok Gjonlleshaj, Bar érseke és a Kotori Egyházmegye apostoli adminisztrátora, az Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia alelnöke; Msgr. Đuro Gašparović, szerémségi püspök; Msgr. Dr. Kiro Stojanov, Szkopje püspöke és a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele Eparchia keleti rítusának katolikus püspöke (Strumiaca-Skopje), Msgr. Dr. Djura Džudžar, a bácskeresztúri Egyházmegye keleti rítusának katolikus püspöke, Msgr. Dode Gjergji, Prizren és Pristina püspöke; Msgr. Fabijan Svalina, szerémségi püspök - koadjutor; Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzója, valamint a konferencia titkára ft. Pastyik Róbert, a Belgrádi Főegyházmegye általános helynöke, valamint a konferencia szóvivője ft.mr. Mirko Štefković, a Szabadkai Egyházmegye vagyonkezelője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..