home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Véget ért a II. Nyárhangoló Fesztivál
(Tha)
2023.07.10.
LXXVIII. évf. 27. szám
Véget ért a II. Nyárhangoló Fesztivál

Július 6-a és 9-e között tartották meg Palicson, a VM4K szervezésében a II. Nyárhangoló Fesztivált. Négy napon át 15 helyszínen számos változatos, színvonalas program, panelbeszélgetések, kirakodóvásár, koncertek, színházi előadások, könyvbemutatók stb. várta a látogatókat, gyermekeket, felnőtteket és családokat egyaránt.

A színes kavalkád a Hot Jazz Band koncertjével vette kezdetét, majd a fesztivált Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke indította útjára.

A megnyitóról szóló írásunkat, Elrajtolt a Nyárhangoló Fesztivál címmel, ITT olvashatják.

Az első panelbeszélgetés a Nemzet a politikában címet viselte. Pásztor István, a VMSZ elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, arról fejtette ki gondolatait, mit jelent magyarnak lenni Szerbiában és Romániában. Szóba került többek között a magyar nyelvhasználat, az oktatás, a gazdaságtámogatás és az érdekérvényesítés.

Erről részletesen a Hét Nap július 12-én megjelenő nyomtatott kiadásában számolunk be.

Ezen a napon Bartha Mátyás Quartet és a Snétberger Ferenc Quartet szórakoztatta a közöséget. Emellett állandó, mindennap megtalálható programként megkezdődtek a gyermek- és múzeumpedagógiai foglalkozások, a vitorlázás a tavon, a hőlégballonozás, és a Kackiás Verklis muzsikája is fel-felhangzott a fesztivál területén.

A második napon több beszélgetés is várta az érdeklődőket. Az egyik témája a Régi mesterségek ma volt, a másik az Édes pillanatok elnevezést kapta, a harmadik viszont azt járta körül, hogy a gyerekek miként tölthetik el tartalmasan a nyári szünidőt, de emellett más témákról is tájékozódhattak a jelenlévők. Ilyen volt a fürdővárosok fellendülése és a fürdőkultúra, valamint a XXI. századi esküvők és a hagyomány.

A fő attrakció, melyre többezren voltak kíváncsiak, Ákos koncertje volt, de kiemelhetjük még Szalai Elor Emina és Szalai Bence előadóestjét és Fülei Balázs Liszt Ferenc-díjas művész zongorakoncertjét is.  

A harmadik napon sem maradtak el a panelbeszélgetések, például az Újraértelmezett épített örökség, az Ép testben ép lélek, vagy a Száguldás? című.   

Kártyajáték címmel Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós zenés improvizatív műsorát láthatták a nézők, az est nagykoncertje a Margaret Island volt. Az együttes először koncertezett Vajdaságban.

A Nyárhangoló Fesztivál utolsó napja is érdekes beszélgetéseket kínált, mint az otthonteremtés, vagy a vitorlázás.

Nem mindennapi látványt nyújtott a sárkányhajók versenye, melyen tíz csapat vett részt. A versenyt az nyerte, aki a 200 méteres távon a legrövidebb idő alatt ért célba. A hajókat a Szegedi Sárkányhajó Egyesület biztosította. Az esemény legjobbjának a bezdáni Cunami bizonyult. Második lett a Határmenti Betyárok, harmadik pedig a Menő Nemzeti Tutajosok.

A fesztivál a Monarchia Operett: Kálmán Imre – 120 perc a Föld körül előadással zárult, melynek rendezője Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas kiváló művész volt.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..