home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Véget ért a Femus — elkezdődött a hangversenyévad
Tóth Imre
2016.03.22.
LXXI. évf. 11. szám
Véget ért a Femus — elkezdődött a hangversenyévad

A Femus fesztivállal kezdte meg idei hangversenyévadját az Electe Művészeti Egyesület. Görög Noémi művészeti igazgatóval és Radetity Ádám ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

A szabadkai Electe civil szervezet 2010-ben alakult meg. Kezdetben két fontos célt határoztak meg az alapítók. Szabadkán mindig is voltak színvonalas komolyzenei hangversenyek, ezeket kívánták rendszerezni, hasonlóan ahhoz, ahogyan a színházi évadban is van havi repertoár. A másik küldetés pedig a fiatal tehetségek felkarolása, a közönség előtti szereplés lehetőségének megteremtése. A későbbiekben a mesterkurzusok, szakmai képzések szervezését is felvállalták.

* Mit kell tudni a Femus fesztiválról?

— Ez egy nemzetközi fúvószenei fesztivál, melyen három hangszer van képviseltetve: a fuvola, a klarinét és a szaxofon. 2016-ban ez már hatodik alkalommal lett megrendezve. A zsűri összetétele is nemzetközi, általában egy szerb, egy horvát és egy magyar tagja van, ők pontozzák a versenyzőket. Az idén mintegy száz versenyző vett részt a fesztiválon hazánkból, valamint Magyarországról és Horvátországból. Évről évre mind nagyobb az érdeklődés ez iránt. Az idén a szaxofonistákat Puskás Levente pontozta, ő Debrecenben él és dolgozik, a fuvolistákat Lévai Aksin Laura újvidéki fuvolaművésznő, a klarinétosokat pedig Szatmári Zsolt bírálta. Mindhárom zsűritag járt már nálunk — válaszolta Radetity Ádám.

* Az Electe egy másik nemzetközi jellegű fesztivált is szervez, ez a Piano fest, ahol nagy nevek is megfordultak, mint például Daniele Petralia.

— Nagyon sok zongorista jelentkezett nálunk, hogy szeretne fellépni a hangversenyévadunkban, ennek szerettünk volna egy hivatalos keretet adni. Ilyenkor négy-öt napon át a városháza díszterme a zongoramuzsikának van szentelve. Ott van ugyanis ilyesmire lehetőség, hiszen ott található az egyetlen jó koncertzongora a városban. Petralia nagy sikert aratott. Megvan az a képessége, hogy elbűvölje a közönséget temperamentumos játékmódjával. A gyerekekkel is foglalkozott, elsősorban angolul kommunikált, emellett olaszul is — a zeneiskolában bizonyos generációk tanulják az olaszt is —, de volt fordítás is. Senki sem panaszkodott, hogy nem érti, amit mond. Akármilyen verbális zenei instrukciót adott, azt a hangszeren is megmutatta — ecsetelte Görög Noémi.

* A fiatal tehetségek támogatása során kikkel működtök együtt?

— Kapcsolatba léptünk a belgrádi ArtLink szervezettel, melynek tevékenységét a Société Générale bank támogatja. Már három éve tart ennek az egyesületnek a tehetségkutató programja. Azokból a fiatal tehetségekből, akik ezeken a castingokon megjelentek, valóban befutott művészek lettek. A szabadkai meghallgatáson 15 évnél fiatalabbak jelentkezhettek, bármilyen hangszercsoportban. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tanítok, hálás vagyok, hogy az intézmény befogadta bizonyos rendezvényeinket, melyeket a zeneiskolában már sajnos nem tarthatunk meg. Az MTTK vezetősége felismerte, hogy ez fontos a fiatalok számára, mert tanulási lehetőséget kapnak — mondta Görög Noémi.

* Mire számíthat a közönség az idei hangversenyévadban?

— Változatos lesz, nagyszabású koncertekre készülünk — kezdte válaszát Radetity Ádám. — Néhány külföldről érkező zenekarral még nem pontosítottuk a részleteket, viszont tervezünk kamarazenei hangversenyeket. Az előző évekhez hasonlóan az idén is lesznek jótékonysági rendezvényeink, melyeken fiatal tehetségek lépnek fel. A tavasszal vagy a nyáron egy külföldi kórus számára szervezünk fellépést, decemberben pedig a mi meglepetéskoncertünket élvezheti a közönség. Az Electe egyesület hangversenyévadját számos szponzor támogatja sok mindennel. A legfőbb segítőnk azonban a szabadkai önkormányzat.




Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..