home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Védett madarak, zamatos borok
Bíró Tímea
2020.11.24.
LXXV. évf. 47. szám
Védett madarak, zamatos borok

Aki kóstolta már a Hompot-borászat termékeit, az tudja, hogy milyen zamatos és minőségi italokról esik szó a továbbiakban. Hompot Miklós családjában nem volt hagyománya a borászatnak, így egy első generációs vállalkozásról van szó. Miklós rövid idő alatt olyan sikeresen elsajátította a szőlővel való munkát, hogy 2016-ban a Palicsi Szüreti Napokon elnyerte Az év borásza címet.

A Hompot Pincészet Ludason található, csendes és meghitt környezetben. A gyönyörű ház a hozzá tartozó épületekkel a népi stílus jegyeit hordozza magán. A borászmérnök elmondta, hogy mindent önerőből valósított meg a család.


A ludasi Hompot-borászat

— Korábban vendéglátásban gondolkodtam, ezt a Palicsi-tó partjára képzeltem el, de a magas árak miatt nem vágtam bele. Egyszer útközben láttam meg az Eladó táblával hirdetett romos házat, melyet már-már benőtt a gaz, a mai szőlőültetvény helyére pedig kukorica volt ültetve egészen a tóig. Megvásároltam a területet, és 2009-ben 1 hektárt beültettem szőlővel. Időközben Noszán is vettünk földet, így jelenleg 2,5 hektáron van szőlőnk, melyből évente körülbelül 10 000 liter bort nyerünk. Az első szüretünk 2013-ban volt. Mivel Ludason fekete föld található, kivételnek számít a környék homokos földjei mellett, ezért olyan borokat is elő tudok állítani, amilyeneket a környékbeliek nem. A fehér- és a rozé boraink reduktív eljárással készülnek, tehát acéltartályban és levegő kizárásával, az erjesztés kontrollált körülmények között, hűtéssel és faélesztő használatával történik, a vörösborokat pedig fahordóban állítjuk elő — tudtuk meg a borásztól.


Hompot Miklós 2016-ban az év borásza volt

A pincészet kínálatában sauvignon blanc, rizling, kövidinka, kékfrankos rozé, kékfrankos, cabernet sauvignon borok szerepelnek. Régiónkban a fehérbor a közkedveltebb, abból lehet igazán finom fröccsöt készíteni, mely a vajdaságiak egyik kedvenc itala.

— A jelenlegi ültetvényszerkezetben a vörös szőlő van túlsúlyban, és mivel a fehéret jobban keresik, ezért a tavasszal 4-5 kapányi fehér szőlőt fogunk telepíteni. Érdekes, hogy a fehérbor a népszerűbb, főleg a helyiek körében, viszont amikor eljönnek az emberek hozzánk kóstolóra, akkor megtapasztalják, hogy mennyire ízletesek a fekete föld miatt a vörösboraink, és leginkább ezekből visznek haza magukkal. Az idei év termése mennyiségileg nagyon jó, minőségileg pedig erős átlag volt. Tudvalevő, hogy főként az időtől függ a szőlő mennyisége és minősége, az idén pedig szélsőséges időjárásnak voltak kitéve az ültetvények.

A borász lapunknak elmondta, hogy Szerbiában értékesíti az italt, előzetes bejelentkezés alapján a pincészetben is lehet vásárolni, valamint a ludasi Gulyás csárdában, a hajdújárási Hedera étteremben, illetve a palicsi Kapitány-rétben. A hangulatos pincészet májustól októberig fogadja a vendégeket borkóstolóra vagy egyéb rendezvényekre, családi összejövetelekre 30-35 főig.

A gyönyörű címkék Ludas érintetlenségére, nemzetközi védettségére utalnak. Olyan védett madarak láthatóak rajtuk, amelyek Ludason élnek, vagy az év bizonyos időszakaiban megfordulnak a településen.

Tudvalevő, hogy évek óta egyre nagyobb gond a munkaerőhiány a szezonmunkában, ami jelentősen megnehezíti a termelők dolgát.

— A munkaerőhiány sajnos rengeteg helyen okoz problémát. Nekem az a szerencsém, hogy egy olyan házaspárral dolgozom együtt, amellyel nagyon jó a kapcsolatunk, rendkívül erős a bizalom közöttünk, nyugodt szívvel rájuk bízhatok bármilyen munkát vagy eszközt, mert biztos vagyok abban, hogy az én előrehaladásomat támogatják. Úgy gondolom, kiemelten fontos a velük szembeni megbecsülés, és ha valaki ezeket az elveket követi, akkor talán tud érvényesülni — mondta Hompot Miklós, majd azt is hozzátette, hogy habár a nyáron jóval kevesebb magyarországi vendége volt a borászatnak, belföldről a szokásosnál többen érkeztek, Palicson eltöltve néhány napot, illetve a pincészetet is felkeresve.

A tulajdonos tervei között néhány szálláshely kialakítása szerepel, hogy aki ellátogat Ludasra, az több időt tudjon eltölteni a mesés környezetben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..