home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Védd az egészségedet!
MÁRIÁS Endre
2010.09.12.
LXV. évf. 38. szám
Védd az egészségedet!

Komplex egészség-megőrzési, egészségfejlesztési programot szervezett az idei Sziget Fesztivál civil falujában a magyarországi Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Pluss Egyesület, amely kiterjedt az AIDS- és a HIV-prevencióra is, elsősorban a betegséggel kapcsolatos ismeretek bővítésér...

Komplex egészség-megőrzési, egészségfejlesztési programot szervezett az idei Sziget Fesztivál civil falujában a magyarországi Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Pluss Egyesület, amely kiterjedt az AIDS- és a HIV-prevencióra is, elsősorban a betegséggel kapcsolatos ismeretek bővítésére és az óvszerhasználat népszerűsítésére. Mivel a fesztiválon az egészségügyi kormányzat egyik fő célja a gumióvszer népszerűsítése, illetve annak megfelelő használatára vonatkozó ismeretek terjesztése volt, a rendezvényen több ezer óvszert osztottak szét a fiatalok körében. Az ott szerzett tapasztalatokról Pásztor Timoteusszal, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Pluss Egyesület képviselőjével beszélgettünk.
- Mit tapasztal, mennyire tájékozottak a fiatalok a HIV vírussal, illetve az AIDS-szel kapcsolatban?
- Úgy érzem, a korábbi évekhez képest lényeges javulás tapasztalható, ami azt jelenti, hogy sokkal pontosabb információk, pontosabb adatok kerülnek a fiatalok birtokába is. Jobban odafigyelnek ezekre a témákra, jobban érdekli őket a saját egészségük, mint korábban.
- Milyen céllal jött létre ez a program a Sziget Fesztivál civil falujában?
- A programunk célja elsősorban a prevenció volt a Szigeten megjelenő fiatalok körében, mégpedig ''Védd az egészséged!” jelszóval, aminek üzenete azonos azzal, amit a program eredményeitől várunk, tehát az, hogy a fiatalok fokozottabban óvják egészségüket, illetve tudatosabban figyeljenek oda rá, legyen szó akár a szexuális életről, a káros szenvedélyekről vagy az életmódbeli kérdésekről. Mivel a fesztivál főként a fiatalok fontos találkozóhelye, átértékeltük a korábbi évtizedek tapasztalatait, miszerint egyre lejjebb tevődik a veszélyeztetettségi korhatár a különféle nemi úton terjedő betegségek esetében, hiszen egyre korábban kezdődik az aktív nemi élet. Ma már a fiatalok egy része tizenegy-tizenkét éves korában aktív nemi életet kezd élni, így nekünk is minél korábban fel kell őket világosítanunk, amire minden évben a Sziget az egyik legalkalmasabb fórum.
- Mennyire tudatos a fiataloknak ez az elhatározása?
- A fiatalok többsége sajnos még felvilágosulatlan akkor, amikor szexuális életet kezd élni. Ezért fontos számukra az, hogy nemcsak egy ilyen fesztivál keretében, hanem az év többi szakaszában is, az iskolai preventív munka során is megszólítsuk őket. Meg kell őket keresnünk annak érdekében, hogy már a kezdetekkor megtanulják, miként vigyázzanak a saját egészségükre, mert akkor feltételezhetően a továbbiakban is alkalmazzák majd ezeket az ismereteket. De ha már az elején a szabadosság, a felelőtlenség lesz számukra a meghatározó, akkor fennáll a veszélye annak, hogy tovább gyarapítják a különféle szexuális úton terjedő betegségekkel küzdők számát.
- Kérdőívet is kitöltettek a fiatalok. Mire voltak elsősorban kíváncsiak, illetve mire szerették volna ráirányítani a figyelmet ezáltal?
- A kérdőív által elsősorban a mindennapokra vonatkozó legfontosabb tudnivalókra szerettük volna ráirányítani a figyelmüket, köztük egy-két alapadatra, amelyek fontosak ahhoz, hogy a fiatalok nagyjából képbe kerüljenek az adott témával kapcsolatban. Volt például olyan kérdésünk, amely az AIDS és a HIV közti különbséget volt hivatott nyomatékosítani, hiszen a két fogalom közé az emberek gyakran hajlamosak egyenlőségjelet tenni, pedig nagyon fontos különválasztani őket. Rákérdeztünk olyan fontos alapinformációkra is, mint például az, hogy a fertőzésnek milyen korai előjelei lehetnek, illetve az, hogy milyen úton terjedhet a fertőzés. Az első esetében fontos tudni azt, hogy bármilyen más vírusfertőzéshez hasonlóan a vírusnak a szervezetbe való bekerülése a szokásos tünetekkel jár, lázzal, hasmenéssel és hasonlókkal, amelyek aztán néhány nap múlva maguktól eltűnnek, de mégis figyelmeztető jelek lehetnek a fertőzött személy számára. A terjedéssel kapcsolatban pedig soha sem árt hangsúlyozni, hogy mint köztudomású, a mindennapi élet folyamán történő külső érintkezéssel nem terjed a fertőzés, hanem kizárólag a fertőzött személy testnedveinek a másik személy szervezetébe való bejutásával. Az utolsó kérdésünk pedig azt nyomatékosította, hogy Magyarországon 1986 óta az összes vér és vérkészítmény ellenőrizve van, tehát ilyen módon már senki nem fertőződhet meg.
- Az Ön által képviselt szervezetek év közben milyen tevékenységek által próbálják meg tudatosítani a fiatalokban a veszélyt?
- Az egyik szervezet a Pluss Egyesület, amely a magyarországi HIV pozitív személyeket segítő egyesületként húsz éve működik, s az első ilyen jellegű szervezet az országban, amelynek a fertőzött személyek egészségügyi, mentálhigiénés, szociális segítése mellett a prevenció is az alapfeladatai közé tartozik. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet missziója pedig a lakosság egészség-magatartásának formálása, a népegészségügy területén az egészséggel kapcsolatos információk közvetítése. Célja, hogy hozzásegítse a társadalom tagjait az optimális jól-lét eléréséhez a nemzetközi és hazai tudományos eredményekre támaszkodva, figyelembe véve a humanisztikus, befogadó, és az esélyegyenlőséget megvalósító társadalmi értékeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..