home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vastaps Esztergomban
Tóth Lívia
2019.08.29.
LXXIV. évf. 34. szám
Vastaps Esztergomban

Európa egyik legnagyobb bazilikája előtt, az Esztergomi Várszínházban tartották meg a Zenta, 1697 című rockopera magyarországi ősbemutatóját. A premier telt házas, 1700 fős közönsége hosszan tartó tapssal jutalmazta az előadást.

Mint ismeretes, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkcióját tavaly szeptemberen, a városnapi ünnepségsorozat keretében láthatta a zentai közönség. A daljátékot közismert alkotógárda jegyzi: Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra. A főbb szerepeket Savanyu Gergely, Nagy Gábor, Vastag Tamás, Papp Attila, Horányi László, Szomor György, Stéphanie Schlesser, Békefi Viktória, Demeter Helga, valamint a zentai Wischer Johann alakítja. Az előadásban vajdasági néptáncosok is részt vesznek.

A rockopera világtörténelmi jelentőségű eseményt dolgoz fel: az 1697. szeptember 11-én lezajlott ütközet előtt tiszteleg, amikor a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában megállították és legyőzték a török haderőt. A cselekmény állapotokat, képeket, helyzeteket mutat be, hús-vér szereplőket ábrázol, és olyan értékek megtartására irányítja rá a figyelmet, mint a hűség, a hazaszeretet és az adott szó hitele.

A darab felvidéki ősbemutatója augusztus 20-án lesz Dunaszerdahelyen, a sportcsarnokban, az ősztől pedig Sopronban tűzik műsorra. A Zenta, 1697 rockopera kilencvenperces hanganyaga cédén is megjelent.

Esztergomban, a bazilika felújítás alatt álló, ám még így is tekintélyt parancsoló épülete előtt három színpadon zajlottak az események. A mély mondanivalójú szöveg, a kiváló hangzás és az élvezetes színészi játék fényekkel egészül ki, melyek hatására a háttérben álló, de a teret még így is uraló monumentális objektum különböző színekben tündökölt. 

Az anyaországi premierre a Felvidékről és Vajdaságból is számos néző érkezett. Zentáról például két autóbusz indult, az egyik a Domus utazási iroda, a másik az önkormányzat szervezésében.


A szerző és a Soproni Petőfi Színház felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..