home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vasfüggöny helyett könnyített utazás
Tomek Viktor
2007.10.17.
LXII. évf. 42. szám
Vasfüggöny helyett könnyített utazás

A szabadkai magyar főkonzulátus eddigi működése során mintegy 130 ezer C típusú turistavízumot adott ki, a nemzeti vízumok száma viszont ennek csak a töredéke: 3500 vajdasági kapta meg ezt fajta úti okmányt. 2008. január elsején Magyarország hivatalosan csatlakozik a schengeni határövezethez...

A szabadkai magyar főkonzulátus eddigi működése során mintegy 130 ezer C típusú turistavízumot adott ki, a nemzeti vízumok száma viszont ennek csak a töredéke: 3500 vajdasági kapta meg ezt fajta úti okmányt. 2008. január elsején Magyarország hivatalosan csatlakozik a schengeni határövezethez. Sokan a Vajdaságban úgy gondolják, hogy ezzel leereszkedik a vasfüggöny Szerbia és az anyaország között. Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja azonban nem ilyen borúlátó, hiszen a konzulátuson igényelt schengeni vízummal az Európai Unió 24 tagállamába akadálytalanul utazhatunk.
- 2007. szeptember 18-án Szerbia aláírta az Európai Unióval a vízumkönnyítési megállapodást. Ennek értelmében január 1-jétől - amennyiben ratifikálásra kerül az egyezmény - a szerbiai állampolgárok könnyített eljárás útján utazhatnak a schengeni térség országaiba. Úgy gondolom: nem lehullik a vasfüggöny, hanem éppen fel fog emelkedni, hiszen az az állampolgár, aki Schengen-vízummal rendelkezik, mintegy 24 államba utazhat, addig az időtartamig, amíg a vízuma érvényes. El szeretném mondani, hogy a schengeni vízumrendszer alapvetően a rövid lejáratú vízumokkal foglalkozik, tehát párhuzamot lehet vonni a jelenlegi C típusú vízumok és a 2008. január elsején életbe lépő schengeni beutazási engedélyek között. Gyakorlatilag ugyanazokat a típusú vízumokat adjuk majd ki, mint amilyeneket eddig is. Tehát ugyanazok a támogató dokumentumok lesznek szükségesek, mint a jelenlegi C típusú vízum esetében. Annyi eltérés van, hogy eddig az utazók ellenőrzését csak a Magyar Köztársaság területére vonatkozóan végezték el az illető számítógépek, ezután pedig már az Európai Unió 24 országaiéra is. Vagyis amikor a konzul dönt egy vízum odaítéléséről vagy megtagadásáról, akkor a 24 országba történő utazást engedélyezi vagy tiltja meg. Ehhez hozzátartozik még, hogy nem minden európai uniós ország schengeni tagállam, illetve van néhány érdekessége ennek a rendszernek. Létezik néhány olyan ország, amely schengeni tagállam ugyan, de bizonyos csatolt területei nem tartoznak ehhez a határövezethez. Például Franciaország esete jól példázza ezt, mert már Francia Guyanára nem érvényes a vízum. Mindent összevetve az utazás tulajdonképpen könnyebbé válik. Annak az országnak a külképviseletén kell igényelni a vízumot, amely országba szándékozik utazni az ügyfél. Egy példát szoktam felhozni: ha Belgiumba akar valaki utazni, mondjuk 3 napra, és 8 napot akar Németországban tölteni, akkor elméletileg mind a két nagykövetségen kérheti a vízumot. A magyarországi Schengen-vízum kiadásának a feltétele a magyarországi ott-tartózkodás bizonyítása, tehát ha valakinek Németországba kell mennie egy konferenciára, akkor nyilvánvaló, hogy a meghívólevelet és a szükséges papírokat a német nagykövetségen kell átadnia. Viszont az is természetes, hogy ha az ügyfél magyarországi külképviseleten kérvényezi a vízumot, akkor utazhat tovább a schengeni tagállamokba is. A biztosítással kapcsolatban fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a 2007. december 31-éig kiadott magyarországi vízumokkal - mindaddig, amíg a kétoldalú, magyar-szerb egészségügyi megállapodás életben van - a beutazás érvényes továbbra is.
* Még nincs megszabva az egészségügyi biztosítás értéke. Egy négytagú család számára nem mindegy, hogy személyenként egy vagy két eurót kell majd naponta fizetnie.
- Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyibe fog kerülni. Nyilvánvaló, hogy lesz egy lista, amelyen azok a biztosítótársaságok szerepelnek, amelyeket az EU elfogad. Bizonyára a biztosítótársaságok versengése miatt a napi egészségügyi biztosítás összege nem lesz olyan magas, amit ne lehetne majd kifizetni. Elmondanám, hogy ha valakinek van egyéves, vagyis kétszer 90 napos beutazási engedélye, ami 180 napot engedélyez, akkor nem köteles 180 napos biztosítást azonnal prezentálnia, hanem az első alkalommal - amikor megkéri a vízumot valamennyi napra -- elég, ha bemutatja a megkötött biztosításról szóló dokumentumot, ezután az illetőnek kötelezettséget kell vállalnia, hogy minden következő megkezdett utazása előtt, a saját érdekében, megint megköti a biztosítását.
* Ha valaki egészségügyi biztosítás nélkül utazik a schengeni övezetbe, akkor milyen szankcióval kell számolnia?
- Nem tudjuk biztosan, milyenekkel, viszont lehetséges, hogy büntetést fog fizetni, de ha valami történik vele, és akkor derül ki, hogy nincs biztosítása, akkor az egészségügyi ellátást fizetni kell, ami bizony nem olcsó, illetve bizonyos időre akár ki is tilthatják az EU-ból az illetőt.
* Kell-e biztosítást kötniük azoknak az utazóknak, akik még az idén igényelnek vízumot, és az csak jövőre jár le?
- Nem kell biztosítást kötni ezekre a vízumokra, hiszen kizárólag Magyarország területére lehet velük utazni. El szeretném azonban mondani: ha 2008. január 1-jétől az ügyfél beutazik ezzel a vízummal Magyarországra, és esetleg gondol egyet, és átugrik mondjuk Ausztriába - mert megteheti, hiszen megszűnnek a határok -, majd a mélységi ellenőrzés során lebukik, akkor az szankcióval fog járni. Mindenkit óva intek ettől, tehát ne éljenek vissza!
* Hány nemzeti tartózkodási vízumot adtak ki eddig?
- Körülbelül 3500 nemzeti vízumot adtunk ki eddig, ami töredéke a C típusú turistautazási engedélynek. Alapvetően négy kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki megkapja a nemzeti vízumot. Az egyik kategória az általános iskolai tanulmányok folytatása, a második a családi kapcsolatok ápolása - a kiadott 3500 nemzeti vízumnak a zöme ebbe a kategóriába sorolható -, a harmadik az identitás ápolása, a negyedik pedig a nyelvtanulás. Tehát ha egy niši szerb állampolgár bizonyítani tudja, hogy Magyarországon magyar nyelvet tanul, akkor megkapja a nemzeti tartózkodási vízumot. Azt javaslom, hogy aki teheti, az ezt a vízumot igényelje, mert a schengeni térségbe is - mindaddig, amíg érvényes az okmány - lehet vele utazni.
* 35 euróba kerül majd a schengeni vízum. Van azonban egy lista, a kedvezményezettek listája.
- Szerbia és az EU kétoldalú megállapodásának köszönhetően széles spektruma létezik a kedvezményezetteknek. A hivatalos küldöttségek, az önkormányzatok képviselői, a diákprogramok-csereprogramok tagjai, iskolalátogatás alkalmával csoportok, az egyházi küldöttségek, a betegápolásra szorulók és a betegeket kísérők, a Szerbiában bejegyzett szállítmányozói vállalatok alkalmazottjai, a nyugdíjasok - ez egy óriási kategória - és a 6 évnél fiatalabb gyerekek ingyenesen utazhatnak. Tehát gyakorlatilag egy széles körnek nem kell majd fizetnie a vízumért.
* Elfogathatónak tartja-e a kishatárforgalmi engedélyt?
- A kishatárforgalmi engedély is egy olyan kezdeményezés, amelyet a magyar diplomácia javasolt az EU tagállamainak. Magyarország támogatja, függetlenül attól, hogy a vajdasági magyarság szervezetei alapvetően ellenzik, mert az itt élő magyarságot megfelezi az 50 kilométeres sáv. A magyar kormány azt mondja: ha tudunk segíteni az 50 kilométeres sávon belül élőknek, akkor miért ne tennénk meg. Megértem azokat a félelmeket is, hogy majd ez az 50 kilométeres sáv vonzó lehet a betelepítések meggyorsítására. A kishatárforgalmi engedélynek azonban lehetnek bizonyos kritériumai, például az Ukrajnával aláírt kétoldalú magállapodás értelmében 3 éves ottlakást szabtak meg ennek feltételéül. El tudok képzelni olyan feltételt is, hogy a határsávban való 5 vagy akár huzamosabb ideig való ottlakáshoz kötik ennek az okmánynak a megadását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..