home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vasárnap választunk
Kartali Róbert
2020.06.17.
LXXV. évf. 25. szám
Vasárnap választunk

A szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarság számára — A szavazóhelyeken kötelező lesz a maszk és a kesztyű viselése

A szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarság számára

Június 21-én, vasárnap tartják meg a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választásokat Szerbiában. Ekkor dől el az is, hogy a vajdasági magyarságnak mekkora érdekérvényesítő ereje van. A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a tizenkettedik parlamenti választás. 1990 óta negyedszer történik meg, hogy egyidejűleg rendeznek önkormányzati, tartományi parlamenti és szerb parlamenti szavazást. A 6,5 millió választópolgár június 21-én a köztársasági parlament 250, valamint a vajdasági tartományi képviselőház 120 mandátumáról, illetve több mint 170 önkormányzat összetételéről dönt. Szerbiában összesen 6 583 665 polgárnak van szavazati joga, ők a 8253 szavazóhely egyikén adhatják le voksukat. Köztársasági szinten 21, tartományi szinten pedig 9 lista közül választhatnak a szerbiai állampolgárok, a helyi szintű listák száma településenként eltérő. A szavazóhelyek június 21-én reggel 7-től este 8-ig tartanak majd nyitva. A parlamenti választásokon akkor szavazhat valaki, ha Szerbia Köztársaság állampolgára, betöltötte a 18. életévét, a neve szerepel a választói névjegyzékben, és van érvényes személyi igazolványa vagy úti okmánya, mely tartalmazza a személyi számát is. A szavazóhelyen kívüli voksolásra péntektől vasárnap 11 óráig lehet jelentkezni. A szavazóhelyen kívüli szavazást az idős és mozgáskorlátozott emberek kérhetik, illetve akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy eljussanak a szavazóhelyre. A szerbiai állampolgárok akkor is szavazhatnak, ha külföldön élnek, de voksolási szándékukat legkésőbb május 30-áig kellett jelezniük, hogy Szerbia valamelyik diplomáciai külképviseletén kívánnak élni szavazati jogukkal. Ők az országon kívül több mint negyven szavazóhelyen adhatják le voksukat, de a Szerbián kívüli helyeken csak a parlamenti választásra lehet leadni a szavazatot, a tartományira és az önkormányzatira nem. A kampánycsend csütörtökön éjfélkor kezdődik és vasárnap 20 óráig, a szavazóhelyek lezárásáig tart, ez alatt az időszak alatt tilos a polgárok választói akaratának befolyásolása. Kampánycsendsértésnek minősül a választói akarat befolyásolására alkalmas információk elektronikus vagy más úton való szolgáltatása.

 

A szavazóhelyeken kötelező lesz a maszk és a kesztyű viselése

A járványhelyzet nem indokolja a június 21-ére tervezett általános választások elhalasztását, ám a szerb kormány által a koronavírus elleni küzdelem céljából megalakított válságtörzs javaslata alapján a voksoláskor kesztyűt és maszkot kell viselni. Hétfő reggel még 545 aktív esetet tartottak számon az országban, a koronavírus okozta szövődményekbe összesen 254-en haltak bele, a halálozási arány 2,06 százalékos. A járvány kezdete óta egyébként több mint 300 000 tesztet végeztek el. Darija Kisić Tepavčević, az országos válságtörzs járványügyi szakorvosa szerint a vírus nyáron nehezebben terjed, de még most is vannak légúti fertőzések, köztük a koronavírus esetei. Mint mondta, most minden az egyének személyes felelősségétől függ. Az európai országok egyébként folyamatosan enyhítik határaikon az intézkedéseket, a szerb állampolgárok mostanra karantén, illetve negatív koronavírusteszt felmutatása nélkül utazhatnak Görögországba is, mégpedig Észak-Macedónián át, mely államban öt órát tartózkodhatnak az átutazás során.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..