home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vasárnap nyitja meg kapuit Etnopolis
Szakáll Laura
2021.08.16.
LXXVI. évf. 32. szám
Vasárnap nyitja meg kapuit Etnopolis

Vasárnap kezdődik meg a XX. Interetno Fesztivál Szabadkán, a már jól megszokott helyszínen, a város központjában. Az idén elsősorban a régió néptánckultúrájának gazdagságát mutatják be a rendezvénysorozat szervezői. A zenés programok és a táncestek mellett a kísérőprogramok sem maradnak el. A kézműves-kirakodóvásáron ötven kiállító vesz részt, mutatja be a már feledésbe merülő mesterségeket az érdeklődőknek. Az Aranykapu Játszóház az idén tizenöt éves fennállását ünnepli, ebből az alkalomból sok érdekes foglalkozás várja a kicsiket. A fesztiválra látogatók gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak, a borutcában tíz borászat kínálatából választhatnak. Az Interetno Fesztivált a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ szervezi, Szabadka Városával közösen. A házigazdák sajtótájékoztatón ismertették a programokat.

Méltó módon ünnepli meg huszadik születésnapját az Interetno Fesztivál — mondta Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára.

— Nagy öröm számomra, hogy mindannyiunk közös fáradozásának köszönhetően lesz XX. Interetno Fesztivál, és lesz utána is Interetno Fesztivál. Köszönöm mindazoknak, akik egész évben dolgoznak azon, hogy ezt meg tudjuk valósítani. Szeretném megköszönni Szabadka Városnak, a tartománynak, a köztársaságnak és az anyaországnak a támogatását.

Számtalan színpadi produkció várja a látogatókat Etnopolisban, azaz a városháza melletti téren kialakított fesztiváli városban. A zenés és táncos programok mellett rendhagyó irodalmi esttel, kiállítással és könyvbemutatóval is készülnek a szervezők.

Polyákovity Izabella szervező a következőket nyilatkozta:

— Ismert és elismert előadók szerepelnek a fesztiválon, a világi és a népzene nagyjaival találkozhatnak a látogatók. Fellép az Ötödik Évszak, a Ravnica zenekar és Csonka Ferenc. Egy rendhagyó zenés irodalmi est is lesz a fesztivál színpadán. A Száz titok kavarog című összeállítás Ady Endrének állít emléket. A műsorban közreműködik Csík János, Öze Áron, Balogh Kálmán, Dresch Mihály és még sokan mások. 2002-ben a Népkör előtt megtartott I. Interetno Fesztiválon első alkalommal lépett fel Herczku Ágnes az akkori formációjával, most újra vendégül láthatjuk zenekarával együtt. A legtöbbször vendégszerepelt előadónk Csík János, vele is találkozhat a közönség. A zenei programok késő délutántól estig szórakoztatják a közönséget.

A régiónk áll az idei fesztivál fókuszában — hangsúlyozta Rumenyákovity Szilvia szervező.

— A fesztivál 22-én indul, az első nap fő programja a FolKid Gyermeknépművészeti Fesztivál és a Vajdasági Gyermek-néptáncegyüttesek Bemutatója. A programot a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének központi szerepvállalásával szervezik meg. Tíz településről és városból, határon innen és túlról, több mint 300 résztvevővel nyitjuk meg a XX. Interetno Fesztivált. A program szervezőiként és házigazdájaként büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Szabadka az egyetlen határon túli helyszíne a FolKid programnak.

Augusztus 22-e és 24-e között a Népkör MMK egy európai uniós programnak lesz a házigazdája — a részleteket Bodrogi Hajnalka szervező, az intézmény ügyvezetője ismertette.

— Az Európa a Polgárokért nevű szervezet támogatja a programot. Több országból érkeznek hozzánk vendégek, barátaink, civil szervezetek, egyesületek, akikkel/melyekkel közösen valósítjuk meg ezt a projektumot. A cél az, hogy a kultúrák által bemutassuk azt a sokszínűséget, amely az Európai Unióra jellemző. A rendezvény a Népkörben és a város főterén valósul meg. Része az Etnopolisban zajló rendezvényeknek, de egy kicsit mégis más. Szeretnénk bemutatni Szabadkának azt a sokszínűségét, amely páratlan, hiszen Szabadka és Vajdaság valójában Európa kicsiben. Vendégeink szeretnek hozzánk jönni, hiszen a jó példákat meg tudjuk mutatni, hogy több nemzet milyen módon tud együtt élni, hogyan tudja a kultúráját közvetíteni. Lesznek nyitott és zárt körű rendezvények is, például szakmai tanácskozások. Erre a rendezvényre készítettünk egy kiállítást, ilyen még nálunk nem volt. Vajdaságban élő magyar közösségek népviseleteit mutatjuk be egy fotósorozat által.

A XX. Interetno Fesztivál hivatalos nyitóceremóniája augusztus 22-én, 19.30-kor kezdődik a város főterén. A kísérőprogramok már a nap folyamán is várják a látogatókat. A rendezvény utolsó napján, augusztus 26-án sok egyéb mellett egy látványos összművészeti estnek lehet részese a közönség. A műsorban a Népkör szakosztályai mellett az egykori népkörösök és a szabadkai Népszínház több művésze is közreműködik. Az összeállítás valójában egy visszatekintés az intézmény múltjába, történelmébe. Ezzel hivatalosan is megkezdődik a Népkör 150. évada. A látványos tűzijáték az idén sem marad el a fesztivál záróestjén. Az érdeklődők az Interetno honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán találhatják meg a részletes programot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..