home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Vasárnap győzni kell!
Kartali Róbert
2023.12.14.
LXXVIII. évf. 50. szám
Vasárnap győzni kell!

Magyar érdeket Vajdaságban kizárólag csakis a Vajdasági Magyar Szövetség képviselhet — hangzott el a párt kampányzáró rendezvényén. A szabadkai városházán megtartott esemény díszvendége Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke volt.

A rendezvény a himnusszal kezdődött, majd egyperces néma tisztelgéssel adóztak Pásztor István emléke előtt, ezután pedig bemutatták a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági és tartományi jelöltjeit.

— Kisebbségi létben minden választás sorsfordító, mert nehéz megtartani a szerzett jogokat, az elért eredményeket megvédeni. Néha nehezebb megtartani, mint megszerezni, ezért a kisebbségi politizálásban nincs megengedett tévedési lehetőség — hangsúlyozta Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a párt tartományi listavezetője. Beszédében hangsúlyozta azokat a megvalósult projektumokat, amelyek a VMSZ támogatása nélkül nem valósultak volna meg. Mint mondta, az elért eredmények láttán nem szabad elkényelmesedni, december 17-én politikai erőt kell kovácsolni, és folytatni kell a megkezdett munkát.

— A külhoni magyaroknak erősíteniük kell egymást — emelte ki az eseményen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki elmondta, hogy a vajdasági magyarok számíthatnak az erdélyi magyarság támogatására. — Akárhonnan is nézzük a mi életünket, ez egy közös jövő, ez egy közös sors, és meg vagyok győződve róla, hogy a XXI. század a Kárpát-medencei magyarok számára egy sikeres évszázad lesz.

Hozzátette, a VMSZ eredménye tiszteletet érdemel, és például szolgál, utalva arra, hogy a VMSZ nélkül nem jöhetett volna létre a két nemzet közötti megbékélés, ami óriási siker lenne abban az országban, ahonnan ő jött. Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy mindig ott kell lenni, ahol a döntések születnek.

— Nem engedhetjük meg magunknak, hogy úgy szülessenek a döntések, hogy mi nem vagyunk ott, ezért egyetlen opciónk van: győzni kell. Ha nem ülünk az asztalnál, előbb-utóbb az étlapon leszünk.

— Az elmúlt évek során tapasztalt sorscsapásokkal szembesülve a magyarok mindig erősebben álltak talpra, így volt ez a gazdasági válság, a migráció kérdése, az egészségügyi katasztrófa esetében is. Most a háború dúl Magyarország szomszédságában, ami az energiapiacot és a gazdaságot kényszerítette térdre — emlékeztetett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. — A helyzet az, hogy mi, magyarok mindig erősebben jöttünk ki ezekből a válságokból, mint ahogyan belementünk. Ez azért van, mert minden válságban tudtunk egységet építeni, és minden nehéz helyzetben össze tudtunk kapaszkodni. Ezt mindig meg tudtunk csinálni annak ellenére, hogy hatalmas volt rajtunk a nyomás. Nemcsak mi, magyarok, de a magyarok a szerbekkel is összekapaszkodtunk, és mára elmondhatjuk, hogy a valaha volt legjobb együttműködés alakult ki a két ország, a két nemzet között. Abból az elképesztő mélységből nem juthattunk volna el ide, ahol ma vagyunk, ha nincs Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Szijjártó konkrét eredményeket kiemelve beszélt a határátkelők helyzetéről, továbbá a Szeged és Szabadka között már közlekedő személyvonatról, valamint a hamarosan megépülő, Budapest és Belgrád közötti gyorsvasútról is. Kiemelte a Prosperitati Alapítvány eredményeit is: 14 263 győztes pályázó kapott támogatást a magyar kormánytól 80 milliárd forint összességében, ami 171 milliárd beruházást generált. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ha a VMSZ jól veszi az akadályt a vasárnapi választások alkalmával, akkor a megkezdett munkát folytatni tudják. Mert mindennek csak akkor van értelme, és akkor ér valamit, ha folytatni lehet. Arra buzdította a vajdasági magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon, hogy minél több magyar képviselő kerüljön be az országos és a tartományi parlamentbe is. Mint mondta, Budapesten lélegzet-visszafojtva várják az eredményeket.

— Abban bízunk, hogy a vajdasági magyar közösség méltányolja azt a munkát, amit Pásztor István végzett az elmúlt időszakban, hogy most jó legyen vajdasági magyarnak lenni — mondta dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke kiemelte, van magyar jövő Vajdaságban, de magyar érdeket Vajdaságban kizárólag csak a VMSZ képviselhet. Emlékeztetett, kisebbségi sorban minden egyes választás sorsdöntő, és arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy vasárnap, december 17-én menjenek el szavazni, és tüntessék ki a VMSZ-t a bizalmukkal, és mindkét szavazólapon karikázzák be a 6-ost.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..