home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Városi Múzeum Szabadka: A hónap műtárgya — Késő középkori csat a Nosza-Hinga lelőhelyről
2023.04.04.
LXXVIII. évf. 13. szám
Városi Múzeum Szabadka: A hónap műtárgya — Késő középkori csat a Nosza-Hinga lelőhelyről

A Nosza-Hinga lelőhelyen 1948-ban és 1949-ben történő régészeti ásatásokon 132 késő középkori sírt tártak fel. A lelőhelyen előkerült érdekes leletek közé tartoznak azok a nyugat-európai eredetű csatok, amelyek eredetileg bross funkciót töltöttek be. A Kárpát-medenceterületén azonban valószínűleg más szerepük volt, ezek a leletek a csontvázak deréktájáról kerültek elő, így feltehetőleg az övek részét képezték. A Hinga lelőhely 54. sírjából előkerült csat (A.2.89) esetében is így volt.

A gyűrű alakú csat/bross belső és külső szegélyét plasztikus vonal díszíti, közöttük pedig +HILF+MARIA+MER+T (Segíts meg, Mária!) gótikus felirat látható. A feliratot a T betű után egy lyuk szakítja meg a csat tűje számára. A csat átmérője 3 cm, súlya 4 g.

A Magyar Királyság területéről előkerül leletek funkciója és régészeti kontextusa miatt a kutatók ezeket a csatokat a kunok és a jazigok keresztény hitre való áttéréséhez kötik. Úgy tartják, hogy e népcsoportok asszonyai az övükön viselték a korábban megszokott amulettek helyett. A felirat nyelve alapján ezek a brossok/csatok a 14. század második felében német egyházi rendek közvetítésével terjedhettek el.

Neda Dimovski
főmuzeológus, régész

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..