home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vannak-e játszótereink?
(re, T. T.)
2010.09.15.
LXV. évf. 37. szám

,,Ezt egy életen át kell játszani” - hangzik az ismert dalszöveg. Játszani kell, játszani muszáj, hiszen egyes felfogások szerint az egész élet nem más, mint egy nagy játék. Gyermekeink legelőször a játékban kezdenek önállósulni, általa fejlesztik kreativitásukat, és új barátokra tesznek szert...

,,Ezt egy életen át kell játszani” - hangzik az ismert dalszöveg. Játszani kell, játszani muszáj, hiszen egyes felfogások szerint az egész élet nem más, mint egy nagy játék. Gyermekeink legelőször a játékban kezdenek önállósulni, általa fejlesztik kreativitásukat, és új barátokra tesznek szert. A gondtalan, önfeledt játékhoz játszóterek is kellenének. A szabadkai község játszóterei különböző állapotban vannak. Egyesek kicsinosítva várják a csöppségeket, másokon mély nyomot hagyott az idő vasfoga, illetve a nemtörődöm emberi magatartás. Felvetődik a kérdés, hogy elegendő játszótér áll-e gyermekeink rendelkezésére s milyen állapotban vannak.
VITKOVITY Aleksandar, az újvárosi helyi közösség tanácsának elnöke:
- Vannak játszótereink, de lehetne belőlük több is. Ha az illetékeseknél meghallgatásra találnánk. Az Újváros területén van egy igen elhanyagolt telek, amelyen helyi közösségünk szeretett volna egy fedett, világosítással, öltözőkkel, lelátókkal és egyéb kísérőlétesítménnyel ellátott sportpálya-komplexumot kialakítani. Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot egy szegedi pályázatíró céggel, s közösen pályázhattunk volna egy EU-s alapnál, amelynél az ilyen beruházásokra évente 10 millió euró igényelhető. Az általunk elképzelt sportkomplexum 800 ezer euróba kerülne, s nagy valószínűséggel megkaptuk volna az anyagi támogatást az említett alaptól. De ekkor közbeszólt Szabadka vezetősége, pontosabban az adminisztráció, ami egyébként is igencsak megnehezíti az ebbe a városba befektetni vágyók dolgát. Kiderült, hogy a szóban forgó telek a város tulajdona ugyan, de két parcellaszámon tartják nyilván. Ahhoz, hogy pályázni tudjunk, egy parcellaszámra lett volna szükség, amit csak 100 ezer dinár ellenében hajlandó a város kiadni, pontosabban a két telekszámból egyet csinálni. Ez egyszerűen felháborító, ezért a helyi közösség vezetősége úgy döntött, hogy eláll a sportpályák kiépítésének a szándékától. Ha a városnak nem érdeke, hogy egy általa évtizedek óta elhanyagolt területen felépüljön egy korszerű, mindenki igényének megfelelő, 24 órán át üzemelő sportközpont, amely két embernek (házmesteri) munkát is adott volna, és - ami a fő! - a fiataljainknak, a gyermekeink meg a felnőtteknek is egy kiváló szórakozási, rekreációs lehetőséget, a különféle rendezvényeknek pedig kényelmes színhelyet - akkor már nem is tudom, hogy mit gondoljak... Nincs kellő sportolási lehetőség a fiatalok számára, holott tudjuk, hogy az a gyermek vagy az fiatal, aki sporttal foglalkozik, nem téved rossz útra, nem lesz a társadalom kivetettje. A sport az egészséges életmód népszerűsítésén kívül a közösségi szellemet is ápolja, megtanítja a gyermekeket küzdeni, a saját és mások sikereit megbecsülni. Erre a létesítményre nagy szüksége lenne a városnak, mégsem volt hajlandó együttműködni velünk. Pedig egyetlen dinárjába sem került volna. Marad tehát az elhanyagolt telek, amivel senki nem kezd semmit.
LåRINCZ Gábor, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke:
- Hajdújáráson jelenleg egy, az óvodánál található játszótér áll rendelkezésre. Régebben kettő is volt, de tizenöt évvel ezelőtt a hajdani Pionír játszótér játékszereit átköltöztették az óvodához. Hat éve az ADF akciói nyomán felújították a játékszereket, újakat is beszereztek, ha jól tudom, 156 000 dinárt költöttek a hajdújárási és a noszai játszóterekre. A hajdújárásit gyakran megrongálják, tavaly levágták a hintákat, amit én már vandalizmusnak neveznék, sőt még a facsemetéket is kitépték. Sportpályák létesítésére több helyen is pályáztunk, de az illetékesek sem tartományi, sem községi szinten nem siettek a segítségünkre. Igen fájt nekünk, amikor Szabadka centrumában megcsinálták azt a méregdrága játszóteret, amelynek az árán legalább nyolc másikat lehetett volna fölépíteni. A város, a városi gyerekek mindenben előnyt élveznek, s mi, falun élők továbbra is úgy érezzük, hogy másod- és harmadrangú polgárok vagyunk. A focipálya környékére egy műfüves labdarúgópályát, egy teniszpályát és egy fürdőrészt tervezünk. Mindehhez főleg külföldi pályázatokból remélünk pénzeket, a hazai - főleg a szabadkai, azaz községi - pályázatokhoz nem fűzünk nagy reményeket .
PIRI Edina magyarkanizsai óvónő, a Tanítóképző Egyetem hallgatója:
- Igen, vannak. Az önkormányzatnak köszönhetően az elmúlt években környezetbarát játszóterek épültek Magyarkanizsán, Horgoson, Kispiacon, Adorjánon, Oromhegyesen, Martonoson, és a napokban adták át az adorjáni fölsőréti roma telep játszóterét is. Magyarkanizsa legnagyobb játszóterét a Népkertben vehetik birtokukba a gyerekek, ez öt évvel ezelőtt teljesen megújult. Európai Uniós szabványnak megfelelően, fából készültek a játékalkalmatosságai, a kivitelezők nagy gondot fordítottak a biztonságra, a fából készült játékok folytán csökkent ugyanis a sérülés veszélye. A leszerelt fémeszközöket áthelyezték a Tisza-partra, hogy az árterületen is legyen olyan játszótér, amit nem tesz tönkre a kiáradó folyó. A játszóterek karbantartásával a községi településfejlesztési közvállalat van megbízva, ez gondozza a régi játszótereket, a fából készülteket rendszeresen átfesti, és feltölti a homokozókat is. A játszótereken kívül a kanizsai Játszóházban is kedvükre szórakozhatnak a gyerekek, ezt délutánonként vehetik igénybe óvónői és szülői felügyelettel. Községünk törődik a legkisebbekkel, hiszen tudjuk, hogy lehetőséget kell adni a gyermekeknek a mozgásra, szórakozásra, barátkozásra, a szabadidő hasznos és kellemes eltöltésére. A parkok és játszóterek pedig nagyszerű kikapcsolódást nyújthatnak mindegyik korosztály számára.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..