home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Van-e már téli gumija?
(re)
2010.11.17.
LXV. évf. 46. szám

Az új közlekedési törvény értelmében 2010. november 1-jétől a forgalomban részt vevő járművekre kötelezően rá kell szereltetni a téli gumikat. Talán némi könnyebbséget jelent a járműtulajdonosok részére, hogy a nyári gumiabroncsok is megfelelnek, ha a rajtuk található bordák legalább négy milliméter...

Az új közlekedési törvény értelmében 2010. november 1-jétől a forgalomban részt vevő járművekre kötelezően rá kell szereltetni a téli gumikat. Talán némi könnyebbséget jelent a járműtulajdonosok részére, hogy a nyári gumiabroncsok is megfelelnek, ha a rajtuk található bordák legalább négy milliméter mélyek. Aki úgy dönt, hogy téli gumit tetet az autójára, annak elegendő két gumit felszereltetnie azokra a kerekekre, amelyek a jármű meghajtását végzik. Ha a rendőr közúti igazoltatás során azt állapítja meg, hogy a járművön levő gumik nem felelnek meg az előírásnak, jelentős pénzbírsággal sújthatja a tulajdonost.
A rendőrség nem hivatalosan úgy nyilatkozott az ügyben, hogy 2011. január 1-jéig bizonyos esetekben tolerálja a mulasztást, de ezt nem vehetjük készpénznek. Kiváltképp akkor nem, ha szem előtt tartjuk, milyen balesetek okozója lehet a csúszós aszfalt és a nem kellőképpen tapadó gumiabroncs. A legokosabb tehát, ha a saját magunk és mások érdekében betartjuk az előírásokat és odafigyelünk rá, hogy autónk kereke kellőképpen tapadjon a csúszós úttestre, ezáltal ugyanis elkerülhető az esetleges baleset.
Van-e már téli gumija? - kérdeztük a héten.
FARKAS Vilmos szabadkai kézbesítő:
- Törvénytisztelő ember vagyok, ezért már megvásároltam, sőt fel is szereltettem két téli gumit az autómra. A törvény szerint elég, ha csak két keréken van téli gumi, és állítólag megfelelt volna a nyári is, ha legalább négy milliméter mélyek a redők rajta, de azok sajnos elhasználódtak. A két téli gumiért 9700 dinárt kellett fizetnem, de nem sajnálom érte ezt a pénzt. Fő a biztonság. Én egyébként is jónak tartom az új közlekedésbiztonsági törvényt, mert számos olyan mulasztást pótoltat be az autósokkal, amelyre eddig nem került sor. Kicsit túlzásnak vélem az új egészségügyi felszerelés megkövetelését, mert ez szerintem nem más, mint egy nagyon jövedelmező üzlet a gyártó számára. Ha már törvénybe foglalták, hogy mi mindennek kell benne lennie az elsősegélydobozban, akkor miért nem mindegy, milyet vásárolunk? Egyébként hóláncom is van, úgyhogy ha szükséges, azt is felrakom a gumikra.
HORVÁTH Zoltán hajdújárási munkanélküli:
- Azt mondták, hogy a nyári gumik is jók, ha elég mélyek a redői. Én lemérettem az autóm gumijainak a redőit, és a műszaki vizsgán azt mondták, megfelelnek az előírásoknak. Ezért nem vásároltam még téli gumit, de egyelőre nem is telik rá. Az autóm után a bejegyzési adót is alig tudom összekaparni minden évben, és az üzemanyaggal is takarékoskodnom kell. Amikor szép idő van, kerékpáron járok, csak esőben vagy nagy hidegben ülök az autómba. Egy kilencéves Zastavám van, elég sok javítanivaló volt rajta már eddig is, és ez jelentősen megterhelte a pénztárcámat. Nem hiszem, hogy a mostani gumikat lecserélem téliekre. Hallgatok a mesteremre, aki azt mondta, ezek a gumik jók lesznek, nem büntethet meg a rendőr. Persze a biztonság a legfontosabb, és én erre oda is figyelek, hiszen a közlekedésben nemcsak saját magunkért felelünk, hanem másokért is.
VINCE Miklós kelebiai nyugdíjas:
- Negyvenkét éve vezetek, és még soha nem volt balesetem. Mindig betartottam a szabályokat, az autóm műszakilag mindig kifogástalan állapotban volt. De ezt az új törvényt már túlzásnak tartom. Olyan dolgokat követelnek meg a gépjármű-tulajdonosoktól, hogy az már nevetséges. De a téli gumikra természetesen odafigyelek. Öt évvel ezelőtt vásároltam négy új téli gumit, azokat cserélgetem a nyáriakkal. Csakhogy az elmúlt években nem volt kötelező már november elején téli gumikat szereltetni az autóra. Én rátetettem mind a négyet, rajtam ne keressenek a rendőrök! Egyébként is elgondolkoztam már azon, hogy végleg lemondjak az autóvezetésről. Idős vagyok már ehhez, a reflexeim sem a régiek, ráadásul egyre rosszabbul is látok. Nem szeretek vezetni, mindig ideges vagyok a forgalomban. A legtöbben úgy vezetnek, hogy állandóan veszélyben érzem magam. Főként akkor ülünk autóba a feleségemmel, amikor hosszabb útra megyünk. A városban vezetni számomra egyáltalán nem élvezet, hanem ellenkezőleg: kész rémálom.
IVÁNCSITY Róbert újvidéki magánfuvarozó:
- Három teherautóm járja Európát, itthon két céges személygépjárművem van. Természetesen minden előírásnak meg kívánok felelni, hiszen cégtulajdonosként nem engedhetem meg magamnak, hogy vétsek a közlekedési szabályok ellen. A teherszállító járművekre természetesen más előírások vonatkoznak, mint a személyautókra, és én maradéktalanul betartom mindet. A téli gumikat is megvásároltam, felszereltettem, ennek tehát elvetettem a gondját. Egyedül hóláncot kell vennem, mert annak a teherautókban kötelezően ott kell lennie, kiváltképpen, ha külföldre szállítunk. Rettenetesen sokba kerül a fuvarozócégnek a fenntartása éppen a törvényben megfogalmazott követelések miatt. De nem tehetek mást, rendszeresen műszaki ellenőrzést végeztetek a járműveimen, és felszerelem azokat mindennel, amire szükség van. A téli gumik egy vagyonba kerültek, nem is tudnám megmondani, pontosan mennyibe. De nem ez a fontos, hanem a biztonságos közlekedés. Ha mindannyian betartanánk a szabályokat, és műszakilag kifogástalan autóval közlekednénk, sok balesetet el tudnánk kerülni. Ebben biztos vagyok.
HORNYÁK Izabella szabadkai könyvelő:
- Nem vettem meg még a téli gumikat, de tervezem. Semmiképpen sem szeretném, ha büntetést kellene fizetnem a hanyagságom miatt. Mert az felelőtlenség lenne, semmi egyéb. Úgy vélem, hogy a nyári gumik nem alkalmasak a csúszós időben való autózásra, ezét nem kerülhetem el a téliek megvásárlását. Igaz, nem lesz olcsó mulatság, de ha meg kell vennem, hát akkor megveszem őket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..