home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Van dátum vagy nincs dátum?!
(—)
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
Van dátum vagy nincs dátum?!

Torontói lakásárak árnyékában vívja csatáit egymással a szerb politikai, gazdasági és rendőri elit: Dačić Obradović értékelésére készül, Trivan sértődött araként elhagyta a demokratákat, Dikić pedig kikéri magának a Legijával való hasonlatokat. Nebojša Stefanović házelnökből időközben doktor lett, Vučić az új szerb jövőképről áradozott, Tadić szerint feleslegesen. A hét találós kérdése természetesen az európai uniós csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban most az, hogy egyáltalán kapott-e az ország időpontot vagy sem?

Torontói áron a lakások

A Večernje novosti összehasonlító elemzést készített a balkáni ingatlanárakról. Ezek szerint  Belgrádban az ingatlanok négyzetmétere átlag 1400 euróba kerül. Zágrábban 1700, Szarajevóban 1020, Podgoricában pedig 1000 euró. A mostani árak egyébként az elmúlt évek árzuhanásának az eredményei. A szakértők szerint 2008 óta mintegy negyven százalékkal csökkentek az árak, ettől függetlenül a polgárok többsége számára még mindig irreálisan magasak. Amúgy a belgrádi négyzetméterárak 900-tól 3500 euróig terjednek, de a hozzáértők azt is hozzáteszik, hogy sok helyen a nagy összegek egyáltalán nem járnak együtt a minőséggel is. Példának okáért ugyanannyi pénzért Zürichben vagy Bécsben háromszor vagy négyszer jobb minőségű lakásokat lehet venni.

— Nemrégiben történt meg, hogy egy ügyfél 1200 eurós négyzetméteráron eladta a belgrádi lakását, s ugyanazon a pénzen a kanadai Torontóban vásárolt magának egy másikat — mondta Zoran Stojanović ingatlanszakértő a belgrádi napilapnak.(Večernje Novosti)

Dačić a kormányátalakításról

Ivica Dačić szerb miniszterelnök július első felére jelentette be a kormányátalakítási tárgyalások megkezdését. Mint mondta, minden miniszter munkáját elemezni fogják, köztük lesz Žarko Obradović oktatási miniszter is, akit az elmúlt napokban a kisérettségi körül kialakult botrány miatt heves támadások értek.(Beta)

Újabb belharcok a demokratáknál

A múlt héten minden funkciójáról lemondott, és a pártból is kilépett a Demokrata Párt ellentmondásos funkcionáriusa, Jelena Trivan. Dragan Đilas pártelnök ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy hiba volt Trivan asszonyt eddig is a párt funkcionáriusai között tartani, s ezzel kapcsolatban őt magát is felelősség terheli. A kölcsönös vádaskodásból az derül ki, hogy Jelena Trivan azért mondott le, és lépett ki a demokraták soraiból, mert a párt nem őt fogja delegálni a parlament európai integrációs bizottságának élére.(Telegraf)

Nem vagyok az új Legija!

Az elmúlt hónapokban itt-ott reflektorfénybe került Bratislav Dikić, a csendőrség parancsnoka. A csendet megtörve adott interjút a parancsnok a tekintélyes NIN hetilapnak, s tagadta az őt ért vádakat. Mint mondta, amennyiben beigazolódnak a vádak, akkor a testvérét, de a csendőrség bármelyik tagját is letartóztatná, mert Szerbiában senki sem állhat a törvények felett. Dikić  tagadta azokat a híreszteléseket, hogy a legmagasabb kormánykörök állították volna le testvérének és a csendőrség néhány tagjának a  letartóztatását, s hozzátette, hogy „a gyilkossági kísérlet, a gyilkosság és a likvidáció nagyon súlyos vádak, s ezért valakinek felelnie kell.” A csendőrparancsnok az interjúban azt is megerősítette, hogy sok egykori magas rangú tisztségviselő ellen folytattak nyomozást azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állt a Šarić-klánnal. Dikić végezetül minden olyan összehasonlítást elutasított, amely közte és a hírhedt vörös sapkások főparancsnoka Legija között von párhuzamot: „Sosem szeretnék Legija lenni, egyszerű ember vagyok, aki a csendőrségnél dolgozva letartóztatta azt a bizonyos Legijat” — mondta a NIN-nek Dikić.(NIN)

Stefanović doktorált

A hét egyik híre volt az is, hogy Nebojša Stefanović, a szerb parlament elnöke doktorált. A Blic napilap arról írt, hogy Stefanović immáron a közgazdaság tudományok doktora, s oklevelét a Megatrend magánegyetemen szerezte. Doktori értekezését egyébként a Stratégiai management szerepe az önkormányzatok működtetésében — Belgrád város példája címmel védte meg.(Blic)

Leszámoltunk a múltba vezető mítosszal

Ivica Dačić kormányfő és Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes Kruše-vacon értékelték az EU azon döntését, miszerint januárban megkezdik Szerbiával a csatlakozási tárgyalásokat. „A mai napon a mi hazánk megváltoztatta évszázados hitét, viselkedésé, végső célját és mítoszát, ami oly sokáig a múlt felé terelt minket, ahelyett, hogy a jövőbe lépnénk” — mondta az újságíróknak Dačić. Vučić pedig úgy fogalmazott, hogy végre ez egy olyan Víd-nap, amelyik nem háborút, szerencsétlenséget jelent, vagy a túlélésért való küzdelem kezdete. Mint mondta, eddig ezen a napon a szerbek a hőseiket és a legnagyobb bukásaikat, vagy Milošević kiadatását ünnepelték, de sosem olyasmit, amire a jövő nemzedékei büszkék lehetnének.(B92)

Nem létező dátumot ünnepelnek

Ezt már Boris Tadić ex-köztársasági elnök nyilatkozta az Európai Unió Tanácsának döntésével kapcsolatban. Tadić annak a véleményének adott hangot, hogy „Szerbia sajnos nem kapott dátumot a tárgyalások megkezdésére, és sajnos decemberben még egyszer ellenőrizni fogják, hogy a Koszovóval kapcsolatos megállapodások a valóságban is realizálódnak-e”. A volt államelnök megítélése szerint a realitástól elrugaszkodott, s nem létező önünneplés helyett sokkal hasznosabb lenne, ha a kormány elkezdene dolgozni, hogy decemberben valóban meglegyen a dátum.(Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..