home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Van, aki tüzesen szereti
Dudás Viktor
2019.12.26.
LXXIV. évf. 51. szám
Van, aki tüzesen szereti

Kecskeméti Dávid kertészkedéssel foglalkozik, hobbiszinten azonban a világ legcsípősebb paprikáit termeszti családi házuk udvarában. A tornyosi fiatal szerint térségünkben rengeteg olyan emberrel találkozni, aki odavan az igazán erős ételekért.

* Mégis honnan az ötlet, hogy ezzel a különleges növénnyel foglalkozz? 

— Mivel az egész család szereti a csípőset, így a paprikát már jóval korábban, nagyjából húsz éve elkezdtük termeszteni. Később áttértünk a dísz-csípős kategóriára, melyből én az extrém erősségűek felé kanyarodtam el. A bátyám él-hal az erősért, és egyszer tett egy kijelentést, mely szerint nincs az a csípős paprika, amelyet ő ne lenne képes elfogyasztani. 2015-ben megkínáltam eggyel, mely már majdnem kifogott rajta, de mégis túl jól vette a kihívást, így kutatásba kezdtem a világ legismertebb csípős paprikáinak a termeléséhez szükséges alapanyagok után. A magokat több országból rendeltem, a többi közt Magyarországról, Amerikából, Németországból és Hollandiából.

* Mi alapján választottad meg a termelt fajtákat? 

— Azt vettem figyelembe, hányadik helyen állnak a Scoville-skálán. E szerint lehet meghatározni, milyen erős is egy paprika. Lényege, hogy számértékkel jelzi, hányszor kellene felhígítani egy csilit ahhoz, hogy azt ne érezzük többé erősnek. Összehasonlításként a magyar paprikák értéke 25-30 000-es, a rangsor első fokán azonban a carolina reaper, azaz a karolinai kaszás helyezkedik el a maga 1,5 milliós értékével.

* Te magad dolgozod fel ezeket a lényegében méregerős paprikákat?  

— A legnagyobb hátrányuk, hogy nem tárolhatóak túl jól, mivel magas cukortartalmúak. Szárított formában nagyon sokáig elállnak, de magas zsírtartalommal is bírnak, ezért egy szárítóberendezés szükséges a tartósítás e formájához. Én egy hagyományosabb módot, a befőzést alkalmazom inkább. Innen az ötlet, hogy szószokat készítsek az alapanyagokból. A különlegesebb recepteket ismerőseimtől kaptam, és az internet is nagy segítségemre volt a keresésben. Főzés közben szinte minden esetben változtatok néhány hozzávalón, illetve az arányokon, ezzel is különlegesebbé téve a végeredményt. 


A szerző felvételei

* A termékeidet — erősségüktől függően — egy 1-től 10-ig terjedő skálán osztályozod. Kinek melyiket ajánlod?

— Általában mindenki megtalálja azt, amelyik leginkább megfelel az ízlésének. Aki egy picit is bírja és szereti a csípőset, annak mindenképp ajánlom, hogy térjen be hozzám egy kóstolóra. A mézes-füstös az egyik leggyengébb szószom, ennek leginkább női vásárlóközönsége van. A férfiak általában a mérgesebb szószokkal szokták kezdeni a kóstolást. Tavaly a közepesen erős mártások voltak a kelendőbbek, ezzel szemben az idén a gyengébb kategóriákhoz tartozók, ezeken belül is a fűszeresebbek. A vevők ritkán vásárolnak saját részre, de ha mégis, akkor érdemes tudni, hogy egy erősebb szósz egy, az igazán csípőset kevésbé kedvelő személy esetében akár egy évig is kitart. 

* A szószok mellett van még néhány különlegesség is, ha jól tudom. Mik ezek?

— Készítek még csípős földimogyorót és csokoládét is. Az előbbit külön kérésre kísérleteztem ki. A masszához legelőször hagymát és paradicsomot szárítottam, és ezzel dolgoztam össze a paprikát. Itt leginkább a földimogyoró felületére való tapasztással gyűlt meg a bajom, a gondot végül egy kémikus segítségével sikerült megoldanom. A csokoládé a már korábban említett carolina reaper hozzáadásával készül. Ez az a készítményem, amelyik a leginkább hozzájárul a népszerűsítéshez, merthogy borzalmasan csípős. Ezt a vásárlóim gyakran az ismerőseik megtréfálására szokták használni, ám ezt senkinek sem ajánlom, mert súlyos tünetek is felléphetnek a felkészületlen illetőknél, de akár a felkészülteknél is. Egy egész csokoládépraliné elfogyasztása után erős köhögésre, tüsszögésre és könnyezésre kell készülni. Néhány perces hallásvesztés is felléphet, végül pedig hányás is. Nem igazán tudom ajánlani, annak ellenére, hogy erre van kitalálva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..