home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Változatos kínálat az Expón
Tóth Tibor
2021.09.15.
LXXVI. évf. 37. szám
Változatos kínálat az Expón

Péntektől vasárnapig a Topolyai Napok keretében 17. alkalommal tartották meg az Expo 2021 Nemzetközi Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás és Vásárt. Az idei rendezvényre 250 mezőgazdasági termelő, fém-, illetve műanyag termékeket gyártó, famegmunkáló, vegyiparral, IT-felszereléssel, építészettel, bőr-, textilfeldolgozó iparral, idegenforgalommal, vendéglátással foglalkozó vállalkozás jelentkezett, mely a Piac Közvállalat csarnokában, környékén kínálta portékáját, és mutatkozott be az érdeklődőknek. A felsoroltak mellett rengeteg kézműves- és különféle házi termékeket gyártó, biotermékeket készítő vállalkozó állított ki, de nem maradtak el a nagy mezőgazdasági gépeket forgalmazó multinacionális cégek sem.

A megnyitóünnepségen elsőként Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere szólt a jelenlévőkhöz, és örömét fejezte ki, hogy az idén immár 17. alkalommal valósulhat meg a rendezvény. Az esemény fontos a község számára, hiszen a lakosság jelentős része mezőgazdasággal foglalkozik.

— Az önkormányzat minden évben támogatja az itt élő termelőket, tavaly csaknem 700 sikeres pályázónk volt. Új meteorológiai állomásokat, időjárás-megfigyelő rendszert telepítettünk a község több pontján, de évről évre rakétákkal bővítjük a bajsai meteorológiai állomás állományát, hogy hatékonyabban védekezhessünk a jéggel szemben. Több nagy ipari cég is működik községünkben, melyek nemcsak a hazai, hanem a külföldi piacot is ellátják termékeikkel. Fontosak a kistermelők is, akik helyi kézművesportékájukkal vannak jelen a piacon. A turizmusban, idegenforgalmi kínálatunkban néhány éve jelentős fejlődés tapasztalható. Biztos vagyok abban, hogy gazdasági szempontból serkentő hatása lesz a gyorsvasút kiépítésének. Reményeink szerint az utasforgalom mellett az áruszállítás, a kereskedelem is sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz — mondta a többi közt Szatmári.


Gazdag kínálat várta az Expo látogatóit

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke kiemelte, hogy Topolya az egyik legdinamikusabban fejlődő község.

— A gazdasági mutatók bátorítóak. Ha összehasonlítjuk az idei év első hét hónapjának adatait az elmúlt év hasonló periódusával, akkor elmondhatjuk, hogy a bruttó társadalmi össztermék 13,7%-kal nagyobb, mint az elmúlt év első hét hónapjában. Az infláció mindössze 3,3%-os, az ipari termelés Vajdaságban pedig 6,7%-kal növekedett. A külkereskedelmi forgalom 28,8%-kal nagyobb, mint egy évvel ezelőtt, a kiskereskedelmi mutató pedig csaknem 12%-os növekedést mutat. A vendégek száma 61,5%-kal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 67,4%-kal — mondta Pásztor István, majd megnyitotta a rendezvényt. A folytatásban kitért a napokban megtartott szerb—magyar kormányülésre, melyen jelentős megállapodásokat írtak alá a gazdaság, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az infrastruktúra-fejlesztés területéről. A két ország között aláírták a stratégiai partnerség létrehozásáról szóló megállapodást.

A köszöntők után a Kodály Zoltán Magyar és a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ néptáncosai léptek közönség elé. A három nap során több gazdasági konferenciát is tartottak, így megrendezték a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumát, a vajdasági társszervezetek regionális ülését, az Európai Vállalkozó Hálózat kezdeményezésének bemutatását, a Kárpát-medencei Szürkemarha-tenyésztők Egyesületének konferenciáját, valamint a Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságban című tanácskozást.

Az eseményen a kiállítás és a konferenciák mellett pálinkaversenyt rendeztek, tombolahúzást tartottak, az érdeklődők helyi termékeket kóstolhattak. A rendezvény szervezője a Topolyai Termelők Egyesülete, társszervezői a topolyai Művelődési Ház, Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete, a topolyai Gazdakör, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, a palicsi V-Land Kft., támogatói pedig Topolya Község Önkormányzata, Topolya Helyi Közössége, a Komgrad Közvállalat és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. voltak.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..