home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Válogatás a Kispiaci Települési Értéktárból (4.)
2020.04.24.
LXXV. évf. 17. szám
Válogatás a Kispiaci Települési Értéktárból (4.)

Kispiac helytörténeti gyűjteménye (Kispiaci Tájház) — Nagy (Guszli)-kápolna

Kispiac helytörténeti gyűjteménye (Kispiaci Tájház)

Adamov Judit 2010-ben vásárolta meg a kispiaci vásártérhez közeli, több mint százéves ingatlant, melyet kezdettől fogva Kispiac helytörténeti gyűjteményének, tájházának szánt. Négy zárt kiállítótere van, illetve egy tágas udvara. Külön helyiségekben helyezte el a XX. század eleji helyi kisgazdák és a polgári réteg tárgyi eszközeit bemutató kiállítást, ahogyan a retró szobát, az 1945 és 1990 között fennálló jugoszláv szocializmus idejének vidéki életvitelével foglalkozó témacsoportot és a mesélő-emlékező falakat is.

Judit a kisgazdaszobában egy XX. század eleji tisztaszobát rendezett be, elmondása szerint a környékbeli középparaszti, kisgazdarétegre jellemző bútorzattal, viseleti tárgyakkal és használati eszközökkel. Kiemelt helyet kapott a fekete színű menyasszonyi ruha, melyet az I. világháború előtti időszakban viseltek, valamint a „magyaros ruha” is, mely kedvelt kelléke volt a szüreti báloknak. A házi oltár megjelenítését a tárlatban annak múltbeli jelentősége indokolja, hiszen a gyakori gyermekhalálozás és a családokat ért tragédiák miatt, illetve a továbbiakat elkerülendő, a házi oltár előtt telepedtek le az emberek, és kértek áldást, imádkoztak.

A retró szoba a szocialista Jugoszlávia tárgyainak egy részét mutatja be. A kiállításban megjelennek a kispiaci szövetkezeti munkavégzéshez kapcsolódó irodai eszközök és bútorzat. Jugoszlávia jellegzetes szimbólumaival is találkozhatunk a bemutatott pionír-, tűzoltó- és tiszti egyenruhákon.

A mesélő-emlékező falakból álló helyiségben a helyi és a környékbeli lakosok élete elevenedik meg a látogató előtt. Olyan személyekről készült fényképek vannak itt bemutatva, akik valamilyen nyomot hagytak tetteikkel a település múltjában. A képek hátoldalán történeteket olvashatunk szereplőikről. A kiállítás készítése során előnyben részesültek a gyermektelen házaspárokról, balesetben elhunyt, gazdaságilag tönkrement személyekről készült fényképek. Olyan embereket ismerhetünk itt meg, akiknek nem maradtak utódjaik, és egyetlen közvetlen hozzátartozójuk sem emlékezik rájuk, így, mondhatni, az elfeledetteknek állít emléket a tárlat, mely egy ötven személy fogadására alkalmas étkezőben lett kialakítva.

A polgárszoba vagy Fehér Anna-emlékszoba a névadó örökségét tartalmazó gyűjteményre épül, mely 2010-ben került Kispiacra. A martonosi földbirtokos családból származó Fehér Kálmán és a magyarkanizsai kereskedő, Schwartz Antal lánya házasságából született Fehér Anna 1925-ben. Édesapja banki könyvelő volt, édesanyja, született Schwarcz Margit pedig háziasszony. A Fehér családnak Kispiac területén is volt birtoka, 1946-ban azonban a vagyona nagy részét államosították. A családi ház ma is a Damjanich utcában áll, a Rekecki ügyvédi családi ház mellett. Anna egyetlen gyermek volt, saját családot nem alapított, így a szülői házban élt 2006-ig, élete végéig. A család féltve őrizte minden értékét: dokumentumokat, fényképeket.

E gyűjtemény alapján sok mindent megtudhatunk Magyarkanizsa és környéke életéről. A ’20-as évek Magyarkanizsáján polgári életet élő család mindennapos használati tárgyait és lakóháza berendezésének egyes darabjait nézhetjük meg a kiállításon. A kispiaci tárgyi gyűjtemény mellett a Magyarkanizsa régen — Fehér Anna hagyatéka elnevezésű digitális platformon a család után maradt dokumentáció digitalizált anyagát is megtekinthetjük. Elérhetősége: www.facebook.com/feherpannika

 

Nagy (Guszli)-kápolna

Nagy (Guszli) Antal jómódú gazdálkodó volt Kispiacon. 1931-ben kápolnát épített a saját udvarában, a felszentelés után misét szolgáltattak a helyi lakosoknak, havonta egyszer, vasárnapi napon. Ezeket a szertartásokat a plébános és a kántor együtt végezte. A kispiaci idősebb korosztály elsőáldozásra és kápolnakerti búcsúra is visszaemlékezik.

1941-ben, a visszacsatolás után a falusi iskolákba helyezték át az egyházhoz tartozó szertartásokat. A háború után, 1945-ben felépült a kispiaci templom, így a kápolna ajtaja zárva maradt. Hatvan éven át romlott az épület állapota, az örökösök raktárként használták. A 2000-es években Erdélyi István kőrösoldali lakos saját költségén felújította az épületet. Az eredeti stációképeket is sikerült megtalálnia, és visszakerültek a falra.

A felújító halála után újabb tizenöt év enyészet következett, a kápolna környéke és belső része jelentős javításra szorult. 2018-ban néhány ember összefogásával újra kinyílt a kápolna ajtaja. Előkerült az egyetlen fénykép, mely 1933-ban készült az épületről, és annak alapján sikerült visszaállítani a berendezést. A kőművesmunkát, a festést Mészáros Imre végezte, ingyen. Az építő, Nagy (Guszli) Antal egyik utódja anyagilag is segítette a felújítást. Utána következett a takarítás, szépítés, melyet néhányan a faluból örömmel végeztek el.

Nagy (Guszli) Antalnak harmincegy ükunokája él, többségük itt, a környékünkön. 2018 júniusában a család több tagja néhány ismerőssel együtt átadta az épületet. Meglepetésként ért mindenkit, amikor az egyik rokon elhozta a két eredeti oltárképet, melyet régen hazavitt megőrzésre.

Eredeti formájában a kápolna már nem szolgálhatja a hívőket. Az épület megőrzését tartjuk fontosnak, és azt is, hogy eredeti funkciójának emléke is megmaradjon. Ha ennyi év múltán még rátaláltak a segítőkész emberek, bízunk benne, hogy a jövő nemzedéke sem fogja elhanyagolni.


Készült a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közreműködésével. Javaslattevő: Kovács Mária. Kapcsolódjon be az értékgyűjtő mozgalomba!
Cím: www.ertektar.rs


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..