home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Válogatás a Kispiaci Települési Értéktárból (1.)
2020.03.11.
LXXV. évf. 10. szám
Válogatás a Kispiaci Települési Értéktárból (1.)

Szakrális kisemlékek

„Ne becsüljétek le soha a szeretetet, amely akkor a legnagyobb, ha a kereszten fejezi ki magát, és amely nélkül az emberi életnek sem gyökere, sem értelme nincsen” (II. János Pál pápa).

Magyarkanizsa község területén az olyan településeken, mint Kispiac, ahol a templom csupán 1945-ben épült fel, a keresztek voltak azok a helyek, ahol a járókelők vagy a munkába igyekvők megálltak egy-egy fohász erejéig.

 

Barát–kereszt

A kőkereszt a Csantavéri úton Barát Gyula házánál állt. Barát Istvánné Nagy Luca háza táján 1918-ban dögvész tizedelte a nagy jószágot: lovat, disznót. Isten elvette a szerencsénket — mondogatta édesanyám —, magunkra vontuk a haragját. Katona fiáról, Ferencről régen kapott hírt. Azt se tudták, hogy életben van-e még. Nagy fájdalom vót ez a családnak. Több gyereke küzdött a fronton. A család úgy döntött, hogy az isteni kegyelem elnyeréséért áldozatot hoznak, aztán keresztet emeltettek Isten dicsőségére, amelyet a virágoskertjükben helyeztek el” — mesélte Barát Etelka.

Amikor Barát Ferenc családjával leköltözött Kispiacra, az Arany János utcába, a kereszt kint maradt Ustorkán. Ám történt, hogy egyik napon nem volt helyén a kereszt. Valaki ellopta! Siratták nagyon eleik örökségét. A kereszt sokára, de megkerült, és ma ott áll Barát Ferenc udvarában, az Arany János utcában.

Családi ünnep keretében, 1984-ben megtartották a keresztszentelést. A szertartást a hajdújárási Gubi plébános úr végezte (adatközlők: a Barát család tagjai).

A kereszt hármas tagolású, nyugat—kelet tájolású. Fémöntvényű tartozékai a következők: INRI feliratú tábla, korpusz és a Mária-dombormű.

Felirata:
Emeltette
Özvegy Barát Istvánné
És fia Ádám és neje
Majoros Teréz és lányuk
Matildka
1918.

 

Fábián–kereszt

Az országúton (ma: Szabadkai út), Dukai Antal háza mellett négy juharfa és két jázminbokor mögött áll az akácfából készült kereszt, melyet Fábián János emeltetett. Fábián János mélyen vallásos ember volt, Isten dicsőségére állíttatta a keresztet, így remélve engesztelést azok számára, akik káromolják a Mindenhatót.

A kereszt Apró Miklós kanizsai bognár munkája. 1930. augusztus 20-án Lukits Sándor helyi plébános szentelte fel. 1980-ban Dukai Otília és férje, Vörös Dániel ludasi lakosok felújíttatták.

A 4 négyzetméternyi terület, ahol a kereszt áll, az egyház tulajdona. A léckerítés, mely körülvette a keresztet, nyomtalanul eltűnt.

Tartozékai: az „aranyporral” festett INRI feliratú tábla, a korpusz, Jézus lábánál pedig a Szűzanyát ábrázoló kisplasztika.

Felirata:
Isten dicsőségére
1929.
1980.

 

 

Kovács Gergely-kereszt

Kovács Gergely az I. világháború alatt hosszú időt töltött börtönben. Gyilkosságért ítélték el. A háború befejeztével azonban amnesztiát kapott, és hazatérhetett szülőfalujába.

Hálából a szabadulásáért szülei, idősebb Kovács Gergely és Fehér Luca keresztet emeltettek, melyet fiuk birtoka bejáratánál helyeztek el, Kispiac településrészén, Szalatornyán. Amikor az ifjabb Kovács házaspár, Gergely és Jolán is elhalálozott, a kereszt lekerült a kispiaci temetőbe. A bejárat bal oldalánál állították fel 1993-ban.

A kőkereszt kockafejes, kelet—nyugat tájolású.

Fémöntvényű tartozéka: INRI-tábla és a korpusz.

Dedikáció:
Isten dicsőségére
Emeltették
Kovács Gergely
És neje
Fehér Luca
családjaikkal
1929.

 

Kovács Tamás–kereszt

Az országút mentén állt a Kovács-kereszt, melyet Kovács Tamás emeltetett, gyógyulást remélve a nagyon beteg fiának, aki még a szobáját sem hagyhatta el, mert egy alkalommal megtörtént, hogy elbarangolt. Az ágyát is vasráccsal vették körül.

A keresztet négy betonoszlopba „fűzött” vékony vascsövek vették körül. Az oszlopok magassága 50-60 centiméter volt.

A bekerített földterület a martonosi plébánia tulajdona volt, a szántóföld pedig az újabb tulajdonosé, ifjabb Böröc Mihályé. Mivel a temetőben nem volt betonkereszt, Böröc Misi 1977-ben szétszedette és lehozatta a keresztet a kispiaci temetőbe, majd ott hevert darabokban több mint tíz évig, mígnem 1992-ben méltó helyére került: a temető bejáratához, a jobb oldali részen.

A feszület kockafejes, kelet—nyugat tájolású. Fémöntvényű tartozéka: INRI-tábla és a korpusz. A feliratmezőben két szó és a dátum áll:

ISTEN DICSŐSÉGÉRE
1929.


Készült a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közreműködésével. Javaslattevő: Kovács Mária. Kapcsolódjon be az értékgyűjtő mozgalomba!
Cím: www.ertektar.rs

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..