home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Válogatás a Doroszlói Települési Értéktárból
2020.07.06.
LXXV. évf. 26. szám
Válogatás a Doroszlói Települési Értéktárból

Hazaváró Báránypaprikás-főző Verseny

2017. augusztus 12-én tartották meg az első Hazaváró Báránypaprikás-főző Versenyt. Az esemény ötlete Pelt Ilonától, a Kuckó Gyermeksarok akkori elnökétől származik, ő a főzőverseny fő szervezője azóta is. A Doroszlón hagyományos ételnek számító báránypaprikás főzési hagyományának továbbéltetése és a helyi magyar közösség, továbbá az innen elszármazottak közötti kapocs megerősítése, a közösség fejlesztéséről való, generációkat is összekötő együttgondolkodás lehetőségének megteremtése volt a cél. Egyszóval hazavonzani az elszármazottakat, azok felmenőit is, akik az 1970-es, 1990-es években vándoroltak el a faluból. Amellett természetesen a közös mulatozás tradíciójának továbbéltetése szintén fontos szempont volt az esemény megálmodásakor.

Az első alkalom a doroszlói Szentkúton, vagyis a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyen volt megtartva, annak felújítási, bővítési munkálatainak megkezdése alkalmából. Az esemény több rangos ünnepi momentumot foglalt magában, a többi közt a zarándokhely új látogatóközpontjának alapkőletételét is. „Az ünnepségen közreműködött a helyi Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület fúvószenekara, néptánccsoportja és viseletbemutatóval a doroszlói hagyományőrző csoport tagjai. Az alapkő letételét követte a Hazaváró Báránypaprikás-főző Verseny, melyen csaknem 400 helyi és a faluból elszármazott, ez alkalomból hazalátogató doroszlói, továbbá zombori, gombosi, kúlai, kupuszinai vendég vett részt. Felelevenítették a baráti kapcsolatokat, mulatoztak, nótáztak, a Haverock Együttes zenéjének köszönhetően.” (Nyugat-Bácska Portál)

A szervezők hirdetik az eseményt a sajtóban, az internetes közösségi oldalakon, plakátok által, továbbá meghívót küldenek valamennyi vidéken és külföldön élő, doroszlói származású „földinek”. Emellett természetesen a helyiek és a környező településről érkezők is nagy kedvvel vesznek részt a doroszlói főzőversenyen, mulatságon, de magyarországi vendégek is szoktak érkezni. Az ünnepség alkalmával kihirdetik a főzőverseny nyerteseit, azok serleget kapnak. Továbbá minden résztvevő emléklapot vihet haza. Rendszerint a Hazaváró Báránypaprikás-főző Versenyek keretében hirdetik ki a doroszlói nyári rendezvénysorozatok sportvetélkedőinek eredményeit is. A Magyarország Kormánya, illetve általában a Bethlen Gábor Alap által támogatott rendezvényen újabban helyi és környékbeli kézművesek, illetve kürtőskalácssütők is megfordulnak, akik gondoskodnak a paprikásvacsora utáni autentikus desszertről. Bár a főszerep a gasztronómiáé, a szervezők a kulturális kísérőprogramról sem feledkeznek meg: 2019-ben például Stock János doroszlói fotós helyi és nyugat-bácskai fényképeiből készült minitárlatát tekinthette meg a közönség.

A Hazaváró Báránypaprikás-főző Verseny helyszíne az utóbbi években áttevődött a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület udvarába, nagytermébe. A rendezvényt a folyamatos megújulás jellemzi, a szervezők alkalmazkodnak az az évi helyszín adta feltételekhez. Egyvalami nem változik: a tradicionális doroszlói báránypaprikás utánozhatatlan íze és a közösségi együttlét öröme, összekovácsoló ereje.

Idézet a Nyugat-Bácska Portálról, 2018-ból: „Pelt Ilona, a Kuckó elnöke elmondta, közösségmegtartó és építő jellege van valamennyi általuk szervezett nyári programnak. Különösen igaz ez a bárányfőző versenyre, amikor is hazavonzzák a vidéken, külföldön élő doroszlói származású érdeklődőket, a helyiekkel való közös ünnep, együttgondolkodás zajlik. Ennek nyomán több új ötlet fogalmazódik meg, amely igen hasznos a település, a közösség fejlődése szempontjából. Valamennyi generációt megszólít és megmozgat a rendezvénysorozat. A sport- és a főzőversenyeknek egyaránt van gyerek, kamasz, felnőtt és idős résztvevőtábora.”

A 2018. évi versenyen id. Dékány József helyi főzőmester mondta el, hogyan főzik a báránypaprikást doroszlaiasan: „Víz, hús, hagyma, paprika, és be van fejezve, ennyi az egész.” A lényeg azonban a doroszlói szentkúti víz, melyből akkor is visznek magukkal, ha máshova mennek főzni. Ugyanígy viszik magukkal szülőfalujuk emlékét is, akárhova is veti őket a sors. A bárányfőző verseny jó alkalom a faluból elszármazottaknak, hogy visszatérjenek, és találkozzanak az otthon maradt rokonokkal, barátokkal.

A Kuckó Gyermeksarok lehetőségeihez mérten a jövőben is tovább élteti a szervezet által megálmodott, megszervezett és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Hazaváró Báránypaprikás-főző Verseny tradícióját.


Készült a VMMI közreműködésével. Javaslattevő és fényképek: Lennert Móger Tímea. Kapcsolódjon be az értékgyűjtő mozgalomba.

Cím: www.ertektar.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..