home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Valódi nemzeti alternatíva”
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
„Valódi nemzeti alternatíva”

A Magyar Mozgalom civil szervezet a hétvégén a szabadkai Népkörben megtartotta második közgyűlését. Az összejövetel egyik legfontosabb napirendi pontja a közelgő választásokon való indulás volt. A közgyűlés mintegy 260 részvevője a részvétel mellett döntött. A jelenlévők két tartózkodás mellett többségi szavazattal döntöttek.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Mozgalom civil szervezetként méretteti meg magát, a koalíciós partnerekről és a részvételi szintekről egyelőre nincs végleges megállapodás. Joó Horti Lívia, az MM társelnöke elmondta: a szervezet számára fontos volt, hogy a tagsággal közösen gondolják végig a közelgő választásokon való részvételt. A szavazás végeredménye egyértelmű: a Magyar Mozgalom indul. A szervezet elsősorban a vajdasági magyar választópolgároknak szeretne egy valódi nemzeti alternatívát, választási lehetőséget kínálni.

Kókai Péter társelnök a sajtótájékoztatón hozzátette: elégedetlenség tapasztalható a vajdasági magyar közéletben, egyszersmind érezhető a tenni akarás is, mellyel a közösség változtatna a helyzeten — ebből a két erőből született meg a mostani döntés. A közgyűlés felhatalmazta az Ideiglenes Ügyvivői Testületet, hogy tegye meg a választásokon való indulás előkészületeit, és folytathasson koalíciós tárgyalásokat más pártokkal.

— Konkrét tárgyalásokat a VMDK-val folytattunk, ezek a megbeszélések elvben minden szintre (önkormányzati, tartományi, köztársasági) kiterjedtek, viszont végső megállapodás nincs ez ügyben — mondta Kókai. Újságírói kérdésre a társelnök elmondta, hogy a Szerb Haladó Párttal csak nagyon nehezen tudják elképzelni az együttműködést.

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom társelnöke azt nyilatkozta, hogy a választásokon való részvétel a gyakorlatban annyit tesz, hogy a civil szervezet egy magyar nemzeti politikai alternatívaként igyekszik megjelenni a hatalom minden szintjén.

— A közvélemény-kutatások azt igazolják, hogy a vajdasági magyarság nagyobb része nincs megelégedve a jelenlegi politikai képviseletével, és egy alternatív magyar képviseletre tart igényt. A Magyar Mozgalom odafigyel az emberek véleményére, és valójában emiatt döntött úgy a többség, hogy elindulunk a választásokon — mondta dr. Korhecz. A mozgalom tagságának többsége a politikai szférán kívülről érkezett, és olyan új embereket, arcokat, energiákat kínál a magyar választópolgároknak, amelyek kivezethetnek a jelenlegi apátiából, keserűségből.

— Amiben mi markánsan különbözünk a többi politikai tömörüléstől, az az, hogy elutasítjuk a kirekesztés, a kizárólagosság és a megfélemlítés politikáját, és ehelyett egy olyan magyar közösségért harcolunk, amelyben a különbözőségek megférnek egymás mellett, ahol a konszenzusteremtés nagyon fontos, ahol az egység nem úgy jön létre, hogy elhallgattatják azokat, akik másként gondolkodnak — tette hozzá dr. Korhecz.  


Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..