home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Valódi élethelyzetek utánzása
Kartali Róbert
2022.12.19.
Valódi élethelyzetek utánzása

Az elmúlt hetekben középiskolásoknak tartottak képzést a szabadkai Reginet szimulátoros tréningközpontban. A diákok közlekedési szimulátorok segítségével próbálhatták ki, milyen veszélyhelyzetek leselkednek rájuk a közlekedésben.

Három személygépjármű- és három teherautó-szimulátoron gyakorolhattak a diákok. Ezek a gépek nem csupán játékok, Európa-szerte az egyik legelismertebb gyártó termékei. Egy autós közlekedést imitáló berendezés ára 20 000 euró, a teherautós ára pedig megközelíti a 60 000 eurót, segítségükkel a közlekedésben adódó minden lehetséges élethelyzet leutánozható. Biztonságos körülmények között fejleszthetőek a vezetéstechnikai kompetenciák, a gépek segítségével megtanulható, hogyan lehet úgy vezetni, hogy a jármű minél kevesebb üzemanyagot fogyasszon, és a veszélyes élethelyzetekre is fel lehet készülni. 

A Reginet és a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola együttműködésének köszönhetően a közúti közlekedési technikus, illetve gépjárművezetői szakon tanuló harmadikos diákok igénybe vehették a Reginet termeiben található szimulátorokat. Az oktatási intézmények igazgatói részéről nagy volt az érdeklődés — mondta Ződi Ildikó, a Reginet Nyugat-dunántúli Tanácsadó Kft. Szabadkai Szimulátoros Gépjárművezető-oktatói Központ képviselője.

— Féláron tudják kipróbálni a szimulátorokat azok a diákok, akik igazolják, hogy középiskolába járnak. A cél, hogy elősegítsük a fiatalok biztonságos közlekedését, rávilágítsunk a figyelmetlenség és az ittas vezetés veszélyeire. Három autó- és három teherautó-szimulátor áll a rendelkezésükre, hogy betekinthessenek abba, mi várja majd őket a közlekedésben, továbbá a Reginet oktatója is segíti őket, hogy megismerjék a biztonságos járművezetés alapjait. A Reginet célközönsége széles: legyenek akár fiatalok, akár idősek, a kezdők tanulhatnak itt, a jártasabb vezetők gyakorolhatnak, a kamionsofőröket pedig törvény kötelezi, hogy végigcsináljanak egy ilyen szimulátoros gyakorlatot is. Magyarországon a törvény szerint az első öt órát már ki tudják váltani szimulátorokkal. Szeretnénk, ha Szerbiában is bevezetnék ezt, hogy az autóiskolák is együttműködhessenek velünk — tette hozzá Ződi Ildikó.

— Autós és teherautós szimulátorok segítségével olyan valódi élethelyzeteket lehet kreálni, amelyek szerencsére a való életben ritkábban fordulnak elő, például gyalogos lép ki vagy vadállat szalad az autó elé — magyarázta Rózsa Ferenc, a Reginet gépjárművezető-oktatója. — Minden időjárási körülményt le tudunk utánozni, a vezetés történhet száraz, vizes, jeges és havas úton is, de ködben való vezetést is tudunk szimulálni. Vannak emberek, akik havazás után vagy ködben nem ülnek autóba, itt viszont ki lehet próbálni, miként tudják feltalálni magukat egy-egy ilyen élethelyzetben. Én, mint oktató, el tudom magyarázni, hogy vezetés közben az illető milyen hibákat követett el, mire kellene jobban odafigyelnie, illetve mit kellene másként csinálnia. Továbbá sok egyéb helyzet mellett durrdefektet is tudunk szimulálni, a kamionos szimulátornál pedig még több kombináció lehetséges, itt variálhatunk a rakomány súlyával, be tudjuk állítani az áru fajtáját. Lehet buszt és csuklós buszt is vezetni, utasokat felvenni. Vannak különböző beprogramozott feladatok. A középiskolásoknak pedig most azt próbáljuk megmutatni, hogy bármikor adódhat váratlan helyzet a közlekedésben. A legfontosabb, hogy folyamatosan oda kell figyelni az útra, nem szabad telefonálni vezetés közben.

A két hónapja megnyílt Reginet a jövőben minél több középiskolával szeretne kialakítani ilyen együttműködést, hiszen ez egy egyedülálló és kedvező lehetőség a jövőbeli, fiatal sofőrök számára.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..