home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Valódi detektívek
Brasnyó Zoltán
2024.02.01.
LXXIX. évf. 5. szám
Valódi detektívek

A sorozat beharangozó előzetese még 2013-ban jelent meg, az 1. évad pedig a következő év elején debütált. Magyarul A törvény nevében címre keresztelt antológiasorozatot Nic Pizzolatto showrunner jegyzi, aki valami merőben újat szeretett volna létrehozni a sablonos krimisorozatok mezőnyében.

Már az első epizódból láttuk, hogy a címben is fellelhető „true” igazából nem arra utal, hogy mennyire éleslátó szuperzsarukat figyelhetünk majd nyomozás közben, inkább az emberi gyarlóság és a detektívek lelkében viaskodó démonok lesznek történetük központi témái. Valamint a múlt olykor kegyetlen, de mindig visszatérő átkai, ballépések és tévedések után megfizetendő adósság. Hollywood A-listás sztárjai szerepelnek a négy évadban: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Colin Farrell, Rachel McAdams, Mahershala Ali, Vince Vaughn vagy a jelenlegi, 4. évadból Jodie Foster. Már-már úgy tűnik, Pizzolatto sorozatában presztízskérdés szerepelni.

Mivel antológiasorozatról van szó, az egyes évadokban teljesen más történeteket és karaktereket kapunk. Amíg az 1., eddig minden bizonnyal legerősebb évadban a mocsaras Louisiana, illetve az amerikai Bibliaövezet ijesztő, babonákkal teli világában keresi rituális gyilkosságok elkövetőit a spirituális Rust és a földhözragadtabb, racionalista Marty, a 2. évadban a kaliforniai Vincibe utazunk, ahol egy bizarr gyilkosság következtében keresztezi egymást három rendőr és egy bűnöző útja. A 3. etapban, melyet 2019-ben mutatott be az HBO, a Mahershala Ali által megformált egykori nyomkövető és nyomozó próbálja éveken át felgöngyölíteni egy testvérpár eltűnését, miközben saját múltjával is szembe kell néznie.

A törvény nevében kriminálpszichológiai aranybánya, a mély és részletes karakterábrázolás nemcsak az egyszeri tévénézőket, de még a szakmabelieket is magával ragadta. Kismillió írás, elemzés és kritika is született az egyes évadok történéseiről, sőt, rajongók által írt novellákat, forgatókönyveket, regényeket is teremtett.

A most indult 4. évad a fagyos Alaszkában játszódik, és a Night Country, vagyis Az éjszaka vidéke/országa alcímet kapta. A kétszeres Oscar-díjas Jodie Foster és Kali Reis városi, illetve megyei nyomozókat alakítanak, a cselekmény pedig egy sarkköri kutatóbázis teljes csapatának eltűnésével indul. Már az első epizódból kiderül, hogy az eset túlmutat önmagán, a szálak pedig egy korábbi, megoldatlan gyilkossághoz vezethetnek vissza. A Night Country őslakos közössége ugyanis összezár a fehérek ellen, titkok, régi mesék és babonák keringenek ezen a vidéken. Még csak néhány epizódon vagyunk túl ebből az évadból, de a készítők nem titkoltan a Twin Peaks, A dolog, a Wind River és az X-akták esszenciáját emelték át. Tapintható a feszültség, mely már-már horrorba megy át. Fontos kiemelni, hogy az eddigi évadokban a természetfeletti jelenlét megfoghatatlanul ugyan, de ott lebegett hőseink között, végül mégis rendszerint kiderült, hogy (majdnem) mindenre van racionális magyarázat, az elkövetőt vagy elkövetőket pedig általában valamilyen banálisan egyszerű, szörnyű cél vezérelte, esetleg pszichopaták voltak. A legújabb, alaszkai évad az előzőekkel ellentétben nem 8, hanem sajnos csak 6 epizódot vonultat fel, és az HBO mellett annak streamigplatformján, az HBO Maxon is elérhető a televíziós premiert követő napon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..