home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Vállvetve a közös célokért
Tóth Tibor
2021.02.01.
LXXVI. évf. 4. szám
Vállvetve a közös célokért

Gunaras kapcsán elsőként az összefogás jut eszembe. A faluban tevékenykedő civil szervezetek a korábbi években is kiválóan együttműködtek, az összefogás azonban tavaly csúcsosodott ki igazán, amikor a márciusban kezdődő járványhelyzet alatt mindannyian vállvetve segítettek azokon a polgárokon, akik a kijárási tilalom miatt nem hagyhatták el otthonukat. Emellett a legnagyobb eredmény a civil központ bővítése volt, mellyel a gunarasiak és a környékbeliek többéves álma valósult meg.

Gunaras helyi közösséghez még két település, Brazília és Bogaras tartozik. A civil központ mindhárom falu polgárai számára rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen mindannyian szívesen látogatták a közösségi teremben tartott bálokat, ünnepségeket, rendezvényeket. Az eddig 100 személynek megfelelő létesítményt 200 ember befogadására tették alkalmassá.


A kibővített civil központ

— A terület és a befogadóképesség szempontjából is megduplázódott terem iránt óriási igény mutatkozott. Az elmúlt időszakban gyakran előfordult, hogy helyhiány miatt vendégeket kellett elutasítanunk egy-egy rendezvény alkalmával. A terem kapacitása 100-110 személy körül alakult, de ennyi ember esetén már szinte táncolni sem maradt hely. A civil központ bővítésének ötletét két éve az egyik tanácsülésen vetettük fel. Egy óbecsei tervező volt a segítségünkre, aki kidolgozta a terveket a terem szélesítésére és megemelésére vonatkozóan, mivel a magasságán is 50 centimétert emeltünk. A legmodernebb tűzvédelmi előírásokat betartva, speciális tűzálló anyagok felhasználásával, ami valamelyest megdrágította a beruházást, készült el a terem. Nagy köszönettel tartozunk Topolya Önkormányzatának, hiszen a helyi közösség saját erőből nem tudta volna megvalósítani a beruházást. Három évig takarékoskodtunk, a fejlesztési pénzeket egyben szerettük volna a civil központ bővítésébe fektetni, mely a tervezettnél drágább lett, így a hiányzó 5 millió dinárt a községi önkormányzat pótolta. A közbeszerzést az önkormányzat írta ki, a kivitelező határidőn belül elvégezte a munkálatokat, a tavalyi év végén megérkeztek a székek és az asztalok is, jelenleg az étkészlet beszerzése van folyamatban. Várjuk a járvány végét, hogy az élet visszatérjen a korábbi kerékvágásba, és a 110 négyzetméter alapterületű termünkben különféle rendezvényeket tarthassunk — számolt be az elmúlt év legjelentősebb beruházásáról Csorba Ottó, Gunaras Helyi Közösségének tanácselnöke.


Csorba Ottó

Emellett Brazília és Bogaras — nem összetévesztendő a Zenta községhez tartozó településsel — főutcáján, valamint Gunaras Újtelep nevű részén az utcai világítás felújítását végezték el, új, korszerűbb lámpatesteket szereltek fel, aminek köszönhetően a közvilágítás sokkal jobb minőségűbbé vált. Egyszerre nem tudják mindenhol kicserélni a lámpatesteket, évente egy-egy szakaszt újítanak fel, amíg a teljes csere végére nem érnek. A helyi közösség zúzott követ vásárolt, és a faluban tevékenykedő mind a tizenkét civil szervezet közreműködésével több helyen is feltöltötték az útpadkákat.

Csorba Ottó elmondta, hogy az elvándorlás megállt, a Prosperitati Alapítvány segítségével sok fiatal házat vásárolt, és beköltözött a faluba.

— Gunaras valamilyen szinten központja ennek a vidéknek, hiszen a Prosperitati házvásárlási pályázatán részt vevő környékbeli fiatalok nálunk próbálnak otthonhoz jutni. A faluban orvos, egészségház, gyógyszertár, iskola, óvoda, posta is található, tehát minden megvan ahhoz, hogy a polgárok jól érezzék magukat, nem kell mindenért máshova utazni. Több házaspár visszatért a településre, ami majd néhány éven belül az iskola diákjainak létszámán is megmutatkozik. A Dózsa György Általános Iskolába jelenleg 12 elsős jár, egy részük helyi, a többi pedig az MNT iskolabuszprogramjának köszönhetően a környező falvakból jár hozzánk tanulni. Az iskolát és a többi intézményt nagyon tudjuk értékelni, mivel tőlünk 3 kilométerre található a moholi Völgypart, az első kihalt vajdasági település. Az egykoron virágzó faluban az iskola megszűnt, az úthálózat tönkrement, az emberek más helységekbe költöztek, az utolsó lakos hat évvel ezelőtt hagyta el Völgypartot. A korábbi útkereszteződés helyén, ahol valamikor nagy vásárokat és piacokat tartottak, illetve a Mohol—Kishegyes vasútvonal is áthaladt, Törökfalu és Pobeda Helyi Közösségével együtt felújítottuk a keresztet, és egy szabadtéri oltárt hoztunk létre. Évente, úrnapján, az atya tábori misét tart, így emlékezünk a kihalt településre. Hogy ne jussunk erre a sorsra, ezért kell nagy hangsúlyt helyeznünk az iskola, a templom, az óvoda, a gyógyszertár és az egészségház fenntartására — hallottuk a helyi közösség vezetőjétől.


Gunaras központja a szélmalommal

A tervekről érdeklődve a tanácselnök reményét fejezte ki, hogy a tavaly elmaradt rendezvényeket az idén megtarthatják, a befektetéseket illetően pedig egy multifunkcionális térről szólt, mely az iskola és a labdarúgópálya között kapna helyet.

— A régi, már jócskán tönkrement salakos kézilabdapályát újítanánk fel, melyet ifjúsági szervezetünk, a futballozni szerető fiatalok, a tűzoltók és az iskola is ki tudna használni. A pályát aszfaltoznánk, kirajzolnánk, kapukat helyeznénk rá. Pénzügyi tervünkben negyedik éve szerepel a gyalogjárda kiépítése a Dózsa György utca sarkától a temetőig. Bízunk benne, hogy az idén megvalósul — emelte ki Csorba Ottó.

A gunarasi és a pobedai fiatalokat tömörítő Univerzum Ifjúsági Klub jelentős tervekkel nézett 2020 elé, ám a koronavírus-járvány alaposan keresztülhúzta az ambiciózus törekvéseket. Több mint öt hónapig szervezték a gunarasi majálist, melyen egy magyarországi sztár is fellépett volna, ám az ismert helyzet miatt a rendezvényt törölték. A fiatalok derekasan kivették részüket az időseknek való segítségnyújtásból: bevásároltak, gyógyszereket szereztek be a karanténban lévőknek, fogadták a telefonhívásokat, és a fertőtlenítésben is segítettek.


Kovács Viktor

— A járványhelyzet enyhülésével felújítottuk és befestettük a Gunaras bejáratánál lévő kis hidat. Az edzőtermet különféle eszközökkel, súlyokkal, szőnyegekkel fejlesztettük, az udvarban és az egyik teremben pedig betonoztunk. A jövőben még egy futópadot szereznénk be, mivel úgy látjuk, ez a leghasználtabb eszköz az edzőtermet igénybe vevők körében. Termünk csökkentett kapacitással működik, ami azt jelenti, hogy jelenleg egy időben hárman tornázhatnak a létesítményben. Összesen 105 felhasználónk van, a fiatalok mellett idősek is járnak edzeni, és nagy örömünkre szolgál az is, hogy a környező településekről is szép számban jönnek hozzánk sportolni. Az idén valamilyen formában szeretnénk megrendezni a hagyományos majálist, valamint az edzőtermet is továbbfejlesztenénk. A hátsó udvart kitakarítanánk, és egy kültéri edzőpályát hoznánk létre. Bízom benne, hogy újraindíthatjuk a filmvetítéseket, de ez is, ahogy minden más, a vírushelyzet függvénye — mondta Kovács Viktor, az Univerzum Ifjúsági Klub elnöke, majd még azt is hozzáfűzte, hogy hamarosan leköszön az elnöki tisztségről, de továbbra is a klub tagja marad.

Összefogással még egy ilyen rendkívüli évben is, mint amilyen mögöttünk van, sok minden elérhető. Gunarason ezt tudják, és együtt dolgoznak a kitűzött célok eléréséért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..