home 2023. június 08., Medárd napja
Vallási jelkép nem lehet tájidegen, de a félretájékoztatás ártalmas
2015.10.29.
LXX. évf. 43. szám
Vallási jelkép nem lehet tájidegen, de a félretájékoztatás ártalmas

A Vajdasági Magyar Szövetség begaszentgyörgyi és törökbecsei községi szervezete valamint a tordai Aracs Társaság megdöbbenéssel vette tudomásul azt a számos, vajdasági magyar médiában megjelentetett hírt, amely az információk valóságtartalmának ellenőrzése nélkül, a szakmaiság mellőzésével, ami ilyen esetekben pedig fokozott jelentőséggel bír, azt állítja, az aracsi pusztatemplom mellől esetlegesen politikai, etnikai, vallásellenes cselekedet gyanánt távolították el a keresztet és kopjafákat, illetve azok a nemtörődömség áldozataivá váltak.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Bicskei Zoltán rendezésében készülő Álom hava című film forgatása idejére, az alkotók kérésére, engedély birtokában távolították el a jelképeket.

A híresztelés nem csak a vajdasági magyarság szimbólumává vált pusztatemplom környékének gondját viselő tordai Aracs Társaságot ijesztette meg, hanem mindenkit, aki számára az aracsi pusztatemplom és annak környéke a vajdasági magyarság ittlétének kifejeződése, szülőföldjének épített megvalósulása, öröksége.

Éppen ezért  a Vajdasági Magyar Szövetség begaszentgyörgyi és törökbecsei  községi szervezete úgy véli, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet komoly mulasztást követett el, amikor nem értesítette a közvéleményt arról, hogy egy filmforgatás miatt eltávolítják a 2002-ben illetve 2004-ben felállított és felszentelt szimbólumokat.

A VMSZ meggyőződése szerint vallási jelkép semmiképpen sem lehet tájidegen, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a civil kezdeményezések nem mindig találkoznak a műemlékvédelem szakmai elképzeléseivel.

Éppen ezért a VMSZ begaszentgyörgyi, törökbecsei  községi szervezete és a tordai Aracs Társaság határozottan arra kéri a Magyar Nemzeti Tanácsot, és annak elnökét, aki személyesen is hosszú évek óta elkötelezett harcosa a délvidéki magyarság eme szimbóluma állagmegóvásának és méltó őrzésének, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a forgatás ideje alatt a jelképeket megfelelő és méltó helyen őrizzék, amennyiben felújításra szorulnak, azt a filmforgatást végző stábbal egyeztetve, közösen végezzék el, majd az időjárási körülményektől függően méltó, vallási keretek között a szimbólumok kerüljenek vissza a helyükre, és mindezekről folyamatosan tájékoztassák a közvéleményt.

Ez az eset intő példa kell, hogy legyen arra, hogy a pánikkeltő és nemzeti, vallási közösségeket esetlegesen sértő, illetve egymás ellen fordító híreket megjelentetés előtt sokszorosan körül kell járni, valóságtartalmukat pedig ellenőrizni kell – ez ugyanannyira a sajtószabadság része, mint az információ közreadása.

Meggyőződésünk, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy megőrizzük Aracs szellemét és az ott levő értékeket, ezért felkérünk minden érintettet, hogy ebben a szellemben és ilyen értelemben tegye a dolgát, a vallási szimbólumok kerüljenek vissza a helyükre és mindezekről a folyamatokról a közvélemény időben értesüljön.                                                                          

                                       Vajdasági Magyar Szövetség begaszentgyörgyi, törökbecsei  községi szervezete
és a tordai Aracs Társaság

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..