home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Válaszút előtt
Kartali Róbert
2021.06.09.
LXXVI. évf. 23. szám
Válaszút előtt

Bácsgyulafalván (Telecska) tavaly ősszel a járványügyi helyzet miatt elhalasztották a szavazást, a helyi közösség új összetételű tanácsát június 13-án fogják megválasztani — tudtuk meg Jankovich Szilárdtól, a Vajdasági Magyar Szövetség bácsgyulafalvi helyi szervezetének elnökétől, Zombor városi tanácsának a nemzeti kisebbségekkel és vallási közösségekkel megbízott tagjától.

A nyugat-bácskai, többségében magyarok lakta településen az elmúlt időszakban több fejlesztés is megvalósult, de vannak folyamatban lévő projektumok is. Legutóbb a helyi temető lett rendbe téve, 140 méter hosszúságban kibetonozták a járdát, új padokat helyeztek el, korszerűsítik a közvilágítást, valamint a halottasházat is tatarozzák. A politikus elmondta, számos más tervük is van, melyek megvalósítására reális esély mutatkozik, de sok minden függ attól, hogyan alakul majd a vasárnapi szavazás.

— Az idén Zombor városának részvételi költségvetése lehetővé tette a helyi közösségeknek, hogy elvégezzék a legszükségesebb munkálatokat. Ez Telecska esetében 1 millió dinárt tesz ki. Ez nem túl sok, de okosan gazdálkodva sok minden megoldható belőle. Mi a temető rendbetételét láttuk szükségesnek, így folytattuk azt, amit néhány évvel ezelőtt megkezdtünk. A temető és az ott található halottasház felújítása igazából négy évvel ezelőtt indult, az akkori szűkösebb keretből sikerült részlegesen rendbe tenni az épületet, mely új tetőszerkezetet és külső szigetelést kapott, tatarozták a falakat, felszereltek egy klímát, és a világítás is megújult. Első lépésnek ez jó volt, hiszen az elmúlt évtizedekben senki sem törődött a temetővel, csak a legszükségesebb munkálatok voltak elvégezve. Most kiépült 140 méter hosszúságban egy betonút, négy további padot is elhelyeztünk a meglévők mellé, hogy az emberek a temetések során, illetve az idősebbek, akik gyakrabban kijárnak elhunyt szeretteikhez, megpihenhessenek. A beruházás e szakaszán túl vagyunk, még tart a vizesblokk felújítása, mely napokon belül befejeződik. Ez három-négy kisebb helyiség kialakítását is magában foglalja, a mellékhelyiségen túl a temetkezési szertartás kellékeinek raktározásához szükséges helyiségek is elkészülnek. A megmaradt összegből pedig a halottasház külső-belső újravakolása és festése is megtörténik majd. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy méltóképp lehessen megtartani a temetési szertartásokat, így ez nem csupán látványos, de nagyon hasznos beruházás is.


Jankovich Szilárd

A Zombor területén levő falvakban meghatározott beosztás alapján évente aszfaltoznak, ennek a programnak köszönhetően újították fel a település központját — tette hozzá a VMSZ helyi szervezetének elnöke.

— Kora tavasszal történt meg a falu központjának rendezése, a templom körül kialakított nem hivatalos körforgalomnál a járdák teljes szélességben fel lettek újítva a posta épületétől az egészségház előtti parkolóval együtt, az iskola, a parókia és az iskola második épületénél végig az óvoda és a kultúrotthon előtt, a játszótérrel bezárólag. Ezzel egy időben a központban lévő buszállomásnál, a templom mellett egy, a buszok számára előirányzott, de közhasználatban lévő parkoló is teljesen megújult.

Az iskola tornatermének tetőszerkezete rossz állapotban van, nélkülözhetetlen a tatarozása. Viharos szél esetén veszélyes volt az ott tartózkodó gyerekekre, emellett beázott, ami az épület villanyhálózatát is károsítja.

— Most jött el a pillanat, hogy ez a gond megoldódjon egy tartományi pályázat segítségével. Az iskolaépületek felújítására, tatarozására és karbantartására irányuló programot Kőműves Zoltán, a helyi Kiss Ferenc Általános Iskola igazgatója sikeresen megpályázta, és már a szerződést is aláírta, melyben jelentős összeg szerepel. Ebből 2,3 millió dinárt már átutaltak, és hamarosan megkezdődhet a munka a teljes projektdokumentáció alapján.

A helyi közösség tanácsának megválasztásáról Jankovich Szilárd elmondta, annak még tavaly meg kellett volna történnie, hiszen a mandátumok már lejártak, de a járványügyi helyzet közbeszólt.

— A városi választási bizottság tagjai úgy döntöttek, hogy az október végén, november elején esedékes voksolást meghatározatlan időre elhalasztják. Most úgy mérték fel a helyzetet, hogy június 13-án már biztonságosan meg lehet tartani. Két lista indul, mindkettőt a polgárok csoportja kezdeményezte. A Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott emberek az elsőn szerepelnek.

Ha a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott lista sikeresen szerepel a soron következő politikai megmérettetésen, a falu további fejlődését meghatározó tervek közül több is realitássá válhat.

— Több ötletünk van, és tele vagyunk motivációval. Ezért is veszünk részt a választáson, hogy megmérettethessük magunkat, és ezáltal tudjuk folytatni azt, amit elkezdtünk, illetve meg tudjuk valósítani azt, amit terveztünk. Legfontosabb célunk, hogy kiépüljön egy vízgyár a faluban, a mostani monostorszegi beruházás és a két évvel ezelőtt megvalósult béregi vízgyár mintájára. Mivel Telecska jóval magasabban fekszik, mint a környező települések, a városi vezetékes vizet csak egy nagyon költséges boosterállomással lehetne feljuttatni a faluba. Olcsóbb tehát létrehozni egy külön vízgyárat, mely egy épületből állna, ahol lenne víztározó, a szűrőberendezés pedig százszázalékosan kiszűrné a vízből a nem kívánatos elemeket, és egy számítógép vezérelné a fertőtlenítőanyagok adagolását. Ennek kapcsán már annyi előrelépés történt, hogy a szakemberek megvizsgálták az itteni lehetőségeket, és a nyáron elkészítjük a szükséges projektdokumentációt. Várhatóan megjelenik egy erre vonatkozó tartományi pályázat, és ha kész dokumentációval várjuk a kiírását, akkor azt nagy eséllyel meg is nyerhetjük.


A felújított telecskai temető

A nagy volumenű tervek megvalósításán túl a kisebb költségekkel járó gondok megoldása is napirendre kerül. Fontos lenne a falu látképét meghatározó gesztenyefák megóvása.

— Agrármérnökként és természetszeretőként már korábban is tettem lépéseket a helyi gesztenyefák megmentése érdekében. Hosszú évek óta aknázómoly pusztítja a falu központját ékesítő, százhúsz éves gesztenyefákat. Szerencsére még elég vitális állapotban vannak, újra és újra regenerálódnak, de idejében kell megtenni a megfelelő lépéseket. Virágzáskor gyönyörűek a fák, de az aknázómoly idő előtt leszüreteli őket, és a nyár végére már siralmas látványt nyújtanak.

Bácsgyulafalvára is jellemző az elvándorlás, de ellenpélda is akad. A Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázatok és a támogatások adta lehetőségek sikeresen visszatartják vagy visszahívják a falusi embert. A közelmúltban például külföldről hazatelepült egy innen elszármazott, aki éttermet nyitott szülőfalujában, ezzel munkát adva a helyieknek.

— Az étterem három hónapja működik, megnyitása négy embernek tudott munkát adni. Telecskán egyébként nincsenek kocsmák és szórakozóhelyek, így a falubeliek nagy örömmel fogadták. Jó példa ez arra, hogy ha valaki nagyon akar valamit, akkor abból — ha hosszadalmas is a megvalósítása, de — ilyen jó történet kerekedhet ki — tette hozzá Jankovich Szilárd.

Jó hírként pedig azt is közölte, sikerült elérni, hogy a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége kúlai székhelyű falugazdász-irodájának munkatársa hetente egy napon Telecskán segítse majd a magyar gazdákat. A falugazdász a többi közt információt nyújt majd a földműveseknek a termelési és értékesítési folyamatokról, segít az űrlapok kitöltésében a támogatások igénylésekor, és pályázatokat ír a termelők részére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..