home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Valakinek a hőse vagyok
Zséli Ágnes
2020.07.10.
LXXV. évf. 28. szám
Valakinek a hőse vagyok

A koronavírus-járvány ellenére 71 törökbecsei bizonyította emberségét a legutóbbi bánáti önkéntes véradáson, melyet az újvidéki Transzfúziós Intézet a Vöröskereszt helyi szervezetével együtt rendezett. A megmozdulásnak ez alkalommal a helyi Miloje Čiplić Általános Iskola adott otthont, az intézményben szép számban gyülekeztek az önkéntesek.

A bánáti település önkéntesei a körzet legaktívabb véradói. Mint mondják, elsődleges céljuk az, hogy segítsenek másokon. A szakemberek különösen odafigyeltek arra, hogy gondoskodjanak a koronavírus elleni védőeszközökről.

Horvát Szilvia tizenhatodik alkalommal jött vért adni. Azt mondta, tizenhét éve rendszeresen jár, hiszen életet menthet, ami meghittséggel tölti el a lelki világát. Az önkéntes véradókhoz öt éve Milenko Garčev, Törökbecse Helyi Közösségének elnöke is mindig csatlakozik. Az illetékes az akció anyagi támogatásáról is beszélt.


A szerző felvételei  

— Ahogy az elmúlt években is történt, helyi közösségünk az idén is támogatja anyagilag a Vöröskereszt törökbecsei szervezetének Legyél humánus! nevű pályázatát, melyre a tanács 79 000 dinárt hagyott jóvá. A pénzből az önkénteseket ajándékkal lepték meg, egy szimbolikus csomagot kaptak, melyben kötény, kulcstartó volt. Én is rendszeresen jövök, így ez alkalommal tizenharmadszor adtam vért. Az egyetlen motiváció pedig mindehhez nem más, mint az, hogy cselekedetemmel valakinek az életét menthetem meg. Aminek viszont rendkívül örülök, az az, hogy a Törökbecsén szervezett önkéntes véradás minden alkalommal sikeres, hiszen sok helyi bizonyítja jószándékát.

Törökbecsén az idén negyedik alkalommal szerveztek tervezett véradási akciót.

— Vérkészletre mindig szükség van — jegyezte meg Dunja Svirčev, a Vöröskereszt törökbecsei szervezetének titkára, majd áttért a rendkívüli intézkedések ismertetésére. — Az érkező önkénteseket a bejáratnál fogadtuk, aztán pedig elvégeztük a kézfertőtlenítést, emellett pedig védőmaszkot is kaptak. A járvány ellenére sokan érkeztek, hogy segítsenek másokon, de az akció a megszokottnál lassabb, hiszen az önkénteseket szakorvosok vizsgálták meg, lázat mértek, illetve arról is kikérdezték az véradókat, hogy az elmúlt tizennégy napban voltak-e vírusra vagy megfázásszerű betegségre utaló tüneteik, utaztak-e külföldre. Különösen figyeltünk az óvintézkedésekre, ezért fogadtuk az önkénteseket a diákbejáratnál, a véradás végén pedig az épületet az utca felőli ajtón át hagyták el, ügyelve arra, hogy a kontaktust a minimálisra csökkentsük. Ahhoz, hogy mindezt sikerrel szervezzük meg, a munkából bőven kivették részüket a Vöröskereszt törökbecsei szervezetének önkéntes fiataljai, akik közül az akcióban tízen segédkeztek. A Helyi Közösség anyagi támogatásának köszönhetően a jövőben is ajándékkal lepjük meg az önkénteseket, akiknek Valakinek a hőse vagyok feliratú pólót kézbesítünk majd. A negyedik akciónkon a munkánkat az újvidéki Transzfúziós Intézet két csapata segítette.

Legközelebb július 22-én Beodrán, valamint Bocsáron szerveznek önkéntes véradási akciót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..