home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vajdasági tehetségeket is támogat Lajkó Félix
Tóth Imre
2016.05.10.
LXXI. évf. 18. szám
Vajdasági tehetségeket is támogat Lajkó Félix

A délvidéki hegedű- és citeraművész a közelmúltban Liszt Ferenc-díjban részesült. Ez a magyar állam által adományozható legrangosabb zenei kitüntetés, mely kimagasló zenei és előadóművészi tevékenység elismeréseként adományozható.

A Liszt Ferenc-díjat 1952 óta osztják ki minden évben, nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából. Lajkó Félix a bronzplakettet Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől vette át. Lajkó már korábban is kapott különféle díjakat és kitüntetéseket, a mostani azonban egy kicsit más, hiszen ez a magyar nyelvterületen adományozható legrangosabb szakmai kitüntetés. Ennek kapcsán beszélgettünk a művésszel.

* Miben különbözik, hogyha egyáltalán különbözik ez a díj a korábban kapottaktól?

— Ezt a kitüntetést az idén mindenkinek az emberi erőforrások minisztere adta át a Pesti Vigadóban. Ritkán szoktam ilyen rendezvényekre járni, nem éreztem igazán otthonosan magam, de túléltem. Ennek a díjnak van egyfajta renoméja. Főleg Magyarországon írják oda szívesen az emberek a saját nevük mellé, vagy ha nem ők, akkor mások írják oda, hogy az illető például Liszt-, Jászai-, Kossuth-díjas, érdemes művész stb. Magyarországon és valószínűleg még a határon túli magyar körökben ez számít, de másutt nem igazán. Ez egy olyan elismerés, amelynek az ember örül.

* Megosztod a közönséget. Vannak nagy rajongóid, de vannak, akik szakmailag nem tudnak mit kezdeni a zenéddel. Most, ennek a díjnak a birtokában ezek a „szakemberek” a rólad kialakított véleményükkel nem tudnak majd mit kezdeni.

— Jelentős karmesterek, tekintélyes hegedűművészek vannak abban a bizottságban, amely odaítéli ezt a díjat. Remélem, hogy jól döntöttek. De annyira nem idegeskedek ezen a kérdésen. Láttam az átadón, hogy ez a díj mennyire fontos, van, aki egész életében készül rá. Mondjuk, én soha nem készültem. Nem is gondolkodtam rajta, hogy egyszer Liszt-díjas leszek. Ebbe belegondolni is fura.

* Van egy kislányod, ő fuvolázik, és ő is kapott már zenei díjat.

— Léda most tízéves. A Szabadkán tavaly megrendezett FEMUS fúvószenei versenyen nyert második díjat. Szép eredmény, mindenki örült, ő is, de azt mondta: annyira azért nem szeret versenyezni. A zene mellett szeret néptáncolni, zumbázni, biciklizni és lovagolni. Vannak lovaink, velük feleségem, Laura foglalkozik. Ő is lovagol, és intézi az állatokkal kapcsolatos ügyeket. Én igazából csak gyönyörködöm bennük.

* A közelmúltban Párizsban jártál. Merre láthat még a közönség?

— Az OECD tagja egyebek mellett Magyarország is. Ennek kapcsán léptem fel Párizsban egy március 15-ei ünnepi fogadáson. A közönségben UNESCO- és OECD-nagykövetek voltak Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Szerbiából és más országokból. Április elején került sor a folklemezem bemutatójára a budapesti Sportarénában, a táncháztalálkozó gáláján. Lesz néhány céges rendezvény, majd kezdődik a nyári fesztiválszezon, mely mindig a legsűrűbb. Ezeken mindenféle összeállításban fel fogok majd lépni. Szólóban, a folkegyüttessel, szimfonikus zenekarral és a triómmal. Van most egy új felállás is, egy bizonyos Óperencia nevű zenekarral, mely trance és goa, azaz modern elektronikus zenét játszik. E csapattal már volt egy fellépés Pesten, az Akváriumban — próbaként. Úgy látszik, működik a dolog, az embereknek tetszett, és nekem is. Az Óperenciával több magyarországi fesztiválon is fellépek majd, valamint Vajdaságban, a Dombos Festen.


Szabó Attila felvételei

* A folklemezed hol készült, és kikkel működtél közre?

— Ez egy majdnem stúdiókörülmények között készített koncertfelvétel. A Fonó Budai Zeneház kisebbik koncerttermében vettük fel, mely szinte egy stúdió, így ez eredmény egy félig stúdió-, félig koncertfelvétel lett. A lemezen három hölgy énekel: Csizmadia Anna, Tintér Gabriella és Palya Bea. Porteleki László hegedűs vendégművészként működött közre, egy dalt ő is énekel. A kísérő szekció pedig az Anti és a Bakter. Jómagam túlnyomórészt hegedülök, néhány számban pedig citerázom.

* Készül-e újabb CD?

— Már készen van, de még nem adtuk ki a gyermeklemezt. Májusban jelenik meg. Ez egy húszperces stúdiófelvétel, melyen Bartos Erika óvodásoknak írt verseit énekli Tintér Gabi, az összes hangszeren pedig én játszom. Eddig még nem készítettem ilyen lemezt, és nem tudom, mennyire fog a gyerekeknek tetszeni. De valójában nem is kizárólag nekik szól, hallgathatják felnőttek is. Akinek eddig megmutattam, annak tetszett. Az ebből származó bevételt az írónő jótékonysági célra ajánlotta fel, én pedig a vajdasági tehetségkutatók támogatására. Egyébként sok alkalommal muzsikáltam kicsiknek, például a Heim Pál Gyermekkórházban beteg gyerekeknek egy tizenhárom tagú zenekarral. Ezt a lemezt is valószínűleg meghangszerelik majd, és a Magyar Rádió gyermekkórusával is lesznek fellépések. Elmondhatom, hogy minden koncertem végén nagyon sok gyermek kér tőlem autogramot, vagy csak eldicsekszik vele, hogy ő is zenész, esetleg hegedül. Ezek nagyon jó dolgok. Évente, főleg a téli szezonban nagyszámú jótékonysági rendezvényen is részt veszek, de nem emelnék ki közülük egyet sem.

* Játsszák-e mások a zenéidet, esetleg jelentek-e meg Lajkó Félix-kották?

— Kanadában van egy lány, aki vonósnégyesben játszotta a zenémet, és úgy tudom, ezzel az átirattal vizsgázott is. De elég sok átirat létezik most már, elvileg ezeket lehetne játszani, akinek van hozzá kedve. Filmekben és előadásokban pedig a már meglévő számokat használják fel általában. Ilyen például a János vitéz, mely a Nemzeti Színház repertoárján szerepelt, továbbá A szarvassá változott fiú című előadásban is elhangzik a zeném. Lesz egy filmbemutató is, de abban is a már meglévő felvételeimet használják. Újakat az utóbbi időben nem rendeltek. Színházat már nem, filmet azonban még lehet, hogy elvállalnék. De ez is forgatókönyvfüggő. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..