home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vajdasági szavalók Bécsben
Fetes Kata
2022.05.19.
LXXVII. évf. 20. szám
Vajdasági szavalók Bécsben

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségéhez tartozó Bécsi Magyar Iskola ismét megrendezte szavalóversenyét. A Verőfény több mint negyedszázada minden évben megrendezésre kerülő vetélkedő, mely a Kárpát-medence iskolásainak nyújt lehetőséget arra, hogy megmutassák milyen előadói tehetséggel tudják közvetíteni magyar költők és írók alkotásait.

A korona-járvány miatt a Verőfény 25. évfordulóján csak az interneten mutathatták meg tudásukat a szavalni kívánók, ezért az idei versenyt 25+ melléknévvel látták el a szervezők.

A versenyet érdeklődéssel kísérték a közönség soraiban prominens személyiségek, akiket Sass Judit a Bécsi Magyar Iskola vezetője köszöntött:

Dr. Lőrinczi Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetközi Ügyekért Felelős Államtitára, aki egy különdíjat is adományozott és Balázs Attila Főosztályvezető;

Dr. Nagy Andor Magyarország bécsi nagykövete; Bárány Anzelm a verseny helyszínének a Collegium Hungaricumnak igazgatója; Beke József innsbrucki főkonzul, aki Ausztria legtávolabbi tartományából hozta magával a szavalókat; valamint Wurst Erzsébet főszervező az AMESZKSZ vezetőségi tagja.

Dr. Nagy Andor nagykövet, mint édesapa, együttérzett a szereplésükért aggódó iskolásokkal. Köszöntőjében kiemelte, milyen élvezet egy szülőnek saját gyermeke szavalatát hallgatni, s versnek lélekemelő szerepe vitathatatlan.

Lengyel Ferenc a Verőfény névadója és évtizedeken keresztüli vezetője emlékeztetett arra, hogy a Bécsi Magyar Iskolában elindított szavalóversenynek bár van egy másik ága is, de mivel ugyan attól a fától származik a gyümölcs melyet mindkét ág terem egy közös kosárba kerülve, az ausztriai magyar közösség hasznára válik.

A megmérettetésen ez alkalommal is közel 100 kisdiák vett részt. Az Ausztria különböző tartományaiból, Tirolból, Vorarlbergből, Steiermarktból érkező csapatok mellett szép számmal voltak Erdélyből, Felvidékről és Vajdaságból is szavalók.

Sziveri Emese, Muzsláról, Szabó Lőrinc: Szintézis egy perccel elalvás előtt című versét szavalta

Kőműves Csenge, Kishegyesről, Karinthy Frigyes: Ki kérdezett című művével szerepelt.

Tóth Katarina, Temerinből, Márai Sándor: Mennyből az angyal című költeményével lett az Emberi Erőforrások Minisztériuménak különdíjasa 

Szűcs Mara, Kishegyesről, Lackfi János: Óda amagyar nyelvhez c. művéből szavalt egy részletet.

A rendkívül szoros mezőnyben nem volt egyszerű az első három helyzés valamelyikét elérni.

A zsűri is nehéz helyzetben volt, mint ahogy ezt Böröndi Lajos költő, a Verőfény szavalóverseny örökös zsűri-elnöke záró értékelésében elmondta. Arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a magyar nyelv mondathangsúlyos. Itt a versenyen szereplők sok esetben a szavakat hangsúlyozták, tehát akad még a versenyzők képességein csiszolni való. 

A jelentkezők magas létszámára való tekintettel a verseny két teremben zajlott.

A két zsűri tagjai is több országból érkeztek.

Mérlegelte a 5.-12.osztályba járók teljesítményét Csibi Krisztina a budapesti Magyarságházának vezetője és Varga János a bécsi Collegium Pazmaneum rektora, valamint Böröndi Lajos magyarországi költő.

 A kicsik 0-4. osztályosok közel 50 versenyzőből álló csoportja a 2. emeleti „Balaton teremben“ bűvölte el az aggódó szülőket és nagyszülőket.

A 0.-4. osztályig a kicsik, versmondását nagy odaadással figyelte a zsűri három melegszívű tanárnénije: a Feketeerdőről érkezett Böröndi Erzsébet, a kolozsvári Tokodi-Lengyel Anna és a bécsi Szemerédi Ilona.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..